Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 孤注MP 鐵皮

玩具天王 發表於 28-1-2016 01:44 PM
redfish brother, for mp-21r i tried to take that early, but most important is 孤注 reduce the preore ...

12月因為聖誕假, 行貨MP才會早過日版, 正常情況HK HASBRO會在日本官方發售日先派出街.
日本方面會早官方發售日兩日派, 所以日版一般是早過行貨一天見街.
以MP鐵皮為例, 日本今日派, 空運日版應該明天會有.

這類在日本是非限定的產品, HK HASBRO行貨價格是貼近匯率變化, 這一點是我最欣賞HK HASBRO的, 唔似瑞記咁, 日圓跌左咁耐都仲咁貴.

以MP-25為例, 當時日圓6.35算, 定價7500日圓, 行貨建議價會大約是476港元, 批價是建議價的2/3, 即317.3港元, 如果行價有幣, 低過這價已要蝕.
現在日圓是6.56算, MP-27定價10000日圓, 建議價大約是656港元, 批價是建議價的2/3, 即437.3港元.
如是行價有幣, 相信440已經是這刻有可能的最低價, 至於將來會否有人蝕賣, 推到更低價, 就是另一話題.
紅魚兄,何以咁熟行情,何方高人,小弟真心佩服
FL 日版 41X, 如不介意沒有行貨紀念幣, 是不錯的選擇.

頑童價錢現貨日版400元,看看孤注減回多少訂價
原來頑X仲平, 正
孤注今日冇行貨派,如不減訂價至400頭水平,我相信有好多師兄揀撻訂好似ex神蟹case
行貨要4頭就難D, 4中就有D機會.
睇返福姑, 如佢是經ELITE取貨, 應該完全冇得賺, 相信福姑是睇完頑仔FB先逼住定呢個價.
而頑仔日本直送, 沒有經水貨商, 當然唔同D

各大鋪都低價開售, 菇煮今次難開價喇 !
開高價就得失客仔, 冇人再同佢訂/買嘢, 至少我第一個唔會
睇嚟收工要落頑皮仔交贖款, 贖番隻鐵皮仔先:!

其實我覺得宜家訂貨最主要係因為一定有貨留俾自己, 可能因為人大咗又要做嘢又要顧屋企家人, 真係唔可以成日出去睇同買, 所以就靠訂貨留起心頭好

其實都明大大點解會覺得唔抵, 十幾年前玩玩具初期見到訂價貴過現貨都有d覺得唔抵, 但自己都明訂嘅時候你情我願, 訂多一兩次都無hard feeling嘞 (孤仔算好啦, 次次都打電話call客攞貨, 米青只係齋send sms, 仲唔係下下都send, 個客收唔到訊息唔知要攞貨直情食埋你訂添呀)
redfish 發表於 29-1-2016 05:00 PM
行貨要4頭就難D, 4中就有D機會.
睇返福姑, 如佢是經ELITE取貨, 應該完全冇得賺, 相信福姑是睇完頑仔FB先逼 ...

好幾年前聽啲retailers 話 elite 來貨好很貴, 來貨 catalog 我也看過數次,價位真的令很多retailers 冇用食…   點解今時今日重有大舖向 elite 攞貨?
roundbun 發表於 30-1-2016 01:40 AM
好幾年前聽啲retailers 話 elite 來貨好很貴, 來貨 catalog 我也看過數次,價位真的令很多retaile ...

精X的FIGMA和山口的確貴, 不過日版TF, 精X的價一向睇住HK HASBRO打, 其實唔算貴
只是最近的日版TF隻隻滯銷插晒水, 令人感覺上唔平

<Deleted> <Deleted> <Deleted>

今次孤仔好均真, 取貨收$428, 要俾個LIKE佢!!!

(Sorry, 頭先係街用iPhone出唔晒d字...)
adrianko 發表於 31-1-2016 06:57 PM
今次孤仔好均真

最後係幾多錢?thx ching