Toysdaily 玩具日報

查看: 16235|回復: 40

[改造交流] 頭雕翻模分享

由于玩自分魂既關係,細佬開始練習頭雕翻模。理由是
Search 左好幾个帖, 最后個人覺得呢種飛機杯翻模法最適合翻頭雕。特別係外加髮套的女頭雕。
好處:冇分模線、一次過、方便, easy, 處理面部氣泡容易。
壞處 : 注入口大, 好在女頭雕髮套可以遮住。耳仔有可能缺少少角,修保徜叫easy.

注竟: 翻模只作私人DIY玩意, 請勿作商業用途。

1) 頭雕先搽凡士林。用積木做底, 用油泥固定頭雕, 另外加兩枝牙簽仔比耳仔位, 作為加AB水時排氣。
油泥固定頭雕個位唔好搽凡士林,亦唔好太細范圍。頭雕貼唔實會浮起。

2) 用積木圍起四面, 唔用積木, 用紙杯cut底亦可以。所以細佬叫佢飛機杯。。。。

3) 矽膠加入固化劑搞勻, 一 定要夠勻,慢慢搞可以少D泡,但注意固化時間。
搞勻后矽膠慢慢倒入杯。好多教學都叫用龜速搞矽膠&倒入,但細佬覺得一般慢就OK, 唔洗龜速。
矽膠先倒入到覆蓋頭雕面部, 停手。

4) 用飲管向有氣泡的的位置吹, 吹爆佢 ^ ^, 氣泡大多數喺眼內則、耳仔、口、鼻。
吹氣泡時,可以大力小小, 但小心口水。

5) 吹好泡泡, 可以倒埋D矽膠, 1個頭大約用150g

6) 等足1日, 可以拆走積木,下圖係個底, 可拎走油泥&牙簽

7) 係唔影响個模既位cut一刀。

8) 拎番個原装頭出黎。飛機模完成! 但未知成唔成功,由于唔知有冇氣泡毀佢容。

9) 溝好AB水倒入去, 等30分鐘, AB水凍番,可以收野喇。
登登! 還原靚靚拳,0水泡、只係缺左DD耳仔, 用模型泥補番就OK.
圖中頭雕有D黑左, 主要係我溝AB水個杯唔乾淨,上色噴底油就冇事。
Thanks for watching.

好靚喎,好專業啊,thank you
真係要比個讚ching,另外想問個原裝頭係咩角色?幾靚.
學到野!!! 正!! Thanks for sharing
如果由零開始,成套架生+料大概幾錢?
leobigeasy 發表於 9-3-2015 03:33 PM
真係要比個讚ching,另外想問個原裝頭係咩角色?幾靚.

Thank you, It is Kumik 13-12
請問那些透明藍的方塊磚是否專用品?

因為想買類似的方塊磚,但現在的多是半硬半軟的物料做的,不能固定外圍形狀。:cool:

多謝教學過程的分享。{:1_377:}
真正有心交流post支持﹗
另外小弟都有睇過關於覆件過程,
反而想問問樓主有冇研究過成品隻膠色有冇得整肉色﹖
我曾經問過雞旺21樓,老闆話得白色、灰色同象牙色,
要其他色就自己買紅、黃嗰啲原色單色色漿溝出嚟,感覺要溝到肉色應該好難,
上過淘寶有肉色pvc又唔知液體落唔落得香港…
kevchan1103 發表於 9-3-2015 03:37 PM
學到野!!! 正!! Thanks for sharing
如果由零開始,成套架生+料大概幾錢?

如果由零開始, 可以先去TB買一set套装,大約2-3魚。
有齊積木、凡士林、矽膠、AB水、油泥、手套、掃等等。
套装凡士林、AB水、油泥 好夠用,但矽膠只有1000g。
練得黎都冇晒。可以係HK買,大約150-250, 品質當然好過TB。
TB手套、油泥亦超臭,可以HK買。

香港入料可以去雞旺21樓,好齊貨。

mfleo2010 發表於 9-3-2015 03:58 PM
請問那些透明藍的方塊磚是否專用品?

因為想買類似的方塊磚,但現在的多是半硬半軟的物料做的,不能固定 ...

方塊磚係 TB 一set買時包埋, 都叫ok好用,
未用方塊磚前我用紙杯, 一樣OK。
chshting 發表於 9-3-2015 04:03 PM
真正有心交流post支持﹗
另外小弟都有睇過關於覆件過程,
反而想問問樓主有冇研究過成品隻膠色有冇得整肉 ...

Thank you, 21樓都話要自己買顏料溝色,顏料都幾,佢D AB水得灰色。
我而家用TB象牙白色。不過無論乜色,上油前都要上底油。。。。
AB水出黎真係上唔倒油。
又學到野 , c 兄利害 :handshake:
好專業,又實用,可惜我技術未夠班 :what:
利害呀師兄!!!
個矽膠模咁厚
正常量產都得喎(6-10件以上)

複一/兩件非機械件
用自由樹脂都得喎
但兩次就會鈍晒...(圓鼻)
頭像被屏蔽