Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Xenon

[玩具攝影] 回歸原點第七彈 : Revoltech SP-001 涼宮гюё дЯみVER

Xenon 發表於 18-6-2015 11:21 PM
嘛, BILLY既素體身形唔錯, 加上套落邊個既身都OK,自然變成萬能KEY了(笑)
(而且仲有浴室, 好似而家市面上 ...

無止境的八月BRS也有睇晒, 感想是: 全程loop只需一次已經可以表現出來,
之後的loop只需撮要分歧部份出就夠了~ 咁多集都翻loop有九成相同的劇情,
讓人覺得太玩味了...如以上述方式省卻分別不大的部份, 大概3-4集已足夠,
或者以劇場版來表現這一篇會更適合呢~

間中想涼宮系列為何動畫久未更新, 現在才從Xenon兄得知原作都已經停頓了4年...
難怪動畫無進展吶~ 雖然正篇動畫沒進展, 但BRS覺得Figma有希2.0還是有可能的,
始終是最早期代表, 以紀念形式重新製作也說得過去...吧?

EVA作品成就比涼宮系列更大更長遠, 個人覺得那已是趨向Gundam級別的影響力~
雖不敢肯定Ш⑦Ъю同ゑグスウ在是否由EVA開始明確定立屬性, 但其經典程度是肯定的~

最初覺得是SF類,之後覺得是宗教類, 相信有不少人當年看EVA都有這種感覺,
始終作品本身就是以這種模式包裝, 雖然名字寫明 Evagelion 而敵人叫使徒,
但普遍覺得是慣例穿鑿附會的命名而已(例如忍者龜內容不必跟文藝復興有關),
後來故事超展開才發覺那些宗教類命名是認真的(笑)。

Xenon兄看過解說應該較好, BRS至今對EVA的不少內容仍是有看沒有懂~
反正不急於解謎(近年不少作品都不解謎), 也許日後知識增進了會頓悟某些內容,
也許是看EVA動畫的其中一種樂趣呢。(好像製作人為自己作品表達力不足的辯駁)

榎木負責山口可動figure那時期表現比較不給力... 令人婉惜。
> 太遲推出E個計劃
Figma經常過晒氣才出相關的商品, 可能想看看買家的愛是否經得起時間考驗(誤)
BRS 發表於 19-6-2015 05:01 PM
無止境的八月BRS也有睇晒, 感想是: 全程loop只需一次已經可以表現出來,
之後的loop只需撮要分歧部份出就 ...

畫動畫就好似開模一樣,所需既支出都幾大,
所以動畫商就想盡量多用(某B社既一模多用)吧 (苦笑)
(聽講製作一套動畫既BUDGET唔多, 而且員工們所得既報酬都唔多....)

唯有咁寄望吧, 雖然001有希醬造形都OK
如果可話的話, 都想佢出RENEWAL呢, 多一D表情就好了
(001同黑魔法師VER 既表情太單調了, 只有正視,左右望, 而且消失涼宮送既微笑更加怪LOL)

日本人既取材都偏向宗教同神話
而且佢地出左夠係超認真, 資料搜集做得好足
其中一個例子就係境界線上ソоьユМ⑦吧
除此之外, 我覺得EVA同鋼練一樣想探討一下"人性", 畢竟信仰都經常提到E個話題NE
好似EVA中既"夏娃"同鋼練既"人柱"(苦笑)

如果BRS兄想解疑的話, 可以睇一睇以下E條VIDEO
我當年都係睇完就明了(笑) (領悟E家野真係要睇時間同心境NE....)
https://www.youtube.com/watch?v=1OzFthTfoSo
畢竟作品受時間, 電腦技術, 審議限制, PRODUCER盡左力啦(笑)
不過我而家仲未睇劇場版 NE LOL

如果FIGMA肯出的話, 就算限定我都會入手765PRO的(認真加愛)
不過真係唔明MAX社高層諗咩...

BRS
(由於未能在沉到Page2之前reply, 所以用點評)  發表於 22-6-2015 07:37 PM
BRS
原來Youtube都有雷鳥初音: (MMD) https://www.youtube.com/watch?v=Wmi-47Ca8ZQ  發表於 22-6-2015 07:27 PM
BRS
睇以下E條VIDEO < 畫面構成, SE和配音好都好喜感 (令我想起以前看過的雷鳥初音)  發表於 22-6-2015 07:22 PM
BRS
認同日本動畫製作一向在取材上花上不少功夫, 很多看似簡單的作品背後都有一大堆research做參考(雖然未必全部採用, 在看作品的過程中亦未必留意到...)  發表於 22-6-2015 07:11 PM
BRS
有希的表情本來就不多(跟BRS差不多, 配三個臉卻有兩個讓人看不出分別), 要加表情也挺難的  發表於 22-6-2015 07:08 PM
當然renewl,我係好想淺井先renew billy

男角素體太舊了

的確, 經THE THINKER之後. MAX社應該可以做好D  發表於 20-6-2015 06:53 PM