Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 機動戰士 GUNDAM THE ORIGIN 系列模型

HEAVY GUNDAM (THE ORIGIN MSD) 機體解說
http://www.gundam-the-origin.net/msd/mechanical.html#13

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
ranchan2007 發表於 20-2-2018 08:14 AM
ORIGIN 系列D GUNDAM有亂咁來組合嘅感覺

FA-78-2 Heavy Gundam一直屬於正統 MSV之內。不過,今次第一次見有盾.

P.S. 為甚麼 Heavy Gundam 不是用朱古力色?
stonekeung01 發表於 20-2-2018 07:59 AM
HG限定 1/144 HEAVY GUNDAM
HG 1/144 ヘビーガンダム

高達都有肚腩,中年發福?:47:
timtim2323 發表於 21-2-2018 05:02 PM
高達都有肚腩,中年發福?

Heavy Gundam 設計時希望增加機師生存率,於是特別加厚駕駛室週圍嘅裝甲。不過,今次 HG 版呢個位置真的做得太大,反而MG版做得瀟灑啲,更似原本設計!
素組王 發表於 21-2-2018 02:54 PM
FA-78-2 Heavy Gundam一直屬於正統 MSV之內。不過,今次第一次見有盾.

P.S. 為甚麼 Heavy Gundam 不是用 ...

http://gundam.wikia.com/wiki/FA-78-2_Heavy_Gundam_(Unit_2)
一早就有盾,不過MG無出

eddiem249 發表於 21-2-2018 08:33 PM
http://gundam.wikia.com/wiki/FA-78-2_Heavy_Gundam_(Unit_2)
一早就有盾,不過MG無出

一直睇開朱古力色版本,GFF 同 MG 又無盾。原來仲有黑色有盾版!
咁會唔會推出fa78-1呢?
PBHK
HG 1/144 HEAVY GUNDAM
http://p-bandai.hk/item/item-1100007656/

素組王 發表於 21-2-2018 09:06 PM
一直睇開朱古力色版本,GFF 同 MG 又無盾。原來仲有黑色有盾版!

紅色都有,MSV-R 強尼子專用
素組王 發表於 21-2-2018 09:06 PM

紅色都有,強尼子專用機
http://gundamatefsf.blogspot.hk/ ... ngrid-zero-100.html

台場 THE GUNDAM BASE TOKYO 展出
HG 1/144 GUNDAM FSD
photo from よっくん

本帖子中包含更多資源

x
eddiem249 發表於 23-2-2018 12:37 PM
紅色都有,MSV-R 強尼子專用

我唔太鍾意強尼子呢部設定,顏色唔靚,故事中的表現又太夾硬!

FA-78-2 於正式設定中是一部失敗作,由於裝甲過厚太  Heavy,機體零件亦較次級(用眼罩設計嘅感應器而非雙眼感應器已可見)變成太遲鈍而被廢棄。但 MSV-R 中, 雖然話FA-78-2 內涵全新,但劇中表現卻像鬼上身一樣,難以信服...

反而適合強尼子用嘅應該係 FA-78-1先啱...

不過唔緊要,雖然我已有 GFF 同 MG, 但呢隻我一樣會買,因為我欣賞佢夠廢嘅背景設定!

P.S.  個人意見,不喜勿插!
HG 局地型 GUNDAM 用狙擊槍, 2018年4月發售的月刊 GUNDAM ACE 付錄

本帖子中包含更多資源

x

本帖子中包含更多資源

x
素組王 發表於 25-2-2018 05:57 PM
我唔太鍾意強尼子呢部設定,顏色唔靚,故事中的表現又太夾硬!

FA-78-2 於正式設定中是一部失敗作,由於 ...

其實設定上78-1反而比78-2更遲鈍,所以並無正式生產
反而78-2戰後有生產3部