Toysdaily 玩具日報

查看: 23261|回復: 23

[分享討論] 大家放二手玩具時遇著d侮辱性壓價提問有何感覺?

打個比喻, 放隻全新 chocolate 黑7, 開價 $2900, 有d人真係夠膽死還價 $2000 叫你放俾佢, 真係好想知呢班人係咩心態 ~
平常心處理, 可以唔"蘇"佢 , 不值同呢 d 人計較:67:
我好少放賣玩具不過都見過唔少post明明定價$500就話"排$200", 我自己覺得還價還幾多絕對有佢自由, 如果我係seller大不了唔理佢, 又無咩"侮辱"o既, 不過心想, 有正常智商都知出太低價, seller都唔會賣啦, 到時真係排卵期就有得佢排....
都係果句,價高者得。市場一定有接受到的價錢。
洗乜勞氣 最pk係講好價錢出到黎交收個陣先阿支阿jor壓價
在雅虎放會好些, 合理講價才理會。
其實 Y 拍你 set 100% 正評才可 bid 便可 , 有負分果 D 吾洗理
因為fb多左班小學雞~~咩都唔識~~:38:
唔好理佢地就可以~~
1. FB好多炒家, 特登玩野斬價, 玩野
2. Y拍一樣有D咁的人, 我放隻 one piece CHOPPER 粉紅色, $2XX, 有條友話$100, 你話係咪火都黎, 即刻回佢, 食藥未呀??$100你買老番啦, 5秒後黑左佢, 跟住DELETE個問題

:he:

網上係一個無情的世界,唔好希望有同情、雪中送炭。好多人講野好盡,因為0成本,同埋無人知真身份。

基本上在網上Post出任何野,預左有殘酷回應,唔嬲得咁多。
FB二手區最多呢D人渣...放原價單都要還你二三百....講真我揼咗佢都唔賣比佢:*
純討論:

如果市面有貨,你放市價

冇折扣,點解要同你賣?

同樣,MB 00R紅 做緊 萬3

市場缺貨,一樣有人買

會唔會認為像侮辱性開價?

自由市場、你情都要我願

價格開天與開地,都係自由

無需介意。

掉轉咁諗啦∼你想要既野你都想平d入手,壓價就緊!無計,香港買野樣樣炒
響FB放售最低能是會有人留言邊度買會平D,是咪有病。
ilove12inch 發表於 10-4-2016 10:34 PM
網上係一個無情的世界,唔好希望有同情、雪中送炭。好多人講野好盡,因為0成本,同埋無人知真身份。

基 ...

Ching講得冇錯, 但係人本身o既感覺依然會被傷害, 大人就話諗得通, 細路實有影響...其實網上講野真係需要家長指引