Toysdaily 玩具日報

查看: 18712|回復: 39

[個人收藏] [搶唔到孩佬白兵嘅入嚟] Bandai Star Wars Stormtrooper 模型

唔同牌子係呢幾個月都推出新Star Wars產品,比較平民化嘅有Bandai模型系列,至今推出咗黑武士同白兵,作為買唔到Hasbro版嘅我,即管買隻試試佢
盒嘅設計幾好,盒面冇多餘嘅介紹,有插畫同角色名,簡單而美觀

定價係2400羊,我以1.68魚購入,價錢相信之後有下調空間

相比高達RG系列,呢隻感覺無咁抵玩

說明書同高達系列一樣有講點貼貼紙同調色

白兵設計較黑武士簡單,模型還原度幾高

白兵顧名思義係以白色為主,頭部同腹部嘅裝備就有其他顏色,例如灰色(面罩及裝備按鍵)及藍色(按鍵)

配件有3支槍,地台同4隻替換手,組隊都可以多啲變化

睇圖片,呢隻白兵頸好似比較短,但用膊頭關節調節站姿又唔覺有嚴重問題

關節量合適,主要關節例如手踭同膝頭有雙重關節,膊頭同股關節又有拉出機關加強可動性

只有右手有拳頭,減少咗動作多樣性

不過白兵用槍為主

『請勿衝擊強權防線,否則使用武力』

招朝焦!

配合膊頭拉出關節,可呈現瞄準姿勢

雙手持槍無難度

胸關節向後移動幅度比向前大

白兵最忌有自信

除非好似Gundam Seed高達咁好打...

或者做個超級士兵

即係...

Steve Rogers!!(圖片係夾硬嚟,模型並不支援Hasbro頭雕)

整體黎講呢隻絕對係買唔到Hasbro版朋友嘅福音,如果頭部分色再好啲就perf弗池 :78:
Assassin 發表於 4-1-2015 02:17 PM
如果師兄唔急可以等等,依家係新貨價錢,遲啲應該會少少下調,2400羊應該~魚四五左右

上星期係元朗見到魚六, 如果跌破魚五都會考慮下. 不過話晒係模型, 關節玩得多會磨蝕鬆晒.
如果買白兵, 我只會首選揀孩記, 跟住模型. shf或山口都唔會考慮.
笨大版都唔錯喎
刺客兄圖文並茂,介紹詳盡{:1_377:}

招朝焦!∼∼我笑左{:1_374:}

觀乎B記這隻白兵還原度幾高,
而且價錢真係化算,唔怕煩要砌的實在值得一入
"膊頭同股關節又有拉出機關..."
其實幾似shf,雖然不可直接比較,但我自己玩都收貨{:1_208:}

我見到Ching個地台腳位好似調轉左:)
終於完成白兵{:1_377:}買唔到孩佬都唔係壞事,起碼唔洗補窿窿先:DD
多謝分享。{:1_208:}
模型膠做出硬嘅感覺!所以哩隻身上冇布嘅白兵做得比孩佬出色,加上可動/價錢,白兵絕對比孩佬好!
我買咗兩隻白兵、一隻darth vader,諗住擺福祿壽{:1_203:}
167169 發表於 3-1-2015 09:31 PM
模型膠做出硬嘅感覺!所以哩隻身上冇布嘅白兵做得比孩佬出色,加上可動/價錢,白兵絕對比孩佬 ...

Agree,better than Hasbro 6" Stromtrooper!!!

唔會變黃就更加好!:shiny:
超級士兵!我爆笑左!哈。
Shf同佢比;我都係會入佢,靚仔d又平
revy 發表於 3-1-2015 11:04 PM
Shf同佢比;我都係會入佢,靚仔d又平

shf得155mm, 不考慮了。
好似唔錯wor ~~ {:1_377:}

好抵讚                          
用埋polishing compund卒一番應該更加唔錯