Toysdaily 玩具日報

查看: 9517|回復: 12

[機戰系] D-Style - Shin Getter 1

呢排天氣唔好, 好難先埋到尾...把大斧磨完都仲係好難入落隻手到, 攪到個柄位花花地~
全隻噴罐上色, 無視夾口...呢隻分件做得算好好~遮蓋既地方唔多~可動都唔錯~可惜跟得一把斧頭, 如果多D特效件會更好玩~
睇返自己舊POST先知遺忘左一直以黎發成品既作風~傷眼請見諒~

全隻用到既噴罐有:
Tamiya -
TS 13 - Clear, TS 40 - Metallic Black, TS 42 - Light Gun Metal, TS 45 - Pearl White, TS 74 - Clear Red, TS 45 - Champagne Gold, MS 6 - Metallic Purple, PS 47 - Iridescent Pink/Gold

Mr. Color -
8 - Silver, 28 - 黑鐵色, 77 - Metallic Green

色表:
全部都先上底灰~再上色
主體紅色 -  Metallic Black -> Champagne Gold -> Clear Red -> Clear
主體白色 - Metallic Black ->  Silver ->  Pearl White -> Clear
啡色 - Metallic Black ->  Silver ->  Metallic Green -> Clear Red -> Clear
翼底 - Metallic Black -> Iridescent Pink/Gold -> Clear
翼面 -  Metallic Black -> Metallic Purple -> Clear
武器用左3隻色 -  Metallic Black -> Silver, Light Gun Metal, 黑鐵色
透明件於底部上色 - Silver -> Metallic Black

手前臂細位手油~

初初透明件都諗緊點處理, 有諗過表面上色, 但係覺得會浪費左透明件, 所以最後決定於底部上色, 將佢入面D樁位扮內構~

對翼既紅/金色會因唔同受光位而變色~

好靚~  :71::71::71:
nice sharing :71:
多謝兩位大師欣賞:)
有合金feel :71:
好有金屬感~!! 非常成功~!!
有合金feel
nt1127 發表於 23-6-2014 10:41 PM

多謝~~不過影相同實物D色都係有D出唔到~~唔識影相:die:
好有金屬感~!! 非常成功~!!
九龍宋公明 發表於 23-6-2014 10:53 PM

多謝~有D位都係做得唔好, 兩隻耳仔位噴得唔滑,起左沙皮...同埋白色明明都用左珍珠白, 但影出黎變左純白咁.....
回復 1# ShanGun

金屬色很搶眼, 正{:1_221:}
製作分享很詳細, 圖片亦很豐富, 謝謝大大
回復 9# 歐叉獅子

多謝獅子版大~~希望今年有多D成品可以同大家分享:64:
年年D成品都不過3...太小野睇最後都唔敢出年結, 今年要努力D先得:he:
回復 11# BanDaiGX

嗚呀~~你呢隻靚咁多, 頓時將我呢隻比下去:help:
回復  BanDaiGX

嗚呀~~你呢隻靚咁多, 頓時將我呢隻比下去
ShanGun 發表於 24-6-2014 11:12 PM

唔同style{:1_228:}你就全光澤。我就有陰影:35: