Toysdaily 玩具日報

查看: 24029|回復: 61

[玩具攝影] DDP 天馬座星矢 [盒蛋質素 SHF價錢]

安全帽星矢,不論大系或舊神話我都沒有的角色。雖然不敢苟同小DD路線,但眼見萬代短期該不會推出安全帽EX之類的產品,看在不到200的價錢,決意獻身一完安全帽夢

說一下素体的特点
1 輕。。這當然了,因為是全塑料,正因為輕,所以很容易站穩,抓重心也較容易
2 頭雕是硬傷,吶喊面尚可接受,正常面是誰?恕我認不出來
3 前髮過長,長期擋眼。。星矢你究竟能看清楚对手嗎?
4 手臂關節屈到接近90度已是極限,可動性遠遜EX
5 手型連接竟不是球形鍵。。憤怒
6 腰部連接可動性意外地高
7 膝蓋屈到90度已是極限,蹲下是可以,但挺勉強
8 腳底有一小洞可讓素体插穩在地台上,這設計大大方便擺pose

天馬流星拳起手式,此招名氣該不下龜波氣功吧

完美演繹DDP精髓:素体、場景、特效之融合

聖鬥士指定跑姿

總結:性價比低的一款產品,之后的獅子DD還敢賣上7000日元萬代不是傻了就肯定是腦殘。。

DD如果作為盒蛋,合格有余。素体設計不賴,說穿了就是袖珍版的老神話。配備場景、特效,加上能互相組合,萬代想必能令一眾聖迷再圈一坑。。
可惜價格是硬傷,全塑料,聖衣不可脫,缺少星座型態,拙劣頭雕。。實在對不起這價格

DD作為后神金時代的繼承系列作(這應該是萬代發夢也在想的如意算盤),在我來說只是佔檔期,加速原來EX和舊神話衰落的幫兇
如果將來真的推冥斗和海斗DD,很多人相信真的會無話可說

有幸被毒到者其實不用急買,反正跌價已是神話新常態,此貨必不暢銷,他日100左右入手也許不是夢 :$

其實戴頭盔的樣貌都不是這麼差,係衰在除頭盔!
又其實都做到基本動作,蹲下的姿勢都叫做到呢!
如果會跌價就真是好事啊!!

不過,點解無人 post 撒卡呢,想看看撒卡擺 pose 啊!!
nice sharing. :76:

俾師兄影完, 個價錢應該無插得咁勁! 謝謝靚相!!  :shiny:
去試玩完撒卡,一路玩一路講粗口,咁樣值300蚊?咪玩啦bamdie:o
花少爺 發表於 29-5-2016 12:35 PM
去試玩完撒卡,一路玩一路講粗口,咁樣值300蚊?咪玩啦bamdie

邊度有得試玩

:D
其實我覺得 d set DDP 重點係 自製聖域,要砌到 12官 又點可以整得太大隻呢 ...
話時話 .. linkchan 兄你只買左 星矢 ? 個人覺得 撒卡 正 d wor !! 當買 雅典娜 神像 送 la !! :he:
Vince 發表於 29-5-2016 01:41 PM
其實我覺得 d set DDP 重點係 自製聖域,要砌到 12官 又點可以整得太大隻呢 ...
話時話 .. linkchan 兄你 ...

女神像太醜,放棄:no:
貼圖支持. 客觀分析.

感觉还可以吧?场景不错。我觉得定位就系巨型盒蛋:he:
支持新一代邪神!!!!:78:

How much is it at this moment?
大家一面倒柴台,但眼見已經有兩帖精華,不由得說,大家只係覺得唔啱價,諗住踩冧個價等入貨唧∼! :DD
Nashlam 發表於 29-5-2016 04:39 PM
How much is it at this moment?

一發拎左右

字數
其實呢隻DDP星矢整體造型真係幾好,不過嗰個脫帽頭雕完全唔掂,有安全帽嗰個頭雕其實還可以,索性唔用嗰個脫帽頭雕就可以了!