Toysdaily 玩具日報

查看: 10727|回復: 35

[分享討論] 求教 日版復刻 絕對無敵獅人鳯

想請教各位大大以下呢套日版復刻版絕對無敵有無換過件?

睇圖就好似換過,因為D黃色不一,但賣家話無換過?

有無大大可以幫忙研究下? 我怕買了換件野。

但D黃色好似唔統一,紅圈同綠圈唔同色水,希望有大大解答。

如果發帖位置不正確請糾正。
JimmyJJ 發表於 11-9-2015 09:34 PM
大大,隻色咁都唔叫鴛鴦?一隻係鮮黃,一隻係橙黃,唔係望真D我都唔會起疑。

其實我都有諗過大大所講 ...

Jimmy兄,如果你對一件未買嘅玩具都已經發現咁多問題的話,我建議你放棄吧啦,再等過另一set,夾硬買我包你一定後悔.....
正常, 原版為電鍍件的, 在呢套復刻中會改為你圖中的黃色.

原版可參考
http://www.geocities.jp/lifezoids/ELDRAN/ED-RG-03/ED-RG-03.htm
redfish 發表於 11-9-2015 12:20 PM
正常, 原版為電鍍件的, 在呢套復刻中會改為你圖中的黃色.

原版可參考

但我上網見到復刻版本既黃色本身都係統一,唔似我呢隻黃色咁一忽忽。

page18.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/w120577911  (無權限,請係前面加番HTTP)
goods.ruten.com.tw/item/show?21534433183737       (無權限,請係前面加番HTTP)

下圖係復刻膠版。

尤其係劍王條腰,獸王頭、條尾同埋鳳王雙肩,似初版黃色多D,下圖係初版電鍍版。
page2.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/b159105542 (無權限,請係前面加番HTTP)

Jimmy兄,玩具已氧化
terencekl 發表於 11-9-2015 01:53 PM
Jimmy兄,玩具已氧化

膠件都會氧化? 我未聽過 :(

就算膠件會氧化,如果係同期膠件唔係應該一齊氧化?

點會只係初版電鍍件個D位特別唔同色? 會唔會俾人換左?
http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=27383
膠件絕對會氧化,我家中有幾件玩具已經氧化,包括斷空我d灰膠變黃,戰鬥機械戰艦也是,至於如何變黃、邊幾個地方會黃化就要你如何保養,睇jimmy兄件玩具白件已黃化,所以本身黃件變色也唔奇,這純粹個人意見,勿介意
就咁睇有少少出入~~~~~~~~~~~~~~~
terencekl 發表於 11-9-2015 02:10 PM
http://www.minifigs.net/forum/viewthread.php?tid=27383
膠件絕對會氧化,我家中有幾件玩具已經氧化,包 ...

唔介意,大家志在討論。

我本身都有超獸,都知膠件會變黃,但就唔係叫做氧化,尤其是白件特別容易老化。

超獸變黃既灰膠件部份同本身其他灰色膠件唔係質地,所以先會黃到一忽忽。

但呢隻獅人鳯既白件無錯係已變黃,奇怪在本身復刻版既膠件就光澤如新 (即初版電鍍件位置)。尤其係獸王隻角同個頭,如果老化,點會只係個頭邊同條尾會老化,而隻角就光澤如新 ? 仲要咁啱全部同色位都係初版既電鍍件位?

會唔會呢隻本體係初版,俾人換走左電鍍件再換上復刻版膠件,然後扮復刻再賣?
denniskwong 發表於 11-9-2015 02:14 PM
就咁睇有少少出入~~~~~~~~~~~~~~~

係呀,我上網對左好耐先發覺呢個問題。

同質料膠件無理由只會一件黃晒而另一件完全唔黃,點都會有小小黃,仲要黃親都唔係初版電鍍件位。可能有人話唔同程度老化,但一邊勁新,一邊就黃到好似初版咁就真係令人懷疑。

有無大大兩套都有,可以解答下我既問題? :help:
算啦,又唔係太鴛鴦色
而且好似你咁講:會唔會呢隻本體係初版,俾人換走左電鍍件再換上復刻版膠件,然後扮復刻再賣?
佢會有乜著數?復刻換件扮初版就話啫,點會有人初版扮復刻,又要扭羅絲又盛
路人ray 發表於 11-9-2015 08:50 PM
算啦,又唔係太鴛鴦色
而且好似你咁講:會唔會呢隻本體係初版,俾人換走左電鍍件再換上復刻版膠件,然後扮 ...

大大,隻色咁都唔叫鴛鴦?一隻係鮮黃,一隻係橙黃,唔係望真D我都唔會起疑。

其實我都有諗過大大所講既問題。

最大機會係佢唔想要隻發黃既初版主體,所以將原本白白淨既復刻主體,同初版發黃既主體交換左,而電鍍件因為係初版先有,所以佢一定要換走。

咁佢換完出黎咁就可以有番一隻新D而無發黃而又有電鍍件既超級獅人鳯,咁佢扭螺絲都扭得有道理乎。
唉,咁我本來有白白淨既獅人鳯,依家咪硬食左隻發黃件:time:
樓主又未買,揾過盒好D先買,唔係盞揼心:78:
早幾日係fb谷見過呢張圖, 個賣家先前係賣一盒寫明新舊混合的, 之後又del post再出聲稱賣另一隻冇換的, 而家連圖片係唔係實物都存疑. . .
JimmyJJ 發表於 11-9-2015 09:34 PM

其實我都有諗過大大所講 ...

樓主有道理,我只看你post的圖,如果正確,
你想買的肩,下身,獅子頭等都是橙色,與你post的初版電導一樣,那些位置都是橙色。
再比較其他黃色部分,與再版黃色一致。
所以結論是,樓主應該推算正確,這貨應該真的是初版被抽起電導位+再版部件合成。
賣家身上應該有另一隻白雪雪,又有電導嘅超級獅人鳳~!

不過最後,我不是要說你不買,雖然應該被人換件,但這些古董玩具可遇不可求,
如果你接受到隻色,其實買也無妨。

當然如果被換件會變成一條刺的話,放在家也會礙眼~!
顏色係怪怪地, 但唔睇實物又冇得現場比較好難100%答你, 費事屈錯人嘛, 不過如果真係換件, 可能有小小不智, 舊版同復刻質素係有分別, 留一盒混合的舊版比留一盒變左色原裝舊版更冇價值