Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: vfaiyuenv

[詢問] 關於龍桃子產品

luciferdark 發表於 20-3-2016 01:39 PM
話又平又可以練大力金剛指, 一舉兩得嘛。
仲有唔知用咩膠料去做, 始終大陸野, 大家明白。
FACEBOOK上面 ...

模具的誤差非常大,真的很難做的好,但既然都說了是盜版,那也不用考慮這麼多,請用愛去克服..........
還有神奇水紋等等奇奇怪怪的細節要注意,雖然很便宜,但需要的時間會是BANDAI套件兩倍甚至三倍的時間才有辦法完成,建議基本打磨之後先素組,才能知道需要加強修改的部位是那些,也請做好心理準備,會很累很累超級累.......

( 個人 ) 對盜竊别人資產,同賣賊贓嘅幫凶

絕不支持 {:1_216:}

會損害 已經日漸息微嘅模型玩具業

同時亦絕非玩家之福。
呢D大陸老翻模型,若果樓主去開大陸旅行見到平平地嘅,順便執番一兩盒過下手癮就無妨.如果只係平過正版幾廿蚊就不如買番原裝貨砌罷啦:78:
fakafaka 發表於 12-4-2016 11:28 AM
模具的誤差非常大,真的很難做的好,但既然都說了是盜版,那也不用考慮這麼多,請用愛去克服..........
...

自製模具(冇拎版權)果D夾口同細部會好好多 (e.g. 謀廠的Strike同曉)

但係擺明直接重製原廠模具果D翻版HG MG真係不試為妙.....要大力金剛指就係哩D

sniperxp 發表於 12-4-2016 11:24 PM
自製模具(冇拎版權)果D夾口同細部會好好多 (e.g. 謀廠的Strike同曉)

但係擺明直接重製原廠模具果D翻版 ...

大陸製的套件缺點真的不少,雖然我偷偷入手了高仿MB的命運,但應該不會PO到這裡給大家看吧,拿來自我滿足就夠了.......
昨天開始打磨,需要注意的地方多到不像話,連卡榫都需要重新磨過才有辦法組合><
這應該算是買盜版的天譴,我的手好痛啊><
老正又貴又未必出得好,模型到今時今日都重要人無縫>,<,,,,,,,,反正要花時間,不如慳埋錢買平&#22050;~~