Toysdaily 玩具日報

查看: 34892|回復: 110

[非官方產品] [霹靂星Predaking]三方老變MMC FeralRex加入第六人劍齒虎的合體多圖

以下所有圖都係來自網絡{:1_203:}

五人合體既造型係咁

MMC嫌五個都唔夠
整埋第六個成員
劍齒虎Felissaber{:1_222:}

如果加劍齒虎入大隊
佢就成為左手
而Talon就會樂成backpacker:@

[Imgur]()

個人認為五人合體背部比較單薄
六人就有點點累贅:oh:

唔知大家又點睇呢?

wingjapan123 發表於 28-1-2015 03:31 PM
今我買唔買!mt計算王好!!!!15/16!!!!!™

老實講,呢樣唔止係我講既(我諗我都唔係第一個講),就係同mt之前隻大力神相比,呢隻計算—王雖然未算好差咁誇張,但明顯係退步左,無論設計(外觀、變形)、部件材料分配、qc同價錢
所以睇你有冇追開呢類風格(fpj/mt)既第三方tf,或者對computron有冇愛,如果唔係都可以等下warbotron果套出晒先再諗(wb雖然都唔係完美,但評價都ok)
wingjapan123 發表於 7-2-2015 09:25 AM
總論有關所有合体結構的玩具,成熟了未!新出的玩具會不會有售後保障!小弟都有玩開三方!讚誠意的一定係Ma ...

雖然第三廠係全膠品
但係設計同可動真係一流

tw呢套我真係極想入,不過tw咁搞法真係唔敢搏, 唯有等最小出左四隻先一次過追翻穩陣d!

講番正題
今日終於有時間砌埋隻劍齒虎上身:handshake:
wingjapan123 發表於 31-1-2015 03:15 PM
哈哈都可以!我覺得佢係要點時間去變佢!其實可能係我唔係太睇得明佢份紙!仲有佢主機隻腳唔知佢想點!哈 ...

要時間係正常,尤其係第一次玩{:1_376:}
因為太複雜。睇住說明書都要不斷理解同不斷去試....:angry:

我咁多隻合體都係最鐘意呢隻個design
唯一比人狂批側面睇單薄呢個point,對於我又無所謂,睇正面就毒到夠:handshake:

另外你鑽地未變哂,腳果塊掩係要級上隻手度
示範{:1_208:}
what 發表於 28-1-2015 12:34 PM
變形、玩法、獸形就tfc做得好d
我以我都仲係15/16, 因呢隻形好多, 但手腳又明顯重複, 其實 ...

tfc一直比人覺得冇咁好(質量每間都各自有各自既問題,不過好多都有進步中),其中一個主要原因係因為佢"睇落唔夠好",例如視覺上既質感、配色、細節,但其實以大合體可動性黎講,佢比fpj、mt、mmc都造得好,連iron man既招牌爆地pose呢種fpj、mt合體派都做唔到既,佢幾隻都可以擺到
mmc呢隻predaking如果真係話齋睇上唔好既野,應該在於身形太大舊,d手手腳腳都太粗大但同時個身又太短,再加上身形線條唔明顯,見好多影相達人影既相都影到佢一舊舊咁,如果唔係都真係幾正(如果唔用老虎手,兩隻手都用鷹去做其實會好d)
what 發表於 28-1-2015 11:55 AM
獲益良多, 雖然我無買, 但堅覺得呢隻係好嘢, 希望有大大會分享每一隻嘅靚相同玩點, 想問呢隻 ...

膠質可以放心,幾襟玩
呢度額外講少少吧,而家變形玩具會用兩種膠,簡單黎分就係幾乎不具彈性既硬身膠同有彈性可塑性既軟番少少既膠,官方通常係用後者,因為可以承受到複雜既關節拒動,
但如fpj、mt或者mmc之類就係用硬身膠,不過前兩間同mmc最大既分別就係mmc既厚身,而fpj同mt就薄到唔襟扭,
試想下,硬如金屬/超合金玩具,如果塊金屬薄既話都同樣係堅韌極有限,更何況係冇彈性既硬膠,所以點解fpj、mt既咁唔襟玩易爛,而mmc就聰明在用上厚身一d既方式令個耐玩度增強

