Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: skinnycamel

[玩具攝影] 有感而發 to Hottoys...

home3302 發表於 17-6-2015 09:10 PM
有冇師兄早年ht d figure , 放到現在。figure 狀態如何

本人第一隻HT ... Mark V 到而家都冇事, 燈仍著冇退色
慶幸慶幸 :36:
都唔明鬼佬牌子玩具外表低B, 卻擲極都唔爛, 又唔多變色.
wing1123 發表於 17-6-2015 02:26 PM
只好說一句,師兄你算吧啦隻野無得搞架啦……明知熔膠都照入…

哎.........,,,,
dewback 發表於 17-6-2015 07:02 PM
如果擺,唔係玩,其實買雕像會更合適,更歷久不衰

其實講真買左都唔太捨得玩,因為擺位煩,而且只係剎那間既佔有慾,再者講真係擺o係度得閒望下自己有種寄託,有咩好玩,唔知,不過淨係知會入魔,第一隻就會陸續有第二,三隻..btw, figure 會老化你都唔太敢扭黎扭去啦
聽完各師兄,寧願玩爛,好過擺爛。
手上有Avengers 1既鷹眼上衣膠其實都開始融化了~重要融至與背面個箭筒合左體....有鷹眼既朋友可以CHECK下~~
home3302 發表於 17-6-2015 09:10 PM
有冇師兄早年ht d figure , 放到現在。figure 狀態如何

遇過金屬氧化、退色、燈唔著、溶皮衣、爆膠、塑膠脆化、軟膠變黏
jy723jy 發表於 17-6-2015 05:11 PM
我D HT 唔玩架, 淨係擺入玻璃櫃睇, 咁樣會唔會有事 ??

我覺得 HT D Figures 唔係 for 黎玩

同意你嘅講法,從來HT出嘅Figure都唔係For你玩,睇個價錢已經知,大部份差唔多都要4位數字

HT佢其實係一種專門比成人用黎收藏嘅藝術品,而唔係一件玩具,如果將佢當成一件玩具例如Bandai,SHF,Mattel果啲黎扭嘅話,一定會爛兼斷,至於爆膠 / 出油等問題都預咗

始終唔好話Figure,就算係人都會老化啦,更何況係隻Figure,唔玩唔扭一樣會爛,睇吓係遲定早
:78:
深藏不露 發表於 18-6-2015 12:26 AM
遇過金屬氧化、退色、燈唔著、溶皮衣、爆膠、塑膠脆化、軟膠變黏

有啲就避無可避,就好似頭痛醫頭,腳痛就醫腳咁..:42:

解決金屬氧化問題就搽凡士林黎減慢氧化速度

甩色/退色就補返啲色

燈唔著/識駁電線果啲應該可以解決得到

真皮造嘅衫,溶皮/甩皮就無辦法..爆膠都係,爆開咗就無得救

塑膠脆化又係無得救

軟膠變粘,即係出油溶膠痴粘粘就用白電油解決
bigtomm 發表於 17-6-2015 10:39 PM
都唔明鬼佬牌子玩具外表低B, 卻擲極都唔爛, 又唔多變色.

證明鬼佬嘢係襟玩啲
舉例:MAFEX同Mattel隻TDKR 貓女咁,前者掟一定爛,後者掟極都唔爛..

市面上15隻 1/6嘅Christian Bale版BATMAN入面最襟玩嘅係鬼佬牌DC果兩隻,因為唔會爆膠,唔會出油,唔會痴塵,最多只係緊身衣爆線,係HT,Medicom,TAKARA果啲先咁衰..
齋擺唔玩都唔代表冇事。玻璃櫃加盞 LED 照住已經有機會吸 UV 吸到好多唔同後果。
phoenix_fai 發表於 18-6-2015 12:01 AM
手上有Avengers 1既鷹眼上衣膠其實都開始融化了~重要融至與背面個箭筒合左體....有鷹眼既朋友可以CHECK下~~

Ching,睇鷹眼仲以為無咩問題添,原來一樣出事:die:
請問可否影黎睇下?同埋有無對策呢?:shy:
孫行者 發表於 18-6-2015 12:54 AM
證明鬼佬嘢係襟玩啲
舉例:MAFEX同Mattel隻TDKR 貓女咁,前者掟一定爛,後者掟極都唔爛..

DC那件不是緊身衣, 只是粗布衣一件. 係因為波地蠻大, 在某方面會顯得窄狹.