Toysdaily 玩具日報

查看: 11452|回復: 46

[分享討論] 大家覺得行版日版亞洲版分別大嗎 ?

大家覺得行版日版亞洲版分別大嗎 ?

好多時d人都話行版日版個分別係"睇唔出" , 連做我生意個老細都係咁答...
佢只係話叫"日版"可以賣貴d :he:

我果隻日版XXX 第一次合體已經因為太緊扭爛左(仲係合金部份) , :help:其他開蓋位0拍唔陷 , :ice:要自己磨磨

其實乜版物版個盒係咪有label分 ?  有無網友指教下 ?:shy:

亞洲版我就未買過....

日版個日字 四劃...
行版個行字 六劃...
亞版個亞字 八劃...

照數字睇日版<行版<亞版...

<完>
有店員話亞版貴D :x
月經post又來啦……
日版除了價錢多數會貴D、多幾張封口膠紙重D、比其他版本遲D&#22175;到之外,窮你一生的時間可能還是發現不了差別。{:1_374:}
numan123 發表於 22-1-2015 08:37 PM
月經post又來啦……

咁你入黎把乜 ??

第一次聽:) ...............
mfleo2010 發表於 22-1-2015 08:47 PM
日版除了價錢多數會貴D、多幾張封口膠紙重D、比其他版本遲D&#22175;到之外,窮你一生的時間可能還是發現 ...

我估日本公司出得差極有個普呱 ?{:1_204:}
mp 10文哥美版同日版有咩分別呢?? :he:
可變戰士 發表於 22-1-2015 09:37 PM
mp 10文哥美版同日版有咩分別呢??

唔知呢....:shy:

一隻有電鍍 , 一隻無 ? :58: 好似以前隻麥加登...
frankie 發表於 22-1-2015 09:28 PM
我估日本公司出得差極有個普呱 ?

近期的例子”聖衣神話水瓶座EX”的面甲,QC會不會是日版好一點,這就真的不知道。:he:
我個人把玩較粗心,所以只選平版的。{:1_211:}
可變戰士 發表於 22-1-2015 09:37 PM
mp 10文哥美版同日版有咩分別呢??

眼睛顏色,一隻係卡通顏色,一隻係動畫顏色;另外煙通好似唔同,美版好似兒童玩具不能有太多尖位。
mfleo2010 發表於 22-1-2015 09:57 PM
近期的例子”聖衣神話水瓶座EX”的面甲,QC會不會是日版好一點,這就真的不知道。
我個人把玩較粗 ...

一直有聞日本仔會將靚野留本土賣 , 好似以前d影音都話有d款有特別function 係唔外銷 ,
聽得最多都係80年代日本經濟強勁果個時期 .

日本經濟一直疲弱無好過 , 唔靠外銷食自己真係...老實講日本仔本土夠做都唔想麻煩啦

, 不過都好少有人會買一行一日版去做評測 , 至少我就無見過.
frankie 發表於 22-1-2015 10:23 PM
一直有聞日本仔會將靚野留本土賣 , 好似以前d影音都話有d款有特別function 係唔外銷 ,
聽得最多都係80年 ...

”日本人會將靚野留本土賣”主要是日本國內生產的產品,不會是生產地在日本國外的。因為對於他們而言技術及工人是日本的好,停留在這種思維上的,而且更不想技術核心部分外流。:36:
至於”日本經濟一直疲弱無好過 ”,它好的話,我們也不會有平價點及多樣類別的玩具產品了。:34:
另外,”買一行一日版去做評測”,我和身邊的朋友也不會做這些沒意義的事情。有時間都會俾我約出街食飯,然後要佢理單,所以他們應該沒有多餘錢做這項測試。{:1_374:}

Comment&#21523;呢種repetitive post....