Toysdaily 玩具日報

樓主: mcdulldull2

[分享討論] 近呢大半年發覺玩/炒lego多左,而日系少左人玩

其實好正常呀
玩法方面大家都清楚有幾好玩

價值就好見人見智
隨左大樓系列
好多時真係有價冇市的
唔係個個系列都做得到

玩日板玩具,唔講質素點跌啦
好HIT既款,又要去訂先
哦不好意思已訂滿
哦不好意思返唔到,退訂吧
以往又有匯價影響

美板玩具 什麼老變 HASBRO FIGURE
又有萬惡ASSORTMENT
根本係玩梗玩家

樂高實在太少呢方面既問題
普遍系列點都多過半年時間等你買
就算講梗最近期76031 HULKBUSTER
我唔特登搵都響Y拍買到原價
咁你都等唔到有同啱價買,就係你鐘意極都有限
盒LEGO幾大盒會去到咩價錢又有得預計
一家大細都岩玩!唔通叫你另一半同小朋友陪玩異形咩!其實lego本身唔平,砌出又靚同又容易收藏
好多係大陸水貨客.......
頭像被屏蔽
asaleong 發表於 27-3-2015 12:30 AM
LEGO呢兩年係多人玩左,吾知係吾係我錯覺,近半年12寸FIGURE好似無而前咁熱

我見有人排隊買LEGO, 係上年的事, 但發現街頭街尾都有LEGO閃過, 卻是4 5年前的事.

少左人玩12寸是事實, 家陣咩figure都要近千蚊隻, 玩家不得不嚴選, 年初又開始升價到二千上下, 相信又多一少撮人將會離場了.

我上兩年開始入細廠, 5舊左右, 玩得過, 不過 係咁加, 狗八, 唔玩NU
老外玩lego係咁玩架
https://www.youtube.com/watch?v=2M6MaqZ-nWo

:oh:{:1_237:}
其實lego都幾好玩, 我都有玩啲平嘢! :58:

如果屋企有位擺, 都想買多一套北極探險嚟玩! :63:
老實人 發表於 27-3-2015 11:30 PM
一家大細都岩玩!唔通叫你另一半同小朋友陪玩異形咩!其實lego本身唔平,砌出又靚同又容易收藏

容易收藏嗎。。玩Lego吾怕無錢,最怕無位。
天碼 發表於 31-3-2015 10:38 AM
容易收藏嗎。。玩Lego吾怕無錢,最怕無位。

相對其他同體積玩具,
Lego 可以丟盒、
可以拆散(或者只拆開幾舊),
用膠袋包好,
就可以放入櫃桶,
收藏相當容易。
買Lego既人係明顯多好多 Lego豐儉由人 用家2-3百蚊盒都玩成晚 加上有需求夠當炒 炒家都轉移陣地啦 佢地仲點會比500HT訂野再等半年先返貨仲有可能變埋死貨...
玩具拿黎炒已經唔正常
denniskwong 發表於 31-3-2015 12:09 PM
玩具拿黎炒已經唔正常

香港除左 排隊之都,投訴之都仲有炒賣之都既美諭。
再吾係東方之珠喇
天碼 發表於 31-3-2015 03:25 PM
香港除左 排隊之都,投訴之都仲有炒賣之都既美諭。
再吾係東方之珠喇

冇辦法, 經濟單一化...
冇工業冇創造業, 一味炒賣投機
老實講,LEGO滲透層面比日系高,小孩、成年男、女、甚至已為人父母都會鐘意,個image夠歷史悠久,形象健康及有創作啟發性等正面訊息支持,再加上近呢十零年不斷同影視各界crossover,淨係條star war、marvel、DC line都迷死唔少人,近來Frozen果盒都殺唔少細路女(當然父母俾錢);睇番日系領袖笨大,近年不斷玩"復刻"、"改顏色又出過"、"換件衫又出過(eg one piece POP)"、劇場版造型又出過、暈shop限定、什麼武器parts又當限定出、改少少就變ver2、QC變差等數之不盡的問題,令到小弟近呢一、兩年都玩到心淡,家陣主力玩tomica同lego等,日系只買出色的合金魂!
鋪頭多又唔代表 D 乜野既... 至少 '睇野' 來講 LEGO 店真係完全無野好睇...