Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 熱狗OO

[分享討論] 星際啟示錄, 係機械人動畫迷都應該一定要去睇

熱狗OO 發表於 14-11-2014 08:21 PM
版塊哥要做到夾手手形態先好喎, 剩係識齋行的話唔夠呀

如果出玩具我反而對永恆號有興趣

識在水星球轉轉轉咁行已夠~
熱狗OO 發表於 14-11-2014 08:24 PM
我好懷疑羅蘭導演是否也有看一定數量的日本動畫

其實故事主線基本上100%等同宇宙戰艦大和號/2199

Nolan 有參考好多其他電影,主角 Matthew McConaughey 就演出過 Contact (超時空接觸);Interstellar 父女關系條線就似足Contact。
演阿爺的 John Lithgow 就演出過 2010,Interstellar 全套戲格局就似 Kubrick o既 2001。 (可能 2001 套戲太耐 (1968年),有份參演的演員都太老或者仙遊。)
Nolan 以前D戲都有類似的動作,Batman Begin 的蝙蝠車有參考電影 Blade Runner 入面的警車,Blade Runner 演壞人的 Rutger Hauer 也有客串演 Batman Begin (Wayne Enterprise 的壞蛋CEO)。
Dark Knight 開場打劫,演銀行經理的 William Fichtner,在電影 "導火線"(The Heat)也有份演出,Dark Knight 全個警匪/正邪關糸係參考 The Heat。
HighLamb 發表於 15-11-2014 03:32 PM
Nolan 有參考好多其他電影,主角 Matthew McConaughey 就演出過 Contact (超時空接觸);Interstellar 父 ...

看很多FORUM都說此作係向2001致敬

呢套科幻神台我由幾歲都聽過, 但到依家都無幸睇到

我又唔覺明珠台播過? (其實明珠台都協助我補元不少荷李活片...)
依套對我黎講勁好睇(仲有好多野未諗通(老教授應該係第五次元D人)要買DVD慢慢睇
勁多物理學,宗教,倫理既明喻暗喻
要明白戲講乜首先要拋開 "時間" , "人性" 同 " 倫理 " 依3樣野
去睇之前再睇下 Murphy's Law , 多弦論 , 鏡子理論 , 多元宇宙論
如果吾係你會悶到死

其實不懂物理絕對吾影響睇呢套戲ge戲軌....正如unicorn gundam最尾集超越空間,但你吾雖要明點解做到...總之佢就係穿越空間...一樣係另一層面enjoy到....但當然又小了些趣味

重力影響時間致老兒幼父...其實異型2巳經出現左相似橋段....

熱狗OO 發表於 15-11-2014 05:19 PM
看很多FORUM都說此作係向2001致敬

呢套科幻神台我由幾歲都聽過, 但到依家都無幸睇到

2001太空漫遊,明珠台好難會播!因為太神喇~!{:1_375:}
依傢有心睇就一定搵倒,大導嘅戲,人生點都要睇一次~!!:67:
至於套星際!我睇時都完全冇理過佢啲理論,只係享受佢嘅劇情~!{:2_329:}
之後少爺占節目都有講依套戲係複雜簡單化~!所以唔駛諗得太複雜~!!{:3_137:}
trumanso 發表於 17-11-2014 01:23 AM
2001太空漫遊,明珠台好難會播!因為太神喇~!
依傢有心睇就一定搵倒,大導嘅戲,人生點都要 ...

點解太神唔會播? 關咩事呢
因為通常太神的都欠了一般百姓想要的娛樂性...收視無保證....
熱狗OO 發表於 18-11-2014 11:54 PM
點解太神唔會播? 關咩事呢

舉其中一幕做例子,近尾有幕只係一個幻彩畫面,唔肯定好似播左五分鐘以上......{:2_295:}
比cctvb諗真係好難會覺得有好廣告收益囉......:67:
如果真係要等台播....其他台或希望hktv會播戲啦......{:3_137:}
2001 套戲節奏好慢,頭30分鐘係一句對白都無(重要連背境音樂都無);今時今日都好少有人習慣呢種電影的節奏。
但呢套戲卻影響了以後科幻電影的設定方向,就連佐治魯卡斯都承認 Star Wars 都係受 2001 影響的。
trumanso 發表於 19-11-2014 08:12 PM
舉其中一幕做例子,近尾有幕只係一個幻彩畫面,唔肯定好似播左五分鐘以上......
比cctvb諗真係好 ...

有無邪道?

我相信去HMV也未必找到
熱狗OO 發表於 20-11-2014 09:26 PM
有無邪道?

我相信去HMV也未必找到

如果有心買就唔難嘅~!hmv應該都有,普通影碟都有!
再唔係信和二手dvd都會有,再再唔係就大陸d9~!!{:2_254:}
http://www.youtube.com/watch?v=UqOOZux5sPE
個人幾鍾意依幕,睇吓依幕頂唔頂順先決定去買碟啦~!!:DD