Toysdaily 玩具日報

查看: 17562|回復: 27

[玩具攝影] 有感而發 to Hottoys...

剛剛後追左隻HT Robocop Ed-209, 個頭爆裂情況真係比想像中嚴重....:what::( 大家亦知道HT係好少會跟進類似事件....:what:

雖知道有問題但係始終對呢隻HT figure有愛 (我知道我犯賤:().....其實我想講有好多figure上普遍的補養問題如: 氧化,褪色,塑膠爆裂.....例眾所周知的有Ironman底褲, 包膠手等....

其實HT點解唔考慮下出一D figure補養既產品, 就好似去買對靚皮鞋, 會順便買埋鞋膏鞋油鞋刷去好好補養對鞋...等佢壽命長D:52:

大家又點睇?:36:
jy723jy 發表於 17-6-2015 05:11 PM
我D HT 唔玩架, 淨係擺入玻璃櫃睇, 咁樣會唔會有事 ??

我覺得 HT D Figures 唔係 for 黎玩

同意你嘅講法,從來HT出嘅Figure都唔係For你玩,睇個價錢已經知,大部份差唔多都要4位數字

HT佢其實係一種專門比成人用黎收藏嘅藝術品,而唔係一件玩具,如果將佢當成一件玩具例如Bandai,SHF,Mattel果啲黎扭嘅話,一定會爛兼斷,至於爆膠 / 出油等問題都預咗

始終唔好話Figure,就算係人都會老化啦,更何況係隻Figure,唔玩唔扭一樣會爛,睇吓係遲定早
:78:
我D HT 唔玩架, 淨係擺入玻璃櫃睇, 咁樣會唔會有事 ??

我自己個人覺得HT 係比較上係一件展覽品,藝術品多D

要玩我不如買 SHF 個D,,,,:77:
都唔明鬼佬牌子玩具外表低B, 卻擲極都唔爛, 又唔多變色.
百龍天舞 發表於 17-6-2015 06:37 PM
咁一枝原子筆買番嚟唔用,放入櫃幾十年、會唔會爆?

一隻碗,最平果d膠碗,放入櫃幾十年會唔會自 ...

咁又唔可以咁講,原子筆買返黎係要用黎寫,碗就算幾平幾貴都係要用黎食飯,玩具買返黎功能上係要用黎玩、用能擺,自然都有機會爛。正如你買條雪條返黎,都係 suppose 你即刻食,唔會買黎擺到壞、溶。雖然 Hottoys 都係有品質問題,但玩具始終不會歷久不衰,從離開工廠,佢o既生命就注定走向下坡。
玩具玩唔到一世,算吧啦,師兄:ar:
They want you to buy 2.0.... 3.0... 4.0... version instead
只好說一句,師兄你算吧啦隻野無得搞架啦……明知熔膠都照入…:49:
咁一枝原子筆買番嚟唔用,放入櫃幾十年、會唔會爆?

一隻碗,最平果d膠碗,放入櫃幾十年會唔會自己溶?
唉.....走火入魔!
jy723jy 發表於 17-6-2015 05:11 PM

如果擺,唔係玩,其實買雕像會更合適,更歷久不衰
其實我都覺 ED-209 事件真係好離譜, 第一代已係咁, 第二代我估唔到佢地完全冇諗方法防止爆裂事件發生, 我隻嘢 display 左兩個月已有兩個位置爆左, 我未試過一件玩具唔攪佢都會咁快爛 ~  
dewback 發表於 17-6-2015 07:01 PM
咁又唔可以咁講,原子筆買返黎係要用黎寫,碗就算幾平幾貴都係要用黎食飯,玩具買返黎功能上係要用黎玩、 ...

但係,

我真係未試過寫到原子筆斷開,
未試過食飯食到個碗爆。(唔計跌落地):(

想得太簡單:74:
HT figure 大多很耐玩
但少數figure未必保存久
問題主因就系材質問題
劣質原料
更容易受氣候環境而變質
HT很少發生品質大問題
ED-209算嚴重問題之一
有冇師兄早年ht d figure , 放到現在。figure 狀態如何
早年買嘅兩隻火星人同戰狼三百乜事都冇,但hellboy同魚人啲人造皮已開始分解……:no:
home3302 發表於 17-6-2015 09:10 PM
有冇師兄早年ht d figure , 放到現在。figure 狀態如何

MJ隻銀手套溶溶地同掉銀粉,白衫變黃,黑衫甩金粉,頭後馬尾脫落,

老款蝙蝠俠雙腳自動斷但竟然無爆膠,可能我只擺唔玩,

AVP隻異種關節極度鬆.

舊款鐵甲威龍關節打柴,手中軟膠必定回彈,身上色料開始溶化,

仲有好多其他FIGURE問題,講唔晒....(就算只擺櫃,太耐無郁要注意關節,接口位,細小部件等,好易爛同出事!)

總結玩具年事以高,小心保養都會慢慢老化,所以及時行樂,想玩就玩啦!
正所謂花無百日香,平常心對待!