Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 回歸原點第七彈 : Revoltech SP-001 涼宮гюё дЯみVER

多謝版主錯愛拙作:64::64:
小小玩具迷 發表於 14-6-2015 10:08 PM
有心好貼,支持一下~~~~~~~
我完全吾識涼宮的,正好比我了解一下~~~

THANK YOU FOR YOUR SUPPORT, 小玩兄:64::64:

涼宮當年黎講真係一個好特別既角色, 可惜而家巳經係時代既脈淚了...:42:

時代既脈淚.........好似我好中意アキハバラ電脳組的,系兒時最愛,可惜我諗而家冇人識的,連玩具或其他產品都冇,好想佢出figma~~AGP都好啦~~~~~哭~~  發表於 18-6-2015 10:56 PM
Xenon 發表於 14-6-2015 04:29 PM
POCCO造形好仔細, 好多地方都有刻劃出黎, 而長谷川好多配件(酒杯), 真係一流NE

係, E個造形真係有D ...

若非看見Xenon兄提起, 都唔記得有呢個系列名...
(現在提起可動figure+妖精, 只想起森の妖精...)

引用返上次在Xenon兄上一個post的回覆:
だから、わたしついていくよどんなつらいせかいの
やみのなかでさえきっと、あなたはかがやいて...
God Knows亦係我相當喜歡的一首日文歌,
看到動畫中ハルヒ和有希神演炒熱文化祭的一幕,
一向亂來的ハルヒ居然會認真地Rock, 很感動~
Xenon兄特地為這已成滄海遺珠的figure拍攝+撰文,
...實在很有愛:love:

講返今次題目的山口Bunnyハルヒ,
當年有認真考慮連同魔法有希一起買~(重現神演一幕)
面相方面, 以當年山口的抵玩價來說我是樂意收貨的,
但當年也是有吉野兄所提及的觀感:比例上腰部太幼,
好似無著聖衣的神話... 但Bunnyハルヒ無得揀著返聖衣~
另外是可動部份的折角位相當搶眼, 故最終都無入手~

題外:提起當年山口, 現在記起我有買POCCO和魔法有希,
後來隨部件耗損, 變成POCCO身配有希臉... (おいこら!)
認めたくないものだな、自分の若さゆえの過ちというものを...
合体後比例未見違和感, 拿起那支白色結他感覺很Rock,
膚色差異不明顯, 若Xenon兄有這兩隻的話不妨試換臉看~

Xenon 發表於 13-6-2015 11:28 AM
最初ズ言ゲサれゑ。やギウ 涼宮гюёゾ 誰ズパ負んネオモプ
最初先講明, 我涼宮春日無論對手係邊個都唔 ...

"名位知唔知藍色既係咩??"
ロンギヌスの槍? (エヴァンゲリオン量產機 version)

BRS 發表於 15-6-2015 10:32 PM
ロンギヌスの槍? (エヴ&#1 ...

那藍色的槍應該是同系列的008 綾波零-包帶版的附件來嗎?
Kaiyodo 海洋堂山口式可動No.008.jpg

BRS
對, 那ロンギヌスの槍來自Xenon兄的山口式綾波レイ的可能性相當高(碇ゲンドウmode)  發表於 15-6-2015 11:27 PM
BRS 發表於 15-6-2015 10:21 PM
若非看見Xenon兄提起, 都唔記得有呢個系列名...
(現在提起可動figure+妖精, 只想起森ソ妖精...)
...

THANK YOU FOR YOUR SUPPORT, BRS兄:64::64:

森ソ妖精BILLY嗎(笑)
佢作為FIGMA 既惡搞始祖都不為過NE:78:
某程度上佢真係好受歡迎(笑)

BRS兄你客氣了:64:
其實E個系列只係我自HIGH之作, 都係獨斷地將我個人認為好既舊FIGURE同大家分享而已(笑)
當年睇原文其實我都唔喜歡гюёグヒモ的, 覺得佢太我行我素, 唯我獨專
特別係拍電影時ノゑペグヒモ都要佢起身再拍(苦笑)
但到消失篇中гюёグヒモ 以黑長直再登場, o個一個MOMENT, 我第一次覺得佢幾好(因為真太靚了, 苦笑)
至於гюёグヒモ GOD KNOWS中最後聲嘶力竭咁唱
E一幕我到而家都好記得, 畢竟, 好似BRS兄你所講,
認真既гюёグヒモ好美( 雖然我喜歡長門多D,笑)

山口真的好抵玩NE, 好記得第一彈妖精系列既麗姐都係一魚唔使...
而家, 一魚都買唔到FIGMA既配件{:1_372:}
山口魔法有希我都有諗過買, 不過FIGMA出左, 所以無入, 而家有係有D後悔....
反而IM@S, 我全收了 LOL

真係好可惜, FIGMA連啦啦隊, 中學生VER都出, 就係唔出兔女神既гюёグヒモ...
GOD KNOWS我無辨法重現了...
我相信榎木係放棄左腰訢造型, 換黎左高可動,
好似гюёグヒモ託腮o個張, 暫時FIGMA都做唔到NE
可動部份山口做唔到同FIGMA一樣圓滑, 所以可動真係差少少....LOL
(不過兔女神巧妙咁用左手袖既布, 都遮到兩個搶眼位NE)

P.S.
POCCO我都無買NE....LOL....
不過我想像到, 真的會好ROCK NE(笑)
アホゾイフりソ過グシゆよパソザゾやベネオモプ。
自己喜歡點玩就好了, 畢竟咁樣自己同玩具們都會開心吧:)
BRS 發表於 15-6-2015 10:32 PM
①⑦ヰаЗソ槍? (リ⑧&#1 ...

無錯, 就係①⑦ヰаЗソ槍:)

紅色正版當年唔小心俾我整斷了:56:
mfleo2010 發表於 15-6-2015 11:04 PM
那藍色的槍應該是同系列的008 綾波零-包帶版的附件來嗎?

BINGO:):)

這個系列也有買一部份,因為配件豐富有趣,而且跳樓價時的價格真驚人--廿草有全新的在賣,所以相當抵玩。{:1_208:}

BRS
有點印象, 當年個價真係咁上下, 可能仲平過買食玩/扭蛋  發表於 16-6-2015 09:55 PM
Xenon 發表於 16-6-2015 07:33 PM
THANK YOU FOR YOUR SUPPORT, BRS兄

森ソ妖精BILLY嗎(笑)

對, Billy的出現實在顛覆了當年不少買家
深信Figma只會出女角的想法, Billy...

由於始看гюё系列時, 坊間已經有不少人在討論了,
事先看過不少人說гюё個性很爛, 已有心理準備,
所以到實際看的時候反而覺得okay... 但現在回想,
гюё真係幾過份的~ 阿虛和みくる都被耍得很慘...

我也覺得消失篇黑長直гюё造型很吸引,
但制作成可動figure時, 長髮會局限頭部可動~
若是短髮或束起(如初音則雙馬尾)則局限較少,
所以當年最終也沒有入手~

有希是涼宮系列當中塑造得很成功的角色呢~
當年在我私心排名也是第一的(所以購買了),
現在應該仍收藏在不知何處的儲物箱裡...
(なんでやねーん)

沒料到Xenon兄當年沒有入手山口魔法有希,
雖然比不上Figma精細, 但以山口而言算不錯~
因為Figma將山口系列趕上了絕路, 所以當年
有很多山口產品以蔗渣價錢蔗汁質量平售,
BRS的POCCO和魔法有希就是那時期入手的~
正如Xenon兄所說, 當年山口式真的好抵玩,

記得上述兩只質素不錯的都只是$40-70之間,
現在真的是連買配件都唔止呢個價...
當年山口式IM@S由於驟眼看上去好像大同少異,
所以沒有入手的動力呢...山口式有出齊嗎?

>用左手袖既布, 遮到兩個搶眼位
對哩, 我也經常覺得角色本身服飾造型也影響
figure化的完成度, 例如像Saber穿的結合式鎧甲,
所以當年第一次可動Figure化就已經覺得很合適了~
在關節當眼處加上衣飾就能合理地遮蔽穿崩位,
因此也有人執著於全裸仍要穿上袜子和手套(誤)

為免アムロさん勞碌, 現在BRS的figure都收藏在箱,
到執屋時才開箱重溫又一下之後入返箱, 滿足矣~
BRS 發表於 16-6-2015 09:53 PM
對, Billy的出現實在顛覆了當年不少買家
深信Figma只會出女角的想法, Billy...

而且BILLY當年仲好紅
日本當地仲請佢去開SHOW(笑)
而家FIGMA出左江頭, 兩個人一齊玩到好多野NE
(不過FIGMA男女比例真係好懸殊, 10 個可能只有2個係男)

好記得當年, 我睇到第5本原文時,
因為消失篇完左, 個人認為長髮гюё唔會再出場,所以將買左既5期朋友價轉讓左俾朋友,
再用E筆錢去開ЁцЮ坑,  所以我係未睇完 гюё系列的....
而且動畫又做唔齊, 輕小說更加唔使講、而家仲未完.....LOL
(而家諗番起, гюё人設係咁可能係因為唔想同其他作品角色性格重複, 畢竟日本當地太多動畫了...)

黑長直гюё出FIGMA時其實有諗過可動E個問題
BRS兄你講得o岩, 長髮會影響可動, FIGMA大多數E一類既作品都會改一改DESIGN,
長髮唔會太貼身, 可動都叫OK, 不過就會好似No.115既ナハヘグヒモ咁, 造型會有D怪....
而我都好想出埋消失篇既黑長直單馬尾гюёNE....

有希グヒモ 既性格無口, 又係文學少女, (而且仲係元眼鏡娘加會絕對服從,誤)
所以咁受歡迎係實至名歸(笑) (什至可同麗姐一決高下NE)
YUKI.N: 早ゑやギウメ見コんサゑクイゆ(笑よ)

係NE, 山口身形比FIGMA好, 愈細既野愈難造得好同DETAILS,
所以山口榎木既線條其他比FIGMA好, 更有少女味道NE
而且, 山口有希附送既三味線可以"PAR"o係有希膊頭上,還原度更高NE
FIGMA之所以可以趕山口榎木出可動MARKET,
我諗都係前武裝神姫既造型師 淺井真紀既功勞
淺井有武裝神姫經驗, 可動同面相(山口榎木既死穴)都有保證, 所以....
(不過我大部份山口都係正價入NE....IM@S我都見過2草, o個時都補完左亞美, 真美......)

山口出唔齊IM@S, 只出左春香, 亞美, 真美(同一個模)同美希,
而且係以街機GAME VER出的,
而FIGMA出得比山口更少, 只有千早同響(美希俾人腰斬左....)
藍本係2011既年既新ANIMATION VER
(真心, 好想出晒765PRO全部人, 出SP都無所謂....:56:)

吾王當年出FIGMA1.0/山口時其實造型都好好,
畢竟有公主袖, 遮左膊頭關節, 膝關節又有裙甲遮蔽, 所以真係唔錯(笑)
不過吾王愈黎愈多改版, 愈著愈少布,
遮蔽功能就...(苦笑)
嘛, 我技術差, 魔改什麼的未諗過(笑)

BRS兄, FIGURE要定時定候放出黎換氣,
唔係的話會出油的...:49:
Xenon 發表於 17-6-2015 07:20 PM

Billy (Figma) 現在仍好紅, 好拍檔江頭和Woody亦然~

涼宮小說我也沒看齊全, 動畫放送那期看了已出的幾本
之後見到佐々木封面又看了一本... 小說上沒有序號,
基本上都搞不清楚自己看到第幾本了... 看得很不完整,
始終較想看動畫版吶 (こなたモード発動)

當年我有種感覺:惣流明日香→ハルヒ, 綾波→有希,
當然, 細看設定上有很多不同之處, 但印象上有這種感覺~
尤其是面對主角時的態度 (阿虛的樣子都有點碇的氣質),
硬推下去還有:古泉→シ者, 鈴原→谷口...(真牽強)

綾波和有希在我的心目中是梔子系的兩大代表,
雖然其他作品都有不少很好的くちなし角色, 但綾波和有希
的國際知名度, 由EVA至今都找不到同級代表地位的角色~

對, 山口有希送了趴膊三味線, 但貓身一旦離開有希就見穿崩,
所以動畫中有希要不停扶助滑下的三味線回到肩膊上(笑)~
對BRS而言, 山口輸Figma的主因, 是Xenon兄也提過的臉太餅~
表現較好的山口只屬少數, 相對同期臉雕做得很標緻的Figma,
明顯給比下去了所以市場很快被Figma搶佔...

美希俾人腰斬左...(心疼), Figma響造得很精美,
但服裝感覺不是我喜歡的風格, 千早也是...
粉紅+白色+金色大釘... 不知何故讓我覺得不協調,
明明真的造得很精美比例也很好, 格調也很Rock,
但就是覺得不協調... (絕對是BRS個人的問題)

吾王出改版, 只為滿足fans, 故毋須理會關節的問題~
改造甚麼的, 都只是早期平買粗玩才有, 現在只供觀賞~
多謝Xenon兄溫馨提示, 會將執屋項目排入時間表擇日進行~~
好讓長期休眠在箱中Figure們換下氣~

YUKI.N> sleeping beauty_
Xenon 發表於 17-6-2015 07:20 PM

前排隻沈思者已經超越左江頭,森之妖精,胡迪

成為新一代亂入王
BRS 發表於 17-6-2015 10:13 PM
Billy (Figma) 現在仍好紅, 好拍檔江頭和Woody亦然~

涼宮小說我也沒看齊全, 動畫放送那期看了已出的幾 ...

嘛, BILLY既素體身形唔錯, 加上套落邊個既身都OK,自然變成萬能KEY了(笑)
(而且仲有浴室, 好似而家市面上仲未有同樣比例既ITEM NE)

動畫(新VER)印象最深既都係永無止境的八月,
為左重現原作神緒, 竟然真係播足成個暑假, 而我真係走去睇晒全部…(苦笑)
視像媒體播放既гюё系列, 如果我無記錯的話,
應該係製作至電影版既消失篇, 之後就無了,
而原作而家出到第十一期, 不過而經係2011年既事,
而且仲係為左紀念而出, 所以而家仲係中斷狀態….

今年春番有出小長門有希的消失
不過可能同期太多好作品(好似響ん、щゆrみиルЯヤу)
原本我預計如果藉著動畫再推出, 炒番熱人氣,
有希グヒモ出到figma 2.0應該不是夢, 不過, 唉….

我比較留意女角色多D(笑)
我都覺得有希グヒモ有D似麗姐NE, 或者作者寫人設時有參考EVA E一套神作吧(笑); EVA中好多野都係經典, 好多人都認為香姐同麗姐都係Ш⑦Ъю同ゑグスウ系既始祖NE, 當年我第一次睇時唔明, 覺得係SF類, 近年睇番解說開始明番, 而且仲漸漸覺得EVA係宗教類NE(笑)

穿崩的話FIGMA都有, FIGMA既三味線只係訓o係度,
另一另個角度就完全唔得了(苦笑)
始終對FIGURE黎講, 面相好重要,
因為佢代表角色既靈魂, 玩家認唔認得出就靠佢了,
榎木出不可動既其實都OK, 好似艦女人既胸像, 唔知點解係可動就…
不過E款兔女郎гюё面相幾好, 起碼無崩到同唔餅NE
而且山口唔同FIGMA, 只出人形可動FIGURE, 眼見妖精系列銷售不斷不跌, 唯有
停LINE吧…

美希明明之前WF都見到有開發出既圖,
不過上一次WF就完全無…個人覺得MAX社推銷方式錯左, 太遲推出E個計劃了(2011年ヤЯф、到2014先出到第一位千早….)
服裝出處其實來自一首好出名既歌: 自分RESTART
IM@S之所以俾人叫騙錢大師就係因為佢有好多DLC,
FIGMA既粉紅色版其實有其他亞種, 好似第20話約束既藍色版, 相信藍色會更有ROCK味道NE

除左要出黎換氣,都要好好做好除濕同防曬措施
畢竟, 濕氣同陽光都係FIGURE大敵NE
神速滴滴仔 發表於 18-6-2015 12:50 PM
前排隻沈思者已經超越左江頭,森之妖精,胡迪

成為新一代亂入王

The Thinking真係好正
所以我都諗緊買唔買好:shy: