Toysdaily 玩具日報

查看: 11306|回復: 26

[分享討論] 果D所謂既 Cash $xxxx (sold out)

吾知大家有冇試過有時係某某玩具鋪FB見到D特價post,個價真係平到你係屋企都想即刻飛的出去買,再即時飛返的返屋企都仲平過個市價甘濟"

不過世事既野點會甘如意,果D超低特價post Cash$xxxx 後面一定跟住個 (Sold Out) ......

有次就有幸係某字號FB蠟到個神post有靚價,個心諗一諗(甘X低!?),已經即刻要動身撲出去買之際,臨出門口刷新一下網頁comfirm一下自己有冇睇錯先,@#$% 有冇搞 # 錯 Cash$XXXX (*sold out*),睇返佢FB個編輯記錄前後不過3 ~ 4分鐘既事。

做生意賣下擴告好正常,但真係好奇一問,幾分鐘就SOLD OUT你夠竟羅左幾多隻出呢賣? 搞到個個特登上去搵你白行一趟,就造就到你間野好似好X好生意甘,人地出呢都要腳力要時間,果D都系錢呢,你就係甘X取巧呢做生意回饋你D顧客,以下怒刪一千字 ......

吾知大家有無類似經歷不妨講出聽聽 ?
我猜師兄說的是 MK 某潮流商場3/F那間店吧:36:, 自從1年多前開始, 該店能訂的玩具貨物種類已經銳減, 而師兄常常見到某類特價品 CASH $XXXX (SOLD OUT), 根本只有1箱幾盒吧, 我猜店主的心態就是代理不給貨我賣, 我就偏要找點回來賣, 而且和批發價接近, 賺少點來影響市場價格, 讓玩家產生一種貨品仍有插水空間的錯覺:69:, 令銷情減慢!

PS. 以上純屬個人推測, 如有雷同, 實屬不幸 {:1_201:}
畢竟最賺錢的部份不是賣某大牌的玩具,不需要入大貨來賣。量自然不會多。

而且旺角一堆炒舖子弟常註兼mon住各大小街舖的fb,只要有油水的派幾個人落樓下買根本不用5分鐘,正常人不可能鬥快的。

所以請用平常心去看待
果間野的特價野我一早當佢無到, 成日唔到5分鐘就SOLD OUT
下面有月份同其他細舖 頑仔有好貨平貨 佢地5分鐘內幫手清哂啦 大家當睇下咪算囉
蝦您波凸 發表於 26-3-2016 03:59 PM
下面有月份同其他細舖 頑仔有好貨平貨 佢地5分鐘內幫手清哂啦 大家當睇下咪算囉

除左樓下之外,可能皆旺及現時點都會去掃,不過我有時都買到好野,其他貨品賣價都合理。

"還返個仔"比人果間嘛~...........
老文 發表於 26-3-2016 06:11 PM
"還返個仔"比人果間嘛~...........

呢間野yahoo bid d 價成日bid 到好高

咁唔止佢, 蒸粉, 貓店, 爛船之流夠時不時有特價或者出面炒緊但佢哋又未夠快UPDATE價的物品被秒殺. 都唔知有幾多隻真係擺出嚟兼唔知有幾多預早扣起俾班大客. 佢哋直頭喺木台底度做嘢咪仲抵鬧
其實買到便買,買不到也不用生氣,一來玩具不是必需品,二來你看在facebook看到,同時又可以有好多人看到,你認為超值的價錢,別人也一樣可以看到它的價值,所以買東西有時是要點運氣,而且真的是也有其他因素影響,如那些附近工作的人等,也有可能是行家,他/她們近水樓台!所以也是那句,隨緣吧!

呀 luciferdark 你不如講埋出呢比人聽拉,你古個個有你甘閒睇人地出過D咩POST,係度玩埋D細路仔野不知所謂。  發表於 26-3-2016 11:23 PM
你睇下開POST個位平時出埋咩POST就知佢係咩人, 唔理佢就最好  發表於 26-3-2016 10:27 PM

@@)

$220
@@)
不死鳥 發表於 26-3-2016 06:34 PM
呢間野yahoo bid d 價成日bid 到好高

都吾只一間係甘架拉,如果真係下下都樓下上呢秒晒D野既話甘你就發左達好耐拉老細。

以後Cash$ xxxx 既時候老實D,話比人聽個數有幾多隻,限幾多隻,十隻就十隻,八隻就八隻,斷古你都吾會羅三幾隻出呢賣就擺上FB做到自己間野真係好似成日都價廉物美下話.... ?

你講個數出呢都好應該係吾係先,甘D客睇到都可以自己計下條數: 依有50隻呀,呀邊個係附近返工叫佢LUNCH上去幫我買隻先,啱吾啱先? 又或者超得20隻,仲有3個鐘先收工都係算把拉吾駛白行。

你擺得上FB咪話埋比人知有幾多隻囉甘神秘你吾好擺上FB拉,Cash$ xxxx 三分鐘就sold out? 你有冇擺過出呢賣都好成疑真係,

仲有請大家對事吾好對人得吾得,吾啱聽你咪去睇第二個post囉,個論壇可以討論吾係淨係post玩具相架下話?
頑仔的確係好快 sold out, 反而蒸粉11樓d 特價野就可以買到, 可能頑仔都係想打殘d 價, 等人覺得其他公司既貨賣得貴, 不過咁樣可能最終得益都係我地d 消費者, 純粹亂up, 不喜勿插 :43:
佢標到1蚊都冇用,根本冇消費者買得到