Toysdaily 玩具日報

查看: 5050|回復: 16

[玩具報告] PLAY ARTS改 TIMELESS WILDWEST BATMAN

手機拍攝畫質不佳大家斟酌看看即可

簡評如下

優:造型獨特,西部風的玩具本身就不多,本款外型上表現不俗,披風有特色且舊化到位

劣:
面相太過粉嫩以及斧頭材質選用失誤(軟膠太軟,平舉會下彎)

其實你同我講佢係robin我會順d
btw 呢個系列不嬲亂咁黎, 向來不殺既batman整把日本刀比佢, 原全唔match
造型係獨特,不過感覺是怪怪地:(
單是外形同之前近十隻Arkham的近似款式唔同已經值回票價了。以前DC Collectable 有的原始人、吸血鬼獵人等都比較可取,呢隻風格接近。不過其他Timeless例如戰狼300型,達文西發明家型及機械人就真係太另類了…雖然Bruce少爺有錢,始終唔想佢為左同Iron Man鬥而出「多」個版本...

BATMAN不是很討厭使用鎗械的嗎?(自己父母被殺的主要兇器)
為何這個造型會有鎗支的?{:1_215:}
多謝分享。{:1_208:}
mfleo2010 發表於 4-6-2015 09:50 AM
BATMAN不是很討厭使用鎗械的嗎?(自己父母被殺的主要兇器)
為何這個造型會有鎗支的?
...

因為呢個唔係bruce wayne, 而係參考batman再重新創作的一個另類造型.
mfleo2010 發表於 4-6-2015 09:50 AM
為何這個造型會有鎗支的?
...

呢支係射飛索的槍,前面有個爪去抓住道牆。好多版本都有呢枝類似的槍。不過上次個重武裝真係有重炮…(為左正義,有時要放棄自我…)
鬼叫蝙蝠俠係冇異能的咩,佢要扮識飛簷走壁去警惡懲奸,唯有靠道具、武裝、#威也呢D技倆了。{:1_203:}
造型獨特大膽,夠創意,我鍾意:love:
ZION 發表於 4-6-2015 10:13 AM
呢支係射飛索的槍,前面有個爪去抓住道牆。好多版本都有呢枝類似的槍。不過上次個重武裝真係有重炮…(為 ...

圖中鎗袋旁的應該是大大小小的子彈來的。(好像是吧)

重武裝嗰款只是裝甲上的附件,而不是手握的武器來的,它就像蝙蝠機或蝙蝠車上的裝備武器一樣的設備已而。
如果這個版本是心理障礙克服版也是不錯來的。{:1_203:}
各花入各眼啦~ 我自間都儲唔少batman figure, 不過我又真係對play arts呢個"variant"系列一d興趣都無. 所以唔會買了. 不過其實呢d造型又唔會成日見到, 都叫特別呀~
mfleo2010 發表於 4-6-2015 10:29 AM
圖中鎗袋旁的應該是大大小小的子彈來的。(好像是吧)

重武裝嗰款只是裝甲上的附件,而不是手握 ...

師兄又講得有道理:38:  即係做樣袋住先,用唔用另一回事;所以Play Arts Kai 的也不可拿出來(忠於原著):34:

好彩戰狼版冇呢D武裝...
ZION 發表於 4-6-2015 01:48 PM
師兄又講得有道理  即係做樣袋住先,用唔用另一回事;所以Play Arts Kai 的也不可拿出來(忠於原著):3 ...

也可能是”善良的鎗”,即裝飾品而已。:he:
呢個造型唔係參考Batman: The Return of Bruce Wayne入面其中一個造型咩?
Legends Exist Regardless of the Time

Through generations, there has always been a force of justice that agents of crime, chaos and evil have contended with. Every incarnation of Batman that existed throughout time stood as a beacon of hope and a reflection of the age it is a part of. Utilizing and innovating the technology available, Batman is ever vigilant even in lawless times. These figures provide a chance to see the concept of the vigilante we know now envisioned through intriguing epochs of time.

“A Batman will always exist, as the Dark Knight is Timeless.'

官方說法就只係將不同的時代原素加入batman的設計中, 我就唔覺得同return of bruce wayne有咩關係. 至少另外同一timeless系列的有款斯巴達人造型同 "Steampunk"都唔關事呀.
412456 發表於 4-6-2015 11:23 AM
其實你同我講佢係robin我會順d
btw 呢個系列不嬲亂咁黎, 向來不殺既batman整把日本刀比佢, 原全唔match

你有所不知,其實BATMAN係一個忍者黎"大部份都係",就好似BEGINS 俠影之謎咁,成為蝙蝠俠之前係影武者聯盟"忍者",當然有日本刀

大部份嘅蝙蝠俠都有一個共通點就係"蝙蝠飛鏢",飛鏢多數都係忍者先會用嘅武器黎~