Toysdaily 玩具日報

查看: 6387|回復: 27

[改造交流] 修改魔雪奇緣愛莎與安娜眼睛(傷眼愼入)

先旨聲明,小弟係新手,油得唔好架,傷大家眼唔好怪我呀!:unhappy:

迪士尼版既愛莎同安娜公仔,算係出色既玩具,不過佢地既同一死穴就係隻眼斜視,我自己唔太喜歡,所以改改

原裝既安娜公主,其實已經好好

簡單修改一吓,先油返眼白.

畫外眼圈,大膽的來啦!油多左埋用白色修復囉!:36:

到畫內眼圈,呢個就要小心D,因為唔可以畫出外眼圈,唔係就好麻煩架啦!:72:

到黑色眼珠,又係唔好過內眼圈啦,(廢話)...{:1_237:}

最後再加精靈眼反光白同執漏,(例如唔夠圓,大細眼,ETC啦){:1_210:}

快樂既安娜公主完成!{:1_221:}(我盡左力架啦,唔靚唔好X我呀!)

到愛莎,佢斜得更勁.

攪到只可睇7分面.

方法都係一樣,唔再講,呢張係未執漏既.

執漏完,盡左力架啦,唔係大師級,係咁上吓啦...:(

唔洗只得單方向既7分面了...:he:

覺得我整得唔好,係正常既,因為我其實係第一次用模型油...:49:

歡迎指點,插我都無所謂,不過輕手小小,THX:(

非常不錯呵~~~{:3_126:}
不說眼珠的圈圈夠不夠圓,因為我覺得純粹係手勢問題,
練習下就可以有好大改善,反而我有個問題係假如要重塗雙眼,
油眼白係咪應該要貼邊全個範圍重油﹖偷雞不油邊應該很難有完美效果…

多謝支持....:64:
chshting 發表於 9-11-2014 09:05 PM
不說眼珠的圈圈夠不夠圓,因為我覺得純粹係手勢問題,
練習下就可以有好大改善,反而我有個問題係假如要重 ...

知道,我下次再油時會留意的,:64:
其實我覺得原本隻眼油得靚好多:(
hellobaby 發表於 9-11-2014 10:54 PM
其實我覺得原本隻眼油得靚好多

其實我覺得除咗有少少瑕疵未夠完美之外,
樓主重塗已經同原裝好似,最重要係冇咗射喱眼嘛。
我都有玩animators repaint!

加油!
chshting 發表於 9-11-2014 11:06 PM
其實我覺得除咗有少少瑕疵未夠完美之外,
樓主重塗已經同原裝好似,最重要係冇咗射喱眼嘛。

當然我唔係話差,我自己畫一定差幾十萬倍,只係覺得原裝靚好多啫

遠睇唔覺,近睇就覺了
hellobaby 發表於 9-11-2014 11:54 PM
當然我唔係話差,我自己畫一定差幾十萬倍,只係覺得原裝靚好多啫

多謝回覆:64:,原裝當然會靚好多,因為係機印麻...{:1_203:}其實我之前都想比錢搵人幫我油架,不過打聽之後,個價夠我買多幾隻來自學{:1_236:},所以我先膽粗粗自己油啫,我第一次用模型油上色,當然唔會一步到位啦,但自己上完又收埋,係永遠唔會進步,所以post出來比大家指導吓,我面皮厚,放心講有乜可改善,我下一隻就會改既!{:1_235:}
支持支持,只要做多幾次,一定會更好!
用小弟的作品支持一下!
Anna-01.jpg Elsa-01.jpg
Toruk_Makto 發表於 9-11-2014 11:52 PM
我都有玩animators repaint!

加油!

c兄d油開得好靚wo,可以講比小弟聽有乜技巧嗎?{:1_221:}
bbq1120 發表於 10-11-2014 12:18 AM
多謝回覆,原裝當然會靚好多,因為係機印麻...其實我之前都想比錢搵人幫我油架,不過打聽之後, ...

熟能生巧,加油加油:74:

因為我完全係門外漢,所以我只識好單純咁睇邊隻靚
borisasf 發表於 10-11-2014 12:20 AM
用小弟的作品支持一下!

BORISASF師兄依隻真係靚D

BBQ1120師兄唔好灰心,加油
borisasf 發表於 10-11-2014 12:20 AM
用小弟的作品支持一下!

多謝borisasf兄入來支持,其實我就係睇完你個post先迷上魔雪,重要嗱哪聲上網bid呢兩隻返來,心急重要買錯body,(買左23cm){:1_372:}好彩間鋪比我第二日換返:$
我試過用開油水抺,不過原裝油好實,無乜動搖.:sad:所以我先只攪隻眼,borisasf兄油得太靚,一成都重未做到,不過我會繼續厚面皮學既!:shy: