Toysdaily 玩具日報

查看: 16589|回復: 41

[玩具報告] 差點錯過的 SHF Batman Injustice Ver

小弟不是dc fans, dc之中只認識 batman & superman 系列, shf batman最初亦沒想過買!! 但在玩具店看到實物後, 發覺水準比預期中高, 價錢亦算合理, 結果還是乖乖付款!!

對日玩公司推出的美式美雄人物, 小弟是有點保留, 但這款 Injustice Version batman 面相卻比想像中出色! 造型方面不清楚是否源自 game? 全身深黑色盔甲, 感覺上有點像電影造型, 盔甲和面罩均刻有戰損痕跡, 雕刻得十分細緻 !!

可動性很強, 關節緊, 基本的shf 關節齊全, 可惜在斗蓬及盔甲阻礙下, 雙肩位置不能抬得太高!! 背面的蝙蝠斗蓬分為三份, 可張開及上下旋轉!!

上色主要是黑鐵色及黑色, 面相上色出色, 完全沒問題!!

配件也不小, 有4對手掌, 全面罩頭雕, 蝙蝠鏢及蝙蝠鎗!!

整體水準比預期中高, 三百中價錢雖然有點貴, 但亦算是合理,再貴一點就......

Batman vs Joker

Joker不能坐,有點可惜:49:
Joker 可動好差?
唔識欣賞呢隻game的人設
Batman眼珠太細唔好睇,但面罩版幾型,有Arkham Knight feel
謝謝分享。載全面罩的造型 好型。(也是較喜歡。)

個披風位 (雙肩位)則有點失色,肩背上的凸位(接駁位),有點礙眼
造型不錯,多謝分享。{:1_208:}
injustice啲設計真係頂唔順,可惜shf採用injustice :time:
Mcfarlane 發表於 28-11-2014 12:28 PM
Joker不能坐,有點可惜

係啦,本來坐到,係件西裝阻住。
兩隻比較,我鐘意小丑多d
Assassin 發表於 28-11-2014 12:59 PM
injustice啲設計真係頂唔順,可惜shf採用injustice

可能game 拉神平d。
我就幾鐘意呢d人設,各花入各眼
Suppport 金兄
今次隻BATMAN造型唔係個個接受到,但論玩具質素真係幾好
小丑也是今次亮點
下次會出SUPERMAN,支持嗎?
有斗蓬型d...關節好過IRONMAN 嗎?
我反而好鐘意game version, 因為唔再「人人緊身衣」,好似DCU, ML咁一模多用。
不過呢個Batman唔夠game裡面咁大隻,但個面具我已經收貨,起碼唔使驚面相唔似、上色唔靚...之類:)
發貨了哦!!!
真是非常多謝迅速分享
披風造成分開的模樣確實滿不理想的
有D浮誇的BATMAN
大ken 發表於 28-11-2014 01:30 PM
Suppport 金兄
今次隻BATMAN造型唔係個個接受到,但論玩具質素真係幾好
小丑也是今次亮點

superman 真係要考慮,可能電影影響咗我,越來越唔鐘意superman,反而想買小丑女。