Toysdaily 玩具日報

查看: 52839|回復: 34

[玩具報告] 玩具箱系列 - Evolution Toy 六神合體

接到訂貨公司電話2、3天,今天假期才有時間去拿新出的六神合體

這2、3天裡,好似只得馬明CHING在情報區出過POST外,便無其他人出玩評
證明這隻大多數人都覺得係伏,
直接無視算了

===============================

可能小弟本身已有合金魂版的六神合體,
玩過後會明白那隻是接近完美的存在
可動、完全變形、造型等都是超水平
(唯一不滿係合體後大腿位見到基思隻腳,相信這也是大部份人的感想)

所以E.T (Evolution Toy)版的六神,由灰模階段小弟已不作太大期望
(反正實做得唔夠合金魂版好)

但對於一個30歲以上的宅男來說,六神這角色係必殺的存在
加上正式授權產品不多 (除數十年前的合金、超合金魂外,好像只得這E.T版)
冒死也要一入

=============================

自上次4月延期,可說是意料中事,以為無了期延期
出貨前不太看到相關資訊,所以接到訂貨公司電話時都有點驚訝

由於今天才看到外盒,感覺比想像中細及簿 (外盒)
拿上手也如很多CHING所說很輕
盒身亦較軟,要外盒完美人士要留意一下。
至於內裡幾精簡,除六隻主體外,剩下的便是合體用的配件

===============================================

由於玩具無用繩束實,所以取出來很容易
玩具很小,基恩估計只有$5硬幣左右的高度 (無實際比較過,應會高過$5少少)

可動是悲劇
中間最大那隻腳位可動,肩膀位可轉動 (有齒輪,所以可作固定用),但手只能伸直
其他5隻,基本上只得頭可水平轉動、肩膀是Ball Join,手只能伸直

企定定當stand art係唔錯,玩就無咩好玩:45:

======================================

合體過程無影,因基本上係拆件、換件
得主體肩膀可拉出,基恩的腳向後反是變出來  (還好基恩的腳不用取走,比想像中好)

(上圖近照有誤導成份 {:1_208:} )

由於變形過程是以磁石作接駁換件,很容易地變到手、腳等狀態
合體起來也很輕鬆~

除拳頭位外...
因為合體時有個小插曲,
就是雙手的大拳頭是要一個小零件作接駁,再駁上去白色及綠色機械人的腳上
(這個零件無影相,大約一個8字型的零件,即2個Ball join拚在一起,分別安在手腕及拳頭凹位)

但找了整個盒也見不到這配件
正當以為缺件時,看見馬明CHING的相才明白
該零件就是要由中間主體的手取出,再裝在大拳頭上用
(所以下面有圖剩件中,手及拳頭是分開了,因接駁位被取走)

好心咁大盒玩具就俾多對接駁拳頭用的零件啦...

=====================================

合體後,有部份人會說磁石很礙眼
但個人接受到啦 (呢個系列主打磁石關節,買得就預左見到)

比例長左少少,如果可以橫返D會好睇D。

至於膠色,個人覺得問題都唔算太大

========================================

一路玩,一路都覺得無咩好玩 (分體無可動,合體要拆件)
但合體後的可動係唔錯,幾好玩 :)

由於用磁石,成隻合體後拎上手有D手軟腳軟
(說得有點抽象,拎上手移動,會受你移動幅度而令手、腳有微微郁動)

但應該磁石夠強力吧?
當站好姿勢後,動作是固定到的

這個出必殺技的招牌動作,肩膀位應該頗受力的,但不見得有下滑的情況

E.T版做到這個合金魂版做不到的動作,
算是難得比魂版優勝的地方 :DDD" />

===========================================

下體光線,雖然動畫中每集必出的絕招,但估不到廠方會實體化

唔就角度影,出來效果很差 :69:
(設計有些問題,倒不如將個G字下方加個Stand,拉幾遠都得,又無支棍由下體位置射出來....)
不過始於附加配件,唔算大問題。

===============================================

可能無咩期待的情況下買這隻六神,
合體後的可動比想像中好
大致想點扭都扭到
(不過膝頭關節比較高,屈膝動作做到但唔多好睇)

- 問題大少少係拳頭要換接駁位先可換手 (小弟覺得煩,所以只用這拳頭。還有張開手掌及握拳狀態可換)
- 同埋中間主體,肩膀至腰位置在合體時,要由內部向橫拉開,但無法固定,影響外觀
- 還有的是剩件多

除這3個問題外,好像無明顯問題了
(當然對很多人來說,這些已經是致命的缺點啦)

========================================

總結:

以一件玩具來說,E.T六神不能說好玩具
但以一個餓了六神多年的中坑來說,它還算可以
起碼個人接受到它 (包括QC、價錢等)

若只能買一隻,合金魂版想必係首選

小弟覺得這隻E.T六神,當一隻可動的玩具,
另附送分體狀態的會較合適

小弟知好多CHING在考慮當中,希望能給大家多些資料去作參考啦 :64:

多謝師兄分享
其實呢隻野最大問題得一個,就係價錢
冇將貨就價嘅感覺,價錢太進取,但技術等又比多年前嘅合金魂落後
先會令人對呢隻野反感啫
吓???比較膠喎....需要幾多銀兩???
好好既分享~反正都拆件合體,
E廠應該出到可以將基因個頭都拆得出來再裝落合體大頭個口度,
大頭個口改用透明件咁就好啦~
好好既REPORT, 支持樓主努力.{:1_208:}

件野................算啦, 講到口都乾!!!!!!!!{:1_195:}
謝樓主用心分享...................:71:
very good report!! Good job!!:71:
精華。一件玩具好與壞都可以分享以供參考。

又睇吓會有幾多人仆出嚟大讚樓主嘅勇氣大愛供養廠商諸如此類.....
六神是我最喜歡的機械人
一直都想多點了解這隻Evolution六神
實在感謝大大的分享~~~:64:
看完大大的報告有點心動~
不過實在接受不了價錢~~~
玩法仲可以話接受, 但價錢真係接受唔到, 只值五魚以下

是否現在的玩具越來越貴, 所以樓主麻木晒?

我玩成年玩具的年資唔淺 (那時都冇咁多人玩具, 咁大個人仲玩玩具甚至比人覺得異類), 那時如果玩具過五魚, 已經要左諗右諗都唔捨得買
師兄嘅接受能力好高:71:佩服佩服:77:
SR超合金的質素,超合金魂的價錢。反正已訂魂再版六神,這個看看就算了。
多謝師兄報告!!
Evolution只入過光速電神,不過玩起都有D火,要換件變形,D磁石位會成日跌,玩起黎都要會甩手甩腳既玩具。
好report,但玩具太弱、價錢太貴
多謝師兄用心既分享

不過小弟都係留D錢買ES個款