Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 2littlemoney

[分享討論] King arts 三子接受網台玩具魂訪問。分享聽後感想。

見有師兄講開打手,我都有些意見同大家分享,通常打手好易認,佢地當
見到有人踢爆佢地錢主題目就會狗衝入泥,但又唔係針對樓主題目,
內容去討論,衹會自說自話,務求扯開話題,制做混亂事端!
此仍打手一般所為。
其實樓主曲推KA
大家誤會佢係HT打手
可能慢D連美玩區都冇得留得
2littlemoney 發表於 19-6-2015 10:59 PM
見有師兄講開打手,我都有些意見同大家分享,通常打手好易認,佢地當
見到有人踢爆佢地錢主題目就會狗衝入 ...

師兄!
我之前睇shf hb個post都懷疑自己click錯
直至睇到有人叫開第二個post
2littlemoney 發表於 19-6-2015 07:42 PM
[quote]ChiuJai 發表於 19-6-2015 05:32 PM

因為之前睇佢嘅專頁,有好多留言話有幾個疑似嘅留言者專幫佢講好說話,當中屬真屬假當然我唔知,只是我作為一位消費者,只是想中肯地表達出個人睇法,都是由衷之言,只是手多多附加一兩個字眼,別無他意....嘿嘿{:1_220:}
ChiuJai 發表於 22-6-2015 09:32 AM
因為之前睇佢嘅專頁,有好多留言話有幾個疑似嘅留言者專幫佢講好說話,當中屬真屬假當然我唔知 ...

你講面書嗎? 未出貨時有一大班人唱衰佢間公司,另外都有幾個懷疑係ka既自己人講好說話。 不過黎黎去去都係個班人唱衰同唱好..........所以可以唔使理會,等其他人出實物評價仲好。

James_Cheese 發表於 22-6-2015 01:13 PM
你講面書嗎? 未出貨時有一大班人唱衰佢間公司,另外都有幾個懷疑係ka既自己人講好說話。 不過黎黎去去都 ...

啲人唱衰到不停講哂粗言穢語,所以我都唔敢太直接發表個人意見,費事俾佢地小爆我....嘿嘿{:1_220:}
ChiuJai 發表於 22-6-2015 01:18 PM
啲人唱衰到不停講哂粗言穢語,所以我都唔敢太直接發表個人意見,費事俾佢地小爆我....嘿嘿

只要你讚或者問點訂就會俾人話你係打手,我最憎佢用粗口。

14年我開始留意佢面書,見好多人話佢走佬無錢出貨,個時幾驚個訂金無左。 睇耐左之後知道係個班人就無再理會過。     
James_Cheese 發表於 22-6-2015 01:39 PM
只要你讚或者問點訂就會俾人話你係打手,我最憎佢用粗口。

14年我開始留意佢面書,見好多人話佢走佬無 ...

我都係冇信心到想佢退番訂金好過....嗰時!{:1_220:}

似乎大家都偏

似乎大家都偏離了主題,去左談面書,打手果便。其實如果真正關心 KA 的
朋友,有甚麼好得過聽其付責人自己公開同大家講? 我開題目的都是想大家
自己去聽,然後分享自己睇法,或對本人睇法比 d 意見。希望大家明白。
2littlemoney 發表於 22-6-2015 06:55 PM
似乎大家都偏離了主題,去左談面書,打手果便。其實如果真正關心 KA 的
朋友,有甚麼好得過聽其付責人自己 ...

其實ka公司都要面對打手既問題,佢老細都承認左佢地俾人打壓。 都唔算偏離得主題好遠:77:

現時我唔擔心佢會倒閉,只擔心品質好唔好。 佢有迪士尼條生產線照住,點都死唔去。
暫時睇佢似現時既EB .......可有可無。 但長遠黎睇,除左 ironman佢無其他產品出係現時咁成熟既市場比較危險。 最後可能變成第二個PI

其實好幾位網友都似乎對 KA 已有不少認識,也表達了對這公司的睇法。但至現時仍未
見有網友真的去聽完個訪問再比意見。我真的想知道原因,是大家無閑去聽,還是
未聽都知無料到,認為聽左都不會改變自己對 KA 的印象呢?
我自己不迷IM, 亦少聽網台, 更沒玩開MCU的高階玩具, 只是看到有人不知是受了HT很多錢, 還是與KA有血海深仇, 或只是那三位的訪問真的差得天理難容人神共憤, 所以追擊得頗為凌厲, 所以引起我興趣聽了這個節目。
在評論這個頗為無感無聊的節目前, 首先我想提出一個疑問, 玩具廠與玩家之間, 不應該由產品作出溝通的嗎? 一如作者, 讀者最關心的不是文章, 而是他/她有沒出軌? 對一家廠商的觀感全毀, 不是由產品出發, 而是因為一個訪問? 我還以為這個訪問KA那三位在節目中對玩家冷嘲熱諷或直接怒罵, 都準備好花生了原來...啥都沒? 嘿, 我想起蕭紅說的, 「將來的人可能不會記著我的書, 但會記得我的緋聞。」
至於節目, 一如所料就是老闆簡單說說自己及公司的背景, 再說說公司的草創初期的感動位, 然後就是出盡全力賣廣告。可能我期望太高, 要說篤不到肉, 的確不到肉沒驚喜, 我想聽多一些, 深入一些的業界內幕, 或設計師設計產品時的趣事或匠心, 但只有很皮毛的講解。但, 亦只不過沒驚喜而已, 三位表現有很多需要改進的地方, 但我真的不知道有何大錯錯到要被如此凌厲的攻擊, 左一句冇將來, 右一句HT可以放心, 不知還真的以為KA不是玩具公司, 是全職網台耶~
隨感一亡魂 發表於 22-6-2015 10:14 PM
我自己不迷IM, 亦少聽網台, 更沒玩開MCU的高階玩具, 只是看到有人不知是受了HT很多錢, 還是與KA有血海深仇, ...

師兄又無需講到咁勞氣,又血海深仇,
又人神共憤! 玩玩具玩到爆血管就無謂啦,
唔鐘意米最多唔幫趁囉。:78:
本身訂左 KA 的 starboost 同反浩克,
所以都好想跟貼 d,不過聽完都幾失望,
正如師兄都話聽完覺得沒驚喜。明明係
一個大好機會比 KA 清除所有風風雨雨,
結果卻是欲言又止,令 fans 失望而回!
聽咗1陣, 悶悶地無完全聽哂! 但感覺上都算係踏實咁去做生產. :58:

反而能言善辯嗰啲, 我又覺得佢古古惑惑! 靠唔住! :he:

網上留言插佢嗰幾位相信都唔咪打手, 應該係殺父仇人, 睇完得啖笑! 完! :34: :34: :34: