Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Age of extinction-Optimus Prime(Takara Tomy Dual model kit series)

jackwongnt 發表於 2-1-2015 01:36 PM
Very good.. and 堅正
however suggest should also do 舊化 on Blue and red 甲..

上面圖片、影片中只不過係做咗主體嘅基本上色、組裝程序,final完成品我係有做到輕微刮花效果。不過我打算用攝影棚架拍攝一輯相片先至放上來分享:65:
OH.. I see.. wait for your final完成品
sumsum.com 發表於 2-1-2015 03:20 PM
上面圖片、影片中只不過係做咗主體嘅基本上色、組裝程序,final完成品我係有做到輕微刮花 ...

请问下,所有灰色部分你是使用 ”blackwash“ 方式,还是另有方式上色?
BryanCxw 發表於 5-1-2015 08:01 AM
请问下,所有灰色部分你是使用 ”blackwash“ 方式,还是另有方式上色?

用Black wash:65:
what is "BlackWash" ???
好讚啊!!!
比較驚愕的是這次不是可動手指了。
多謝迅速分享
正!支持!:$
我也在砌這個,正為金屬藍頭痛!
Oldcat 發表於 6-1-2015 11:31 AM
正!支持!
我也在砌這個,正為金屬藍頭痛!

光黑+星光銀+透明藍(gaia油)
super job!!! support!!! Im making it too!!!
舊化是重點, 好正!

完成處理第二隻,刮花痕、金屬化人手上色、噴色、滲線圓滿完成!
雙肩擧起調整一下好有Machine Robo「無敵鐵甲人」感覺!擺番一個模仿「天威勇士」風格嘅姿勢!:65:

好靚, 超靚,冇得頂,你話你好耐冇砌我唔信!:34:
AK30 發表於 11-1-2015 07:48 PM
好靚, 超靚,冇得頂,你話你好耐冇砌我唔信!

閣下果隻上色亦好強! 金屬層次分明!:65:

完成第二盒之後拍攝一下~

sumsum.com 發表於 12-1-2015 12:42 AM
閣下果隻上色亦好強! 金屬層次分明!

多謝!但你隻真超強,我考慮緊完成水貼同細緻位後仿效你上少少戰損以增加真實感!