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
至於講到玩點,呢隻其實就唔高,好似樓主講到,幾隻成員既變形設計好相似,冇乜太大驚喜,不過單體玩就ok,單體人形都唔錯,獸形就弱d(變形、玩法、獸形就tfc做得好d),其他我覺得就都差唔多啦

相既話你可以去其他老變論壇睇下,有好多靚相(不過評論就…xd)
呢隻好正好形又夠霸氣, 但點解劍齒虎同隻另一隻手除咗頭外個模好似完全一樣? 我覺得5同6隻唔係太大分別, 俾我揀就5隻就夠啦
感謝師兄、知道出就已經想睇第六隻效果有乜唔同、
目測視覺上最大分別應該係隻手變咗黃色。都幾唔錯。
唔洗得犀牛一隻係黃色,平衡吓幾好。如果我有主體
都會買呵呵。可惜出面以經炒貴曬,高追太肉赤,
都係睇報告當玩咗。

呢隻既合體設定真係無輸

因為隻隻合體個變法都係差唔多

所以好似一樣

flash 發表於 28-1-2015 01:52 AM
感謝師兄、知道出就已經想睇第六隻效果有乜唔同、
目測視覺上最大分別應該係隻手變咗黃色。都幾唔錯 ...

唔使客氣:78:
多左黃色真係色水方面平均左

同埋係重量&份量增加會更有霸氣吧{:1_221:}

另外而家其實炒起左老虎同西牛姐,{:1_207:}其它我都正常價入到
合體後霸氣十足!:62:
what 發表於 28-1-2015 12:33 AM
呢隻好正好形又夠霸氣, 但點解劍齒虎同隻另一隻手除咗頭外個模好似完全一樣? 我覺得5同6隻唔係太大分 ...

因為劍齒虎就係老虎改色改模之作,除左新頭套武器(劍齒虎頭套),設計同功能幾乎一樣
不過入呢隻最大既原因係為左佢附送既大合體後既腳板底膠粒,因為本身呢隻合體由側面可見佢個重心唔係垂直一直線的,
而且大腳板接地面本身設計得有d古怪,
再加上大合體太重但腳爭用左球形關節,玩得多漸漸變鬆承受唔住隻野既重量(亦係點解之前mmc系唔記得微博之類發過用腳板內置果粒扣去鎖住該關節既偷雞方法,不過用左之後就會失去好多腳部可動,而且兩隻腳板係同模,用左呢招之後其中一隻腳既接地角度會有少少唔岩)
而家再加埋成隻鷹痴系背脊度,果幾粒膠粒既重要性更加明顯

希望幫到你

P.S. 比我揀既話我寧願第六人係出另一隻鷹好過,因為本身合體手肘可動已經低過90度,想要多少少接近到90度就要用埋單體個股關節,但鷹還好,老虎/劍齒虎對虎腳好阻訂,又唔夠鷹手乾淨利落好睇=,=
紫月葵 發表於 28-1-2015 10:59 AM
因為劍齒虎就係老虎改色改模之作,除左新頭套武器(劍齒虎頭套),設計同功能幾乎一樣
不過入呢隻最大既原 ...

獲益良多, 雖然我無買, 但堅覺得呢隻係好嘢, 希望有大大會分享每一隻嘅靚相同玩點, 想問呢隻實唔實淨, 膠質如何?
紫月葵 發表於 28-1-2015 12:25 PM
膠質可以放心,幾襟玩
呢度額外講少少吧,而家變形玩具會用兩種膠,簡單黎分就係幾乎不具彈性既硬身膠同 ...

變形、玩法、獸形就tfc做得好d
我以我都仲係15/16, 因呢隻形好多, 但手腳又明顯重複, 其實只要牛同犀牛唔同變法, 例如抄番G1, 我都收貨, 但偏偏又要懶, 慳一隻嘅開發成本.........:what:
隻金翼好正!!!!!!!!
紫月葵 發表於 28-1-2015 12:25 PM
膠質可以放心,幾襟玩
呢度額外講少少吧,而家變形玩具會用兩種膠,簡單黎分就係幾乎不具彈性既硬身膠同 ...

今我買唔買!mt計算王好!!!!15/16!!!!!™
紫月師兄提供左好多寶貴意見同資料補充

{:1_377:}{:1_377:}{:1_377:}