Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 豬潤

[改造交流] 28/12更新P.3 覺醒之鱗光 PG Unicorn Gundam 加燈改造 NT-D 全覺醒再現

Rosemount 發表於 31-3-2015 01:06 PM
樓主可不可以介紹下複件材料是乜牌同邊度買

複件技術請睇呢度

https://www.youtube.com/watch?v=2mifov_sda0

模膠: 自由樹脂
複件膠: 環氧樹脂
great job.... looks good
豬潤 發表於 31-3-2015 03:38 PM
複件技術請睇呢度

https://www.youtube.com/watch?v=2mifov_sda0

多謝樓主教學,  可不可以講係邊度有得買
Rosemount 發表於 31-3-2015 10:21 PM
多謝樓主教學,  可不可以講係邊度有得買

香港美術用品專業中心

地址麻煩自己揾 :64:
唔該 :64:
豬潤 發表於 1-4-2015 02:41 PM
香港美術用品專業中心

地址麻煩自己揾

Thank you very much!  I managed to get the address.
期待成果,支持大大

13/4/2015 更新

經過一段時間的休息後, 獨角獸回歸! :!

這是小腿部分最後一區需要加燈的零件。
作為只有PG Unicorn才有的三型態零件,這部份用了粒的SMD

嘗試連接小腿部分的燈, 再調較成覺醒的顏色, 加上最後這一區的零件後, 獨角獸的感覺終於有了... :D
苦戰多月終於稍有小成... :help:

最後將小腿兩邊的零件都加燈後, 再整理大腿的燈區和將所有電線集合到大腿......
左腳的加燈改造算是完成了!!! :*
三個多月的時間...
來到這裏總算有點成就吧...... :Q
裝上小腿部分前影的最後記錄, 希望唔而要再打開這一部分吧 :o
可見到電線是很複雜的...... :angry:

有興趣知道更多的加燈和複件分享, 可是看看小弟的Facebook Page:

https://www.facebook.com/LEDGundam

謝謝!!! :77:

C Hing加油啊!絕對支持 kero.^.^  發表於 13-4-2015 11:20 AM
加完燈仲敢唔敢玩變型? 伸縮多幾次D線好易走位卡斷 :ice:
soundonly 發表於 13-4-2015 08:01 PM
加完燈仲敢唔敢玩變型? 伸縮多幾次D線好易走位卡斷

變唔到啦... :DD
不過算啦.... 裝得燈嚟, 點會收返埋啲甲遮住自己啲心機...? :77:
都係預咗長擺爆甲模式~!!! {:1_214:}
好大工程, support!
超級耐沒有update這個PO....
今次..... 完夢了!!!

FA裝

覺醒型態

FINAL BATTLE VERSION!!! :*

總算是完夢了!!!

我想我複件應該已經複過超過1000件了....

一直在試各種的燈效和電路, 不過分區的電路實在太複雜.......
最後忍痛變作一區電路算了.... :(

試腳!

兩隻腳試燈!

白兵仕樣!?

今次製作路程漫長....
足足一年....
多謝各位支持...
繼續努力!!!
神呀!!!!:64:
super good post, tks for sharing!!!
睇過大大呢個post 不下數次,但次次都好震撼!!
期待下一大作!!
Thanks for sharing!!
薩波 發表於 29-12-2015 01:16 PM
睇過大大呢個post 不下數次,但次次都好震撼!!
期待下一大作!!
Thanks for sharing!!

多謝大大既支持!
來年繼續努力!!!

PG獨角獸大計而家只係做左一半.... :!