Toysdaily 玩具日報

查看: 18255|回復: 38

[其他] [討論]電腦奇俠SHF與SIC

大家好 小弟近日想買隻電腦奇俠 :65:
但係呢 SHF同SIC 比我個FEEL就有D唔同 所以都唔知買邊隻好
所以想係度討論一下
放心唔洗講咩「WHY NOT BOTH」:x自認窮鬼買唔起兩隻
SIC

首先SIC先啦 小弟就未買過SIC 都獅D擔心D關節
想當年好似話好易爛
不過呢 以我細細個睇過既卡通版電腦奇俠
我就覺得SIC先比到我電腦奇俠既Feel
而shf果隻就真係平平無奇(可能我冇睇過真人版啦)
但係我見到以下呢張圖...

我就好擔心佢既可動啦
=====
而shf呢隻

可能佢比唔到機械感同悲傷既feel我
但係我又覺得sic約170cm太高....
配唔到落shf....所以我好苦惱...

對我而言,SHF那TV特攝版才是認識的電腦奇俠來的,可能是小時候在電視看到的刺激和震撼吧,印象比較深刻。:handshake:
SIC的版本只視為另一類別的設計來看,設計方向是以角色的主要特性而作,如狂野、力量、進化等等,我也只入了夜騎套裝及少數角色。對我而言味道不濃。
我也只買了SHF的電腦奇俠01及電腦黑魔的兩款而已。{:1_208:}
我是偏向SHF或其他的1:12的公仔,因為容易買配件和電單車等,電腦黑魔的電單車也是其他廠的電單車,而不是那銀鴉號(太貴了)。
1:12也有較多系列或廠家的公仔可作互動,玩法會比較有趣。:73:
I got all... But,

SIC always the best!! {:1_377:}

要忠於原著就shf 想要特別d 狂野d 機械感強 當藝術品咁欣賞就sic 但sic有分新舊版 圖中為新版本 可動高 但整體雕琢唔級舊版來得有味道有神髓
論外形,SIC更有機械感同未來感,相比之下SHF雖然忠於原著,但就顯得平平無奇。論可動,首選梗系SHF,我同LZ一樣睇到果幅圖都無曬野講……總體來講,電腦奇俠既話個人更注重外形,所以我揀SIC(雖然覺得SIC果個特效配件略浮誇)。

贊同mfleo2010 ching所說,

SHF較忠於TV或漫畫原味, 且可同其他1/12 的假面或figma搭玩
SIC因早期購入的有出油問題, 再加上可動性較差、相關配件&人物不易湊齊即不再入手了
你圖果隻sic係新果隻, 應該唔會有關節強度問題
但個人鐘意舊果隻sic多d
外型方面,你想忠於原著就shf
同埋舊sic 既可動十分有限
兩種完全唔同感覺, 我呢種老餅, 就喜歡懷舊

SIC 完全冇那種味道, 只可當佢係一個新角色看待

可能我真係冇深入了解佢 只係兒時睇過下 同埋我只係睇過套卡通 冇睇過真人版...  發表於 2-6-2015 12:52 PM
我揀SHF:) 新SIC無味道:no:
Douglas.M.Saint 發表於 2-6-2015 07:21 AM
I got all... But,

SIC always the best!!

我都覺得SIC比到果種味道我:43:
mfleo2010 發表於 2-6-2015 07:28 AM
對我而言,SHF那TV特攝版才是認識的電腦奇俠來的,可能是小時候在電影看到的刺激和震撼吧,印象比例深 ...

咁多謝師兄既解釋先`
可能我對電腦奇俠既認識唔深 就只有睇過卡通版
就覺得佢應該係要機械小小 同埋佢SHF果個冇悲傷既感覺比到我
太上王 發表於 2-6-2015 08:34 AM
論外形,SIC更有機械感同未來感,相比之下SHF雖然忠於原著,但就顯得平平無奇。論可動,首選梗系SHF,我同L ...

其實小弟諗前諗後都係想簡SIC
因為我覺得SIC比到果種感覺我
加上SHF又升到5XX
咁SIC十月出都係5XX
但我就擔心佢唔可以同SHF系列一齊玩:63:
waynex5 發表於 2-6-2015 09:29 AM
贊同mfleo2010 ching所說,

SHF較忠於TV或漫畫原味, 且可同其他1/12 的假面或figma搭玩

我都覺得自己都係買開SHF 可以配到落其他公仔一齊 但SIC就多數有17CM左右...比SHF FIGMA高左1~2CM左右
======
而SIC既電腦奇俠我見到佢跪地果張圖我都擔心佢既可動會唔會有D差...
412456 發表於 2-6-2015 10:56 AM
你圖果隻sic係新果隻, 應該唔會有關節強度問題
但個人鐘意舊果隻sic多d
外型方面,你想忠於原著就shf

舊果隻我要再翻查下先 冇乜留意 如果同新果隻/SHF差唔多價而我又覺得OK都可以考慮:35:
d713245 發表於 2-6-2015 11:57 AM
要忠於原著就shf 想要特別d 狂野d 機械感強 當藝術品咁欣賞就sic 但sic有分新舊版 圖中為新版本 可動高 但 ...

所以我都係覺得SIC好D 但係我想可以同埋SHF 一齊玩...
但係SIC真係比SHF高一頭...
如果話SHF會出新版果隻電腦奇俠既話...我又唔太鍾意果個造型...