Toysdaily 玩具日報

樓主: PeaceSeeker

[Medicom] Berserk - Guts Dark Knight Ver.

ccpbobby 發表於 3-1-2016 03:15 PM
M記出名易爛,jojo同vader都奶過佢野,已經唔敢再入M記

我隻M記哥布拉,全新一開就斷腳
好險我都沒事啊...{:1_208:}{:1_208:}
M記野出得幾靚都唔會再買囉,
見到舊果d溶晒爆晒實係眼火爆
其實舊的長放在盒,不論任何牌子都會溶化
bigbigfriend 發表於 3-1-2016 04:22 PM
我也冒著將來爆皮和爛關節情況下買了,無論頭調,身形都很滿意,但作為12吋公仔我覺得不太合格,所有皮帶, ...

小弟當日就係望完官圖超興奮,即刻訂咗黃金時代,但出貨時,見到有人響網分享,個心即刻寒一寒,到攞實物,一開盒當堂爆粗。
分享完經驗啦,同師兄一樣,感覺m記只不過係放大版figma。
有人可能話小弟挑剔,咁就要睇你點睇呢件玩具啦,如純粹想重現漫畫入面嘅格斯,或只當一件動漫產品,老實講,收貨有餘。但對於小弟或某啲師兄嚟講,以玩一隻12吋嘅角度睇,所以覺得佢唔掂。
已經唔理咩爛關節,爛皮問題,正如有師兄話齋,咩廠出嘅玩具都有機會爛,玩具爛唔爛,預計唔到,但滿唔滿意件產品,我自己最清楚。
coldstone 發表於 4-1-2016 10:09 PM
小弟當日就係望完官圖超興奮,即刻訂咗黃金時代,但出貨時,見到有人響網分享,個心即刻寒一寒,到 ...

早前係SB攞某貨,個職員就同我講隻嘢件外套唔可以除,呢度又唔可以拆.......以前買12吋玩,第一時間就係幫佢剝光豬,再慢慢幫佢著返靚,剩係咁樣都可以玩上一日半日。睇返呢隻M記格斯,全部嘢都係一舊舊膠癡死曬,反而Dragon嗰隻真係可以拆曬D裝備皮袋衣服,再諗返早年Takara出嗰隻紅眼鏡,除完套裝甲裏面有皮衫重有背心內衣,一層層好精密好好玩......宜家D所謂12吋,大部分都不能稱為着衫公仔了.....
這間公司從以前就不是類似走芭比娃娃這種着衫公仔..
連素體都不太賣的公司
日本有專門的這種剝光豬公仔玩具
應該去買那間才對..
如果真係講以前,M記幾十年前出嘅一堆元祖拉打和怪人係可脫的,有些甚至素體和衣服分開包裝,在未有Hottoy這公司時M記已有出凈素體。但過了這麼多年,在追求角色還原像真同時,又不花心思在物料和做工上下功夫,只係用最簡單嘅制程-啤膠和上色了事,対部份人來講可能係一種轉變,但我個人"主觀"係退步。

有啊∼M記有重出啊,1966年第一個男孩可動玩具
http://www.medicomtoy.co.jp/prod/dt/1/1/10528.html
喜歡可以買
早期的我也不是沒看過
M既也並不是每套玩具都是不能脫的
saber能脫,很多女角都能換裝
題材不同罷了
你說W怎麼脫??連演員自己都脫不下來的衣服要設計怎麼脫??
脫兩下就爛掉的東西為什麼要搞這種設計,我就不懂了
咦??手臂上果D圈圈..係咪蚊癩黎架???:cool:
lydiamomo0903 發表於 5-1-2016 10:02 AM
有啊∼M記有重出啊,1966年第一個男孩可動玩具
http://www.medicomtoy.co.jp/prod/dt/1/1/10528.html
喜 ...

可能我把可脫和用料混在一起談吧,關鍵不是在脫與不脫,其實最介意是那些假狗裝備皮帶等等,如果佢做得好有質感,就算佢不能除下也沒所謂。
有玩開GIjoe和兵人12吋會比較易明白其感受。
隻格斯我又不是說到一文不值,外觀上非常有型,可動眼也很好玩,這也是我選M記不選3A其中一個原因。
拉打是不同的類別,12吋中較注重身型,皮套質感和可動,始終拉打在劇中經常擺很多大動作。M記拉打在服裝質感上做得最好是The first, The next系列,當然爆皮爛body是後話。
另師兄所提的女性figure, 我一點興趣都沒有,所以不作評論。
bigbigfriend 發表於 5-1-2016 10:42 AM
可能我把可脫和用料混在一起談吧,關鍵不是在脫與不脫,其實最介意是那些假狗裝備皮帶等等,如果佢做得好 ...

所以脫不脫又不是重點了,OK
現在關鍵,應該說深層的關鍵是假狗裝備皮帶等等
而且參照物是gljoe或兵人
其實我ㄧ直想講的部分是這間公司的風格
這間公司風格就是動漫沒怎麼登場的東西他就是不做
格斯我是沒看過取小刀砍來砍去
大量裝備的角色也是有
像小弟有入rider  G3-X ,
OK~我想閣下也是沒入,因為沒興趣
總之這角色就什麼裝備都能拆了,都能裝了
面向不同吧,我想講的是這樣
什麼角色製作公司想表現的部分是集中在某些層面上
(這次可動眼沒走樣算是大幸)
不過嚴格來說反正我也不覺得M記是人偶製造商
在日本他的印象還是比較接近潮流物品
人偶製造廠應該也輪不到他就是了..{:1_203:}去這間公司專店走過幾次,大概也知道他就是死性不改的原因,
所以我ㄧ直比較贊成,就像前面有大大說的,他要裝備細膩度,對頭雕無所謂,那就真的該去玩threezero..
lydiamomo0903 發表於 5-1-2016 11:14 AM
...

Ok! 明白師兄觀點。
M記其實都有很多有質數產品,例如獅子丸G,用真布包裹身體,車工很細緻,不過斷關節實在可惜。

另可能師兄看錯了,我也是喜歡拉打的,你所講的12吋我都有,昭和平成系列基本上齊套,我只是無興趣那些女性figure, 尤其是甚麼Saber, 日系大眼噹噹那些而已。

不過玩咗二十幾年12吋,你叫我當M記不是出12吋公司,一時間真係唔慣.....
lydiamomo0903 發表於 5-1-2016 11:14 AM
...

多咀講句,如果小刀係指胸前嘅飛刀,格斯係曾經用過嚟射使徒的,冇記錯係最初對戰蝸牛領主嘅一戰。