Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 又再重塗Hulkbuster (多圖小心)

但紅色好似同原身顏色有小小唔同,ching係咪做左消光或舊化之類?
rx78man 發表於 31-3-2015 12:22 PM
但紅色好似同原身顏色有小小唔同,ching係咪做左消光或舊化之類?

因為我用左松節水抺過,令表面反光有變,之後用完上線油再用布抺返令身,再加上舊化銀色油影響,做出來既效果無咁膠味...{:1_197:}
其實如果親眼睇,金屬感會更強,我家人都話由膠公仔變左隻合金出來!!!:34:最衰我技術影唔到想表達既效果比大家睇,不過算啦...:38:
bbq1120 發表於 31-3-2015 11:02 AM
多謝C兄讚賞,其實我都係用一般模型油,
當中先用松節水輕抺要上色既位置,作用係清理退模膠,
...

師兄,小弟對油油零知識,想請問:
1. 松節水既用途,清理退模膠係咩意思?
2. 咩叫上線油上線?
3. 咩係防筆跡開油水,減小筆跡?因為平時我用天拿水開

謝!
c兄 2.0 真正 , 我諗住噴過隻 金屬紅 , 但吾知用邊隻紅色係 ironman 紅色 , 有沒C兄有好介紹 ? ^^
quincy 發表於 31-3-2015 03:06 PM
師兄,小弟對油油零知識,想請問:
1. 松節水既用途,清理退模膠係咩意思?
2. 咩叫上線油上線?

我盡力回答你既問題,因我非專家,我做法都係自己摸返來,唔一定係最正確既.:(
[強}天拿水-->松節水-->開油水[弱](有唔同濃度及效果)
天拿水最為強力,強到會拿融塑膠,所以砌模型好小用,(做戰損另計)
松節水會溫和過天拿水,但都會對塑膠做成傷害,不過於做成傷害既時間無咁快,比較易控制.
開油水最稀,(都有唔同濃度)對塑膠傷害超低,除非你浸長時間,否則只到油做成傷害.
清理退模膠:模型通常都係機啤,(手辦另計)啤模啤完要同啤膠分離,中間係要有層類似(立)既物料,
呢種物料會留響模型既表面,如果過多,會令模型難於上油,上到亦都易甩油,(呢隻HUIKBUSTER正是表表者)所以我用小量松節水清理左佢,我試過用一般開油水清理,不過效果唔明顯.
上線油:正常當然用於模型上線,我有時會做舊化用,(可睇POST圖4,哭不個肩膀就係用作舊化效果),市面上亦有上線筆,使用方便但自由度較小.
防筆跡開油水:正如以上解釋,開油水有唔同濃度同工效,防筆跡開油水正是給予我們手掃上油時,令手掃筆跡比較唔明顯,開油水重有多重分類,要全部解釋我諗打2000字都未講完...{:1_210:}
toys991 發表於 31-3-2015 03:17 PM
c兄 2.0 真正 , 我諗住噴過隻 金屬紅 , 但吾知用邊隻紅色係 ironman 紅色 , 有沒C兄有好介紹 ? ^^

C兄你好,我紅色既地方係原身膠色,不過我見人用Gaia 金底加透明紅噴,就好接近IRONMAN紅(坊間翻噴IRONMAN底底都好似係咁),但份量我就唔清楚,希望幫到你...{:1_235:}
bbq1120 發表於 31-3-2015 03:48 PM
我盡力回答你既問題,因我非專家,我做法都係自己摸返來,唔一定係最正確既.
[強}天拿水-->松節水-->開油 ...

ok
明左D
唔該曬師兄!
bbq1120 發表於 31-3-2015 03:48 PM
我盡力回答你既問題,因我非專家,我做法都係自己摸返來,唔一定係最正確既.
[強}天拿水-->松節水-->開油 ...

用心分享,謝謝{:1_377:}
師兄,想問一下雙手可否拆開,因為手臂旁有塊金色件,我拆唔開
提外話  師兄  我想同隻shf mk42上線 我去模型鋪買左支0.5既黑線筆 夠唔夠用?  如果出界可以點補救  利申:咩都唔識既新手T_T

答到都盡量會答,唔會收收埋埋既!!!{:1_203:}
因為我都想大家都有隻自己既哭不!!!{:1_220:}

hyfung37 發表於 31-3-2015 07:25 PM
師兄,想問一下雙手可否拆開,因為手臂旁有塊金色件,我拆唔開

我自己無拆開,不過上網見到呢張圖,希望幫到你,{:1_208:}

PS:在此感謝該圖既C兄,比大家作參考...{:1_235:}
bbq1120 發表於 31-3-2015 07:38 PM
我自己無拆開,不過上網見到呢張圖,希望幫到你,

對手件金件落重膠水,一定要鋸的~
killerkat 發表於 31-3-2015 07:31 PM
提外話  師兄  我想同隻shf mk42上線 我去模型鋪買左支0.5既黑線筆 夠唔夠用?  如果出界可以點補救  利申 ...

上邊果支GM01係油性:
好處:快乾,不易甩油,一油就得,易控制...
壞處:筆頭比較粗,太快乾,油錯較難清理...
下邊果支GM20係水性:
好處:筆頭比較幼,慢乾,可於線位流油上線,錯左一抺就甩...
壞處:水性唔易上油,難乾,要等好耐,比較易甩油...
我做法係(記住!只係我做法,唔一定係最好架!!!:74:)
棉花棒同紙巾跟身,上兩筆就清多餘既油,真係油錯,即時清理,面積大既可加小小白電油或開油水於棉花棒或紙巾清理,記住真係只要小小白電油或開油水,最好小到你見唔到濕,但有白電油或開油水既成份就夠,太多會破壞原裝油...
無白電油或開油水就用擦膠都可以,不過最好都係用棉花棒或紙巾清理啦.{:1_203:}

bbq1120 發表於 31-3-2015 08:05 PM
上邊果支GM01係油性:
好處:快乾,不易甩油,一油就得,易控制...
壞處:筆頭比較粗,太快乾,油錯較難清 ...

唔該哂師兄 我買左好耐都唔敢落手  多謝哂師兄晚意見