Toysdaily 玩具日報

樓主: saintseiya1234

[詢問] 傳聞瑞記會對某鋪收緊供貨 (聖衣神話)

米青口口口幫佢清死貨"EX黃金神聖衣", 直頭FRIEND到爆.{:1_226:}
建議零售價?吉吉胎屍嗰啲?

一樓都冇人跟嫁啦。

好明顯係玩具業界見神話生意額下降,放下D將會少貨消息,等D客早D買唔好等插水。補貼下之前蝕左果幾款,再講瑞記有生意唔做嗎?玩具店要降價促銷都唔會影響瑞記,瑞記都係收咁多,會有貨唔比玩具店嗎?
鬆弛熊高達 發表於 29-2-2016 10:27 AM
好明顯係D玩具店見神話生意額下降,放下D將會少貨消息,等D客早D買唔好等插水。補貼下之前蝕左果幾款,再講 ...

衰記同鋪頭明文規定,派貨後一星期係唔可以減價...
不過巨蟹最快減價個間唔係精口,係雞旺某鋪...
小堅 發表於 29-2-2016 10:34 AM
衰記同鋪頭明文規定,派貨後一星期係唔可以減價...
不過巨蟹最快減價個間唔係精口,係雞旺某鋪...

我不是想批評個別玩具店,只想跟大家分析一下玩具業界對聖衣神話的銷售策略!
瑞記無左精品,就真係大鍋......:x
鬆弛熊高達 發表於 29-2-2016 11:45 AM
我不是想批評個別玩具店,只想跟大家分析一下玩具業界對聖衣神話的銷售策略!

我冇話你批評邊個喎...
我淨係想話畀你聽有咁既文明規定...
精口賣個陣都過左一星期,就算係抵制都未輪到佢...
加上呢D咁既傳聞聽完就算...
除非你覺得神聖衣係賺大錢...
如果唔係我D鋪頭寧願你唔派貨畀佢仲好...
特價左都好似唔多人買
老實講, 好多舖頭依隻炒不起, 平比你, 可能蝕
但當另一款炒得, 佢賣返貴少少, 拉匀可能平手
炒得起..還有強國版選擇.
luciferdark 發表於 27-2-2016 10:49 AM
9吹多, 人地一間條數頂幾十間細鋪, 瑞記會唔跪低?
再況且, 人地有力去入日版亞版, 咁做有意思?

好有POINT,到時自己做少左~:p
haro1456 發表於 1-3-2016 04:25 PM
好有POINT,到時自己做少左~

係最少左好多好多, 好多人唔同瑞記落
就係同威少落, 所以我唔信瑞記 敢 咁玩。
違反競爭法,告佢告佢:74:
司馬易 發表於 27-2-2016 12:14 AM
樓主講嗰間應該係米青……

照計唔會

要食瑞記,真係仲差好遠
moonshy 發表於 4-4-2016 07:21 PM
要食瑞記,真係仲差好遠

睡記已經係日薄西山啦 :58:

近年連原本~固若金湯嘅模型市場,
都比天朝版HG、MG、PG逐漸蠶食……

連ROBOT魂 天朝版都開始係fb開晒訂。

不久嘅將來 連魂限、MB都有天朝版不是夢……

再講 市場一早有正版既CHINA版,偷偷流入市場買,售價平行貨好多。

未計市場重有少量團購 侵喰。。。

睡記依家根本係~四面楚歌。。。代理權會揸得幾耐,都成問題?:x

司馬易 發表於 5-4-2016 10:43 PM
睡記已經係日薄西山啦

近年連原本~固若金湯嘅模型市場,

小弟不熟這行,想問甚麼是天朝版?