Toysdaily 玩具日報

[其他] [討論]電腦奇俠SHF與SIC

412456 發表於 2-6-2015 10:56 AM
你圖果隻sic係新果隻, 應該唔會有關節強度問題
但個人鐘意舊果隻sic多d
外型方面,你想忠於原著就shf

岩岩上Y拍睇左下 係咪得連電單車果個先可動...同埋都好貴下...
asuka375 發表於 2-6-2015 12:55 PM
所以我都係覺得SIC好D 但係我想可以同埋SHF 一齊玩...
但係SIC真係比SHF高一頭...
如果話SHF會出新版果 ...

如果買開shf就入shf啦 唔好開新line了 sic好毒 一隻就會上癮
其實我想佢山動畫版個隻:handshake:

其實SHF版應該是忠於"特攝",若是忠於石森老師的原著,應該是鬼武者大大提供的那個才是~~
SHF實際拿在手上感覺非常小巧淨實,透明件的表現比照片中呈現的更好.
新版SIC還沒看到實物,但它是以REBOOT電影版的造型改編呈現.(包括"魂之夏2015"展出的黑魔也是REBOOT版).
當初個人開始收集假面騎士的時候,也是考慮SHF或SIC,最後還是兩者兼收,只能說這是玩具愛好者永不滿足的結果吧(笑).
只是目前萬岱都把電腦奇俠系列放在魂商店(SHF的三魔還放在"東映英雄"),時間一久可能會有缺貨或炒作的現象,這才是您要多考慮的~~

my friend always likes it so much. it let him be hysterics
其實隻 sic 係近年既 reboot 版 電腦奇俠 ... 但 shf 就係 7x年 舊版 ... 所以可以話係 2 隻唔同既 電腦奇俠。
如果想比,應該用 d 隻

不過上面果隻未公布幾時會出貨 ga。
故事本身令人回憶的味道和印象也是考慮購買的因素之一,TV特攝版對我而言是很深刻的。:$
至於那套REBOOT電影版的話,看是有由頭到尾沒有飛片的看,但始終不習慣看文藝片,當中機械人打鬥的場面也不多,固對我而言是毫不吸引的版本。:oh:
希望SHF會OVA出版的電腦黑魔吧,那個獨特的設計很吸引。:handshake:
asuka375 發表於 2-6-2015 12:45 PM
其實小弟諗前諗後都係想簡SIC
因為我覺得SIC比到果種感覺我
加上SHF又升到5XX

的確,比例唔一樣系個問題。
asuka375 發表於 2-6-2015 12:51 PM
舊果隻我要再翻查下先 冇乜留意 如果同新果隻/SHF差唔多價而我又覺得OK都可以考慮

如果你在意可動既話,舊果只貌似系不可動……
都係情意結問題,小弟小時候識果隻,係SHF版果隻電腦奇俠。

即使用SIC版既比,個人都比較鍾意舊果兩隻SIC...   新果隻,可動性可能d,但冇左陣除。

有關Bandai舊Kikaider野:

http://tamashii.jp/item_character/kikaider/
新果隻SIC D機械內構整得好冇誠意, 鍾意舊版多D...
Vince 發表於 2-6-2015 08:32 PM
其實隻 sic 係近年既 reboot 版 電腦奇俠 ... 但 shf 就係 7x年 舊版 ... 所以可以話係 2 隻唔同既 電腦奇 ...

呢隻我又覺得比劇入面好小小
本新我覺得劇入面果隻個頭真係幾樣衰
:handshake:要外形当然系SIC啦∼∼∼尤其系早期电脑奇侠造型正到爆
即使出油我都仲系好喜欢
jimyang54 發表於 2-6-2015 07:36 PM
其實SHF版應該是忠於"特攝",若是忠於石森老師的原著,應該是鬼武者大大提供的那個才是~~
SHF實際拿在手上感 ...

動漫版電腦奇俠產品好少
全可動好似有出過12”著燈公仔

Bandai知道老餅中餅有錢
放魂shop/魂限都有人買
假面騎士/幪面超人火箭頭
果對仿天地雙龍/宇宙鉄人係魂限
到今日都大把港男/港佬爭住買啦

認真對電腦奇俠鍾意就要快啦
Mr.九流 發表於 6-6-2015 11:57 AM
要外形当然系SIC啦∼∼∼尤其系早期电脑奇侠造型正到爆
即使出油我都 ...