Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: rilplsc06

[改造交流] 頭雕翻模分享

請問頭雕頸部連接Joint位洞口,如何處理?翻模完成品仍然可以保留洞位?
cc9394 發表於 8-10-2015 12:47 PM
多謝樓主的分享!

提提大家要注意的事項!

多謝Ching 要點,Thanks a lot.
wkt2157 發表於 9-10-2015 12:08 AM
請問頭雕頸部連接Joint位洞口,如何處理?翻模完成品仍然可以保留洞位?

翻模完成品仍然可以保留洞位. 但係係硬膠未必用倒。
用刻刀或者刮,刮出, D AB膠好易刮。
正呀
讀書果陣時都玩過~好玩
睇帖有教學, 支持無私既分享
我都試過翻模……但次次到落AB水成品就好多泡,尖位崩晒:no:

其實我唔知係咪叫AB水,因為係溝埋後透明少少黏,要等一日先會硬晒

BTW,前面有ching話用水晶膠覆模,係其實好高難度,21樓老闆講過水晶膠最多整到單面,3D好多時失敗,同埋用AB水係夾唔到水晶膠,一倒落去就可能流到周圍都係。水晶膠最好都係同返畢地呢D半固體嘅物料黎翻模
鬼武者 發表於 14-10-2015 11:48 AM
我都試過翻模……但次次到落AB水成品就好多泡,尖位崩晒

其實我唔知係咪叫AB水,因為係溝埋後透明 ...

如果ching用21楼叔叔既AB水, 尖位崩應該唔关AB水D泡。
問題應該係注入AB水,模具內的空氣會向上走或者係D細尖位走唔倒。
呢D空氣係天然大家呼吸的空氣,不是AB水混合产生的。
解決方法就係在做矽膠模時加條排氣。
如果ching原來個件好複習、好合尖位。可能用"天地模"好D。

另外AB水好快硬, 唔洗30 mins就OK。但矽膠模係要1day。

水晶胶小弟都有玩。主要用AB畢地翻D 小parts.
邊度有返模工具賣

雞旺21楼, 唔明问佢, 幾好人。
太專業拉~~~~厲害