Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 純文字:Avengers 2 復仇者聯盟2 電影懶人包 (不含A2劇透)

Captain America: The First Avenger 仲有一件重要事件,就係 Human Torch 於 Stark Expo 展出
呂品器 發表於 18-4-2015 12:04 AM
首先多謝大家回應~  大家覺得有用就好了

關於Hulk片尾,Stark同General Ross傾野一段:

清楚晒, 雖然還是有點手牽強,
但至少o係時序上講得通.

多謝ching資料{:1_377:}
真正犯駁我覺得係THOR片尾同A1,
THOR片尾NICK FURY向SELVIG博士初次展示TESSERACT時,
暗示SELVIG係由嚟到地球嘅LOKI化身而成, 而喺A1開頭,
SELVIG早已展開對TESSERACT嘅研究,而LOKI先至剛抵達地球...
笑諗死!:34: :34: :34:
gn01911426 發表於 18-4-2015 11:19 AM
真正犯駁我覺得係THOR片尾同A1,
THOR片尾NICK FURY向SELVIG博士初次展示TESSERACT時,
暗示SELVIG係由 ...

Loki o係thor1尾跌左去地球Avenger1頭 loki揾the other攞權杖之後返地球
多謝樓主精彩介紹,好有心!:$
very helpful for beginner like me :shy:
無劇透高質post,推!
多謝呂兄好文,撐左個POST 先再睇
呂兄好野,生果報都要抄你概念呀
前兩日同老婆傾開,大人表示篇野太長同搞唔清楚d人名...

之前寫寫下,唔止係為A2,而係為MCU做個hightlights summary(因為A2未上,我都唔知佢開邊瓣架嘛),而家再加多張A2入場前貓紙:

1. CA2一役後,S.H.I.E.L.D.解散,HYDRA抬頭。

2. Loki的Scepter,為6 Infinity Stones之一,現被HYDRA的Baron von Strucker奪得,並正研究使用其力量。

可能重要也可能不重要的小知識:

3. Captain America的盾是用Vibranium所製。Vibranium為一種比鋼強但比鋼輕又能吸收衝擊力的稀有金屬,幾近無法破壞。

4. Thor的鎚子Mjolnir,只有「夠格的人」(worthy)才能提得起。所以力大如Hulk也無法拾起來。合資格者大抵是要智仁勇兼備之類。
多謝樓主的細心分析。
呂品器 發表於 20-4-2015 01:59 PM
前兩日同老婆傾開,大人表示篇野太長同搞唔清楚d人名...

之前寫寫下,唔止係為A2,而係為MCU做個hightli ...

仲勞煩埋多口太~  
夫妻合壁,天下無敵~
無敵超高質分享, 睇戲前必讀。{:1_377:}
頭像被屏蔽