Toysdaily 玩具日報

查看: 5645|回復: 30

[玩具報告] NECA Pacific RIM 【全新版 Gipsy Danger & Tacit Ronin】

今次哩隻Gipsy Danger是全新起模, 增加更多的關節,
上色比舊版進步了, 配件有重點的貨船之外, 竟然意外地配有一把"屠龍刀"和一對替換用的手,
這個版本算是歷來最抵玩的了, 當然吧, 已經出過兩次, 要人再買單, 總要下點本錢才有吸引力...

手肘,膝頭, 均使用了雙重關節設計, 而肩裝甲是獨立可動的,
但腳板的關節位置設計得很差, 使A字腳站立時著地性不佳

貨船可配合船底的指痕給右手握住

手臂老鼠仔部位可以上下移動, 配合前臂上提時減少空間上的干預

向前出直拳的動作沒有問題, 但手臂要向橫上提的可動範圍仍然是很有限

背部機件的精細度亦有提昇

另一部 Jaeger, 日本的早期機體, Tacit Ronin

手背的大刀可以伸縮

電影內只出了一個鏡頭, 但已經很有氣勢

因在設定上是Mark 1機體, 用於對付早期出現的第一級和第二級Kaiju, 體型上是比較細小的,
沒有後期第三級和第四級的Kaiju體型那般巨大,或許因此,她相比起Mark3的Gipsy Danger才細小一點,
高度設定只是244ft, 而Gipsy Danger是260ft

新舊版對比

謝謝觀看~~~

之前拎過舊版Gipsy Danger上手,最後都無買
睇黎今次可以一戰:p
早2個月放左隻戰損版出去,雖然靚但可動太低
睇ching 靚圖見到e隻新關節+有少少舊化,上色感覺上係舊版普通同戰損版中間拎到平衡
睇番e隻真係可以入番,想請教ching 入左幾錢
我見某鋪要主角機+舊日本機 set賣, ching 係散買?
如係既話可以話我知幾錢同邊度嗎ma?:sad:
我呢set都入了, 因為當時無入到series1的GD, 所以我只有戰損版GD (series2那款), 依家出version 2 就當然要入手啦~ 不過下一個series "斷手版" GD就唔會入了~
ps: d膠味都幾勁....所以我開盒之後幫佢地"浸浴"~~ XD
jeffloh 發表於 20-11-2014 10:06 AM
我呢set都入了, 因為當時無入到series1的GD, 所以我只有戰損版GD (series2那款), 依家出version 2 就當然要 ...

jeffloh 係新GD + 日本機咁入? 可唔可以講下大約幾錢?
神打魔帝 發表於 20-11-2014 10:09 AM
jeffloh 係新GD + 日本機咁入? 可唔可以講下大約幾錢?

係呀, 咁今set係呢2隻嘛~ (GD v2.0 + ronin), 價錢等於13張六合彩電腦飛
jeffloh 發表於 20-11-2014 10:45 AM
係呀, 咁今set係呢2隻嘛~ (GD v2.0 + ronin), 價錢等於13張六合彩電腦飛

電腦飛 4蟹 1張
即係成5魚幾. . . .. !? 我見某拍賣網開訂都係2魚尾 2隻. . .

ching 係信鵝3F 買?
神打魔帝 發表於 20-11-2014 11:07 AM
電腦飛 4蟹 1張
即係成5魚幾. . . .. !? 我見某拍賣網開訂都係2魚尾 2隻. . .

電腦飛要4蟹咁多?? 唔係2草一張咩??
我從來都唔會去"信我"買, 寧願去第2度買~呢set我在CTMA B1入手的~
jeffloh 發表於 20-11-2014 11:23 AM
電腦飛要4蟹咁多?? 唔係2草一張咩??
我從來都唔會去"信我"買, 寧願去第2度買~呢set我在CTMA B1入手的~

哈哈,又好似2草,太耐冇買過了
謝 jeffloh 大神資訊,我知邊間了,今日去睇下先
神打魔帝 發表於 20-11-2014 11:55 AM
哈哈,又好似2草,太耐冇買過了
謝 jeffloh 大神資訊,我知邊間了,今日去睇下先

我都好耐無買~~ 所以我都唔太sure依家是否有改變價錢~ 不過我記得依家好似得2注所以售價應該不變~ XD
神打魔帝 發表於 20-11-2014 09:54 AM
我見某鋪要主角機+舊日本機 set賣, ching 係散買?
如係既話可以話我知幾錢同邊度嗎ma?

我在CTMA B1 咪嘈 訂的,訂24X set, 現貨26X set :)
jeffloh 發表於 20-11-2014 10:06 AM
我呢set都入了, 因為當時無入到series1的GD, 所以我只有戰損版GD (series2那款), 依家出version 2 就當然要 ...

下set戰損都訂左:( 貪佢有等離子炮手臂,如果有埋火箭拳特效件(手肘噴火)就好嘍
 今set算冇咁臭,蘇聯同雷射大炮個set真係臭到幾乎中毒!:70: 成個月都仲聞到陣味
MAX 發表於 20-11-2014 01:42 PM
下set戰損都訂左 貪佢有等離子炮手臂,如果有埋火箭拳特效件(手肘噴火)就好嘍
 今set算冇咁臭,蘇 ...

造型上我覺得唔錯, 不過唔想成屋都係GD, 所以就唔打算入series5那隻了~

好多時見d joint位好實, 所以好多時我都浸下熱水, 鬆返d關節, 如果太臭就用水+少少藍威寶浸下佢, 等佢d"脫模劑" (我估) 甩咁d都好.
頂,之前嗰啲我買齊晒