Toysdaily 玩具日報

查看: 9286|回復: 26

[分享討論] 星際啟示錄, 係機械人動畫迷都應該一定要去睇

好多討論區都爆談中, 可能呢版無一個支線講電影, 又不歸納入ACG類所以無人開吧

如果你睇過以下是但三部作品+係當中一部的FANS, 你都不容錯過
宇宙戰艦大和號(舊版/2199), 叮噹, 高達, GUNBUSTER, 天元突破

看後經常反覆思想其中內容及細節, 真係好似一杯COCKTAIL有多重層次感受

想舒發一下:
其實描述時間旅行的錯綜複雜性,
中期的叮噹漫畫(藤子不二雄於80年代最當打之時)都講得幾深奧, 及去到好盡下

我覺得我接受到呢種故事, 或對黑洞或蟲洞的起碼認知, 絕對係來自細個時的叮噹漫畫
2001 套戲節奏好慢,頭30分鐘係一句對白都無(重要連背境音樂都無);今時今日都好少有人習慣呢種電影的節奏。
但呢套戲卻影響了以後科幻電影的設定方向,就連佐治魯卡斯都承認 Star Wars 都係受 2001 影響的。
因為通常太神的都欠了一般百姓想要的娛樂性...收視無保證....
是次電影的內容好多日本動畫都做過其中的點滴,

不過荷李活級數去到的層次就不同

基斯杜化羅蘭做得都係好睇
真係咁好睇??:76:
講太多physics仲要係高level果隻...
睇完要不斷思考...
Gundam6j 發表於 12-11-2014 10:27 AM
講太多physics仲要係高level果隻...
睇完要不斷思考...

想睇多次, 揀2D IMAX, 值得的

不過若睇第二次我會咪夠書先
看來唔岩我睇...
我無讀 physics...
我仲以為冇人講呢套戲,我已經睇咗3次。
唔駛完全明相對論咁高深,睇劇情一樣好睇。

如果要出玩具,首推機械人TARS,太過癮~
Cooper 闖入禁區俾捉之後,審問佢個幕戲,似足 Keroro 軍曹---秘密基地審問入侵者一樣。:DD
熱狗OO 發表於 13-11-2014 09:02 PM
想睇多次, 揀2D IMAX, 值得的

不過若睇第二次我會咪夠書先

由於我去睇果日完全無睇過trailer,對個故仔零認識.睇張poster有個太空人,心諗應該緊張刺激就兩個鐘.點知...{:2_314:}  所以睇之前要做下功課如果唔係...{:2_312:}
ZARD 發表於 13-11-2014 10:34 PM

我覺得個機械人似R2-D2方塊版.
套戲我都推薦.

不過單就電影本身其實唔洗太深究相對論,量子力學之類,反正真係研究左你又會發現電影中都係得淡笑.
NOLAN只係用左呢D理論來講故仔,講一個有點另類的時間旅行,幾合乎NOLAN本身的風格,而時空相對問題電影中就有例子,只,要不鑽牛角尖去諗,電影本身就在自圓其說了.
Lau 發表於 13-11-2014 09:43 PM
看來唔岩我睇...
我無讀 physics...

無理由喎, 我覺得入得TOYSDAILY超過9成都會係機械人動畫迷

如果你持續有睇日式機械人片, 呢套戲你真係無理由唔會覺得唔想睇或者唔好睇

你有睇大和號, 高達, GUNBUSTER當中中兩套你都應該要睇喇
ZARD 發表於 13-11-2014 10:34 PM

版塊哥要做到夾手手形態先好喎, 剩係識齋行的話唔夠呀

如果出玩具我反而對永恆號有興趣
HighLamb 發表於 13-11-2014 11:11 PM
Cooper 闖入禁區俾捉之後,審問佢個幕戲,似足 Keroro 軍曹---秘密基地審問入侵者一樣。

我好懷疑羅蘭導演是否也有看一定數量的日本動畫

其實故事主線基本上100%等同宇宙戰艦大和號/2199
Gundam6j 發表於 14-11-2014 02:49 PM
我覺得個機械人似R2-D2方塊版.

最尾坐在主角後面飛向宇宙,擺明向星戰致敬。