Toysdaily 玩具日報

查看: 18464|回復: 51

[分享討論] 當年我玩[玩具],現在[玩具]玩我

其實玩玩具好似變左質,小弟係90後既青年,細個已經好中意玩具.開始玩咩起家已經唔記得,只記得細個有兩個夢想開間玩具店同做一個攝影師.細個時記得想開玩具店可以玩好多玩具,你可能問做攝影師同玩具有咩關係,我細個好中意影相玩每次影玩具都會比阿爸停止,因為個時係用菲林會好浪費
細個(2000年到)d玩具玩具價格唔算好高100~300蚊到,想當年儲齊一套玩具會比較難,因為只個時細(財力有限)二來而前多d卡通玩具化,你可能會講現在都好多玩具出,但係現在係系列出得多(個人認為),個時我諗長大後要儲反舊時買唔到既玩具,個時最貴係300蚊到
出到出野都買到,加上個時未有升值概念,個時玩玩具比現在更享受,因為唔係自己出$,加上玩具可以帶出街玩,而前電腦智能電話未興起,所以好多人看TV令一D玩具興起例如陀螺,搖搖,暴龍機,彈珠人,激鬥戰車可以係街同差唔多年齡人鬥,現在我可形容個時係[細老浪漫]
夜D再講,唔知係到講有冇犯版規
凡高 發表於 7-6-2015 08:14 AM
比玩具玩好有同感,,,,有時只係想買返啲回憶,可惜價格高昂品質又唔係同步好,所以只好郤步,做唔到土 ...

"比唔起錢就唔好玩玩具",請問有什麼問題呢?難道飯都唔食都要玩玩具?如果係咁,就真係玩具玩你了。如果咁簡單的事實也足以令你"如雷貫耳",咁你都真係.............:26:

今日先喺~街旺  聽到有人提到……

有個玩具同好~ 走咗……羽化飛昇 :die:

留低一大堆珍愛嘅玩具
儲咗10幾20年都唔只……

抱憾終生~大部分未開封……就……:o

好彩佢有個朋友  有情有義:! 又知道價

幫佢家人 放上網拍

如果唔係分分鐘 ~ 幾K比人收晒D珍藏……

所以……有得玩時,盡情玩啦:DD

正如揸住10層樓,一粒塵都帶唔走 :oh:

hkh1993 發表於 1-6-2015 01:47 PM
現在新一代人都唔會點玩玩具,大多數改玩智能電話,我個代既和前既人比較好運,因為個時多唔同種類玩具普及,現 ...

整天說玩具變了質,要搶住去訂,那是因為對眼只看到炒起那些,事實係十件玩具,都不知有沒有兩件炒得起。根本由始至終,個玩法都無變過。閒時留意下 D 玩具舖,有邊間不是坐貨坐到無路行?
無左幾段野:72::72:
玩具有平有貴,吾可以話邊個玩邊個,現在玩具更多元化,貴的有HOTTOY,LEGO,中價的有戰隊DX,平價的有SR,ES合金及ROBOT魂,各花入各眼,當然,推出的都是針對7,80後熟悉的作品.

當你所有野都加晒價時,你都唔會望依家D玩具跟返以前個價...
不過平有平玩,貴有貴玩,睇你點玩...
依家10蚊隻扭蛋扭10隻已經玩餐飽,又可以做場景...
我指係香港建築物扭蛋個套...

以前小朋友你周街都見,出親街點都帶返一兩件自己鍾意既玩具出街...
依家小朋友你見到已經唔會咁做,好多都係識玩IPAD、手機...

時代唔同大家追求或者要求既野都唔同左...
以前可能1-2蚊一隻淨色不可動扭蛋已經滿足...
依家D人又要可動又要合金又靚...
asaleong 發表於 1-6-2015 12:16 PM
玩具有平有貴,吾可以話邊個玩邊個,現在玩具更多元化,貴的有HOTTOY,LEGO,中價的有戰隊DX,平價的有SR,ES合 ...

