Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 28/12更新P.3 覺醒之鱗光 PG Unicorn Gundam 加燈改造 NT-D 全覺醒再現

師亨,請受小弟一拜!:64:
樓主真是超強, 期待期待~~
復件果下...已forcast 到係點複雜 ...

師兄好有毅力! 拜服
brother you are model master, so great,
樓主,,,,,量產吧
預我一套
eric 發表於 18-3-2015 07:21 PM
樓主,,,,,量產吧
預我一套

:56: 複咗一次都複到我就死.....
同埋~ :p
淘寶都有啦~~~
我整既話一唔止呢個價錢~ :x

http://item.taobao.com/item.htm? ... 426426023191.Copy.1
20/3/2015 更新

沈悶的焊接完成後, 就到痛苦的組裝...

為確保電線通電, 以及燈的運作正常, 基本上每進行一步都要測試燈的狀況...

混合不同的燈色, 就可重現不同的顏色, 這個是紅色加綠色, 不過稍為偏向紅色所以出現了橙色的味道, 感覺就像BANSHEE的橙色, 我在此預言笨大今年年底就出PG BANSHEE, 而我是不會買的. 因為我對獨角獸的耐性已經用盡了...

這個絕對是全隻獨角獸最特別的零件, 首先複件時已經十分有難度, 要加燈時, 一樣十分驚喜, 加燈的數量之多, 實在超出預計。

腳板和腳腕的組合, 這裏是兩區的燈, 完成後可以分別控制兩區燈的顏色, 當然也可以用Arduino來控制

由腳板一路打上去, 今次是膝頭, 另一個加燈極多的地方, 半邊膝頭用上5粒的燈, 還有頂部的1粒, 一個膝頭是11粒燈了...

一隻腳的加燈快將完成, 右邊的是正式的, 左邊的是測試時製作的, 用的燈比正式的少很多, 主要用來測試程式。完成右邊的腳後, 就會將測試用腳的燈全數拆走, 再裝上正式的燈~

加燈的進度暫時來到這裏, 不過現在最大的問題是自己......
似乎因為吹迫得自己太緊, 很累了, 對著模型竟有反感的感覺......
暫時要休息一下啦......
唔留名,唔得咯,獨角獸未夠Banshee咁有愛,都係期待砌Banshee
綠色NT-D楼主吾洗買,藍色全日空透明件又吾洗買。
慳吾少。
勁, 睇完D線都O曬咀................:DD
豬潤 發表於 20-3-2015 05:20 PM
20/3/2015 更新

沈悶的焊接完成後, 就到痛苦的組裝...

C Hing
慢慢來啦!
這神級巨作玩1年都很正常.
不要勉強做模型奴隸返工般去幹.

老兄你實在太瘋狂
GUNGUN 發表於 30-3-2015 05:35 PM
老兄你實在太瘋狂

:x 我鍾意你呢個Comment :x
多謝! :p
樓主可不可以介紹下複件材料是乜牌同邊度買