Toysdaily 玩具日報

查看: 8334|回復: 29

[分享討論] King arts 三子接受網台玩具魂訪問。分享聽後感想。

http://www.staradio.com.hk/programs/toys-se3-ep11/

聽完玩具魂訪問  KA, 更加對呢間公司冇
期望,三個 KA 付責人對主持提問都支吳
以對,問佢地點開始間公司,點樣 get 到 d
license, 點解 mark 42 delay, 全部答唔到,
三條友好似唔識咁,冇互動,冇默契! 似
有好多事唔想講, 咁做訪問為乜?
咁睇呢間野都係冇將來,HT 可以放心了。

呢位樓主開個post叫人寫聽後感想,原來最終都係用來插人公司,唔啱聽就話人打手乜乜物物。我唔知呢間公司得罪你D乜,如果係想插人就直接了當,唔好叫人就你個post上分享乜嘢聽後感想,個post係你開的,插人插得咁過癮,我可唔可以話你係其它公司嘅打手?真係嘥氣!
2littlemoney 發表於 19-6-2015 07:42 PM
[quote]ChiuJai 發表於 19-6-2015 05:32 PM

KA有幾多打手就唔知,但HT既執業與非執業打手就肯肯定呢度有大把!:78:
有現貨,出得好就買,預訂就唔會。無現貨就玩少隻。
聽完更期待mark 44
James_Cheese 發表於 19-6-2015 02:43 AM
聽完更期待mark 44

師兄聽完個訪問可以同大家分享一下你的感覺嗎?
HT從來都無放佢在眼內啦! 就算HB俾KA贏了一次, 都只係HT眾多生產線其中之一個item. 我都好想KA做大既, 但現實係實力差距太大啫!:78:
聽完,但我又唔覺無信心,Mk42 delay佢已經say sorry, 乜原因也無興趣知,不外乎品質,設計,原材料期或海關走貨合同等問題,只係佢差在無講實幾時出貨就有點失策,不過個老細都好老實話公關方面做得差,所以我接受,何況佢今個星期真的開始出貨了。
點攞拉臣已經講咗啦,老細個迪士尼客人幫佢攪麻。
三個人一個係老細,一個做產品設計,一個請來唔知做乜。所以主持一問敏感問題,兩個做細的當然不敢亂答,點都要老細確認。

個老細本身是做開廠生產OEM玩具,我反而対呢點有信心。因為在生產成本和品質方面容易控制,自己廠自己做番。由做開OEM轉做ODM有自己品牌是很艱難的,呢點我很了解,但只要run順,吸取過往經驗改善就可以了。一隻這麼多零件,又著燈又可動,由開發到量產走貨要一年多我覺得算係咁。
bigbigfriend 發表於 19-6-2015 04:09 PM
聽完,但我又唔覺無信心,Mk42 delay佢已經say sorry, 乜原因也無興趣知,不外乎品質,設計,原材料期或海 ...

師兄嘅意見好有見地....認同!我未聽過訪問,始終係新公司,各項運作,配套,安排...甚至人力財力名聲,當然難與HT比併....但我都俾啲信心KA,因為由收到嘅頭盔,1:1心臟套裝以至到現在嘅1:9,從品質一環上,我都未見到有令我唔滿意嘅問題出現(可能我好彩或者不是完美主義者),我都有不滿過佢嘅派貨安排,但綜合好多師兄嘅不同意見同怨言,佢最終都兗現番之前嘅聲明,6月開始派貨,我地是否應該抱持平態度,從新容納佢嘅存在...(純粹個人愚見,更唔係打手,不喜勿插){:1_220:}
師兄ge意見好有見地 X 2
[quote]ChiuJai

[quote]ChiuJai 發表於 19-6-2015 05:32 PM

why 師兄咁強調自己唔係打手?
你知道 king arts 請左好多 forum 打手在這裡嗎?!

究竟ka幾時先走佬嫁 fb page班人又話ka唔會派貨 走佬 點嫁 我等左好耐喇。T.T
neoneo 發表於 19-6-2015 10:20 PM
KA有幾多打手就唔知,但HT既執業與非執業打手就肯肯定呢度有大把!

HT 有幾多打手就唔知,但 KA 既執業與非執業打手就肯肯定呢度有大把!:x

見有師兄講開打手,我都有些意見同大家分享,通常打手好易認,佢地當
見到有人踢爆佢地錢主題目就會狗衝入泥,但又唔係針對樓主題目,
內容去討論,衹會自說自話,務求扯開話題,制做混亂事端!
此仍打手一般所為。