有比玩具玩都係小弟個人感覺,小弟玩算平價shf系列,我係鎧武個期停左冇買 個時出鎧武大多數都限定都玩唔起,現在買玩具變左考經濟能力:55:
現在新一代人都唔會點玩玩具,大多數改玩智能電話,我個代既和前既人比較好運,因為個時多唔同種類玩具普及,現在好多玩玩具變了冷門野(例如暴龍機)
,玩具這個時代變了好怪,因為好多變了要訂和會變了炒物,玩具訂其實唔算過份,但係冇訂個價可能多一百更可能多.有d人會話[鬼叫你個時唔訂],我會諗有時會唔會比唔起錢,要養家又要自己生活費
都唔知幾個月後比唔比得起,好多玩具都有小小炒一炒,唔知係香港興炒野定係本身玩具成本係咁貴
現在玩具變成藝術品,我咁講因為買反尼罷多或開一次盒就放反入去封印冇再開過.而前玩玩具係減壓,現在變左買玩具減壓,我都唔知仲唔自己係享受買玩具過程定係玩具過程
諗下再打,讀得書少唔介意我d野亂:64:

小堅 發表於 1-6-2015 01:34 PM
當你所有野都加晒價時,你都唔會望依家D玩具跟返以前個價...
不過平有平玩,貴有貴玩,睇你點玩...
依家1 ...

加價尼樣野我明,要求唔同左我都明
其實我想講下過去現在心態,多數有感而發,遲d我再打
hkh1993 發表於 1-6-2015 02:02 PM
加價尼樣野我明,要求唔同左我都明
其實我想講下過去現在心態,多數有感而發,遲d我再打

其實人大左好多野都改變晒...
以前當玩具真係玩具...
依家當玩具係一年藝術品或者係一件擺設...
真係玩件玩具都係得個開盒影相個一陣間...
之後已經放返入盒或者放入櫃...
只計BANDAI, 每月出起碼超過30款玩具(唔計限定產品), 當中起碼有一半會插水.
只懂執著於幾件炒貨或限定商品, "自己"玩"自己"就真
hk小文 發表於 1-6-2015 02:03 PM
整天說玩具變了質,要搶住去訂,那是因為對眼只看到炒起那些,事實係十件玩具,都不知有沒有兩件炒得起。 ...

我講炒貨其指第一批貨,件野過左炒期當然會跌
你可能講得岩我只係留意炒,我都係留意新野姐
細個玩玩具係會攞住來幻想下卡通情節, 變形出招, 一日變10幾次, 配件換來換去等

大個玩玩具係擺POST,影相, 入櫃, 變形1,2次, 評測下等

我有D聖衣神話裝左一次後就入櫃, 聖衣形態都未裝過
細個同依家對「玩具」既理解, 某程度上都影響都「心態」。

依前細個所謂既玩具, 分分鐘只係一舊唔知咩野都玩得好開心;
依家? 首先要有愛, 起碼識果件咩黎、再睇下做得靚唔靚, 精唔精緻、跟住又睇下堅固唔堅固、仲有一大堆野...
愈多準則, 愈嫌三嫌四, 得到既快樂就會愈反黎愈少。

而且愈著技術進步, 玩具愈出愈靚, 愈黎愈精細, 價格亦都因而有所提升。
依家黎講, 分分鐘郁d就幾百蚊咁跳, 買左番黎又點會粗玩?
最多開下盒擺下姿勢放入櫃, 更珍貴既可能連盒都唔拆, 試問又點會「玩」得開心?

當然, 炒家既影響係有, 但唔可以全部推哂係佢地身上。
以前細個文具鋪都有唔少玩具賣, 放學行過望下望下, 都會滿足到一時既欲望;
依家賣玩具既地方愈做愈少不特止, 仲要d貨去得好快, 變成唔係一出就買好多時後追都幾麻煩。
試過有幾次連件玩具我都未見過, 就已經出左兼賣完,
買件玩具好似玩生死時速咁, 樂趣緊係少一大截。

反而炒家問題唔太大, 佢仲令我由「咩都玩一餐」變成「真係好鐘意先買」添。
慳位又慳錢, 真係多得佢唔少。
redfish 發表於 1-6-2015 02:38 PM
只計BANDAI, 每月出起碼超過30款玩具(唔計限定產品), 當中起碼有一半會插水.
只懂執著於幾件炒貨或限定商 ...

b社出當佢30款玩具先.咁我只玩shf ,當佢每個月出5隻(限定唔計),咁都有兩隻到炒起,我唔理佢過一兩個月後插水,我係果個月睇我會玩既野炒貨都佔有一定數量
小堅 發表於 1-6-2015 02:22 PM
其實人大左好多野都改變晒...
以前當玩具真係玩具...
依家當玩具係一年藝術品或者係一件擺設...

我現在買反尼又唔開盒
我都唔知自己當佢係藝術品定係玩具
我覺得自己變左為買而買