Toysdaily 玩具日報

查看: 19328|回復: 30

[詢問] 傳聞瑞記會對某鋪收緊供貨 (聖衣神話)

最近有鋪將神聖衣大特價, 但因有一款是新品, 但照樣賣低於建議零售價, 令到其他鋪不滿, 影響市場平衡, 好像聽聞瑞記採取一些措施, 對某鋪收緊供貨或加佢批發價, 不知真定假!!
低過佢建議零售價就cut貸?咁間間都要cut了!

競爭條例生效咗,咁做係咪合謀定價?好似告得喎{:1_215:}
建議零售價, 你可以不跟, 但收緊供貨或加佢批發價, 代理有權控制的
tvg 發表於 26-2-2016 08:17 PM
低過佢建議零售價就cut貸?咁間間都要cut了!

又未必, 好像G點,  佢跟建議零售價, 代理不會CUT佢貨
樓主講嗰間應該係米青……

照計唔會

以米青依家,就算食埋睡横行都可以……:67:

saintseiya1234 發表於 26-2-2016 11:31 PM
建議零售價, 你可以不跟, 但收緊供貨或加佢批發價, 代理有權控制的

That's true, I heard that before from one big toy shop.
They even send undercover to check the price in that toy shop.
CRAZY!!!
司馬易 發表於 27-2-2016 12:14 AM
樓主講嗰間應該係米青……

照計唔會

如果米青唔賣瑞記貨, 生意額一定至少少5成, 所以佢無瑞記, 一定會摺
神話就算特價都好貴,我都無買好耐:59:
米青幫瑞記去咁多死貨, 錫佢都來不切, 又點會兀佢!
問題在於件貨受唔受歡迎多d囉

9吹多, 人地一間條數頂幾十間細鋪, 瑞記會唔跪低?
再況且, 人地有力去入日版亞版, 咁做有意思?
luciferdark 發表於 27-2-2016 10:49 AM
9吹多, 人地一間條數頂幾十間細鋪, 瑞記會唔跪低?
再況且, 人地有力去入日版亞版, 咁做有意思?

完全贊同 {:1_377:}
瑞記收緊大客要貨?有錢唔賺?:he:
關衰記供貨鬼事,黃金神聖衣插水係大勢所趨,你唔減,人地amazon帶頭減,咁係人都會揀日版啦,衰記吹得佢漲?到時見到個勢咁入貨都唔會揀入行貨啦:38:定一或想搞到mb sf咁,一d一d咁擠貨出去?呢招對艾奧羅斯同撒卡者可能得,下兩隻修羅、卡妙呢d可以慳返啖氣啦