Toysdaily 玩具日報

查看: 18198|回復: 6

[公共車] 城巴迎新 Enviro 500 (長文, 多圖注意)

(麻帆良市時報記者鹿目まどか報導)
自 Alexander Dennis limited (ADL) 嘅前身 TransBus International
喺 2002 年首度推出 Enviro 500 三軸空調雙層巴士至今,
轉限已經有十二年, ADL 喺 2012 年為 Enviro 500 作出大改款,
除左車身頭幅同其他 Enviro 系列嘅巴士款式睇齊之外,
底盤嘅設計亦作出大幅度嘅修改, 包括油缸嘅設計,
以善車身底盤同車廂嘅寶貴空間。 新巴士與 Enviro 400 並用更多組件,
令新一代 Enviro 500 嘅重量比舊款輕 700 公斤, 新 Enviro 500 配上全新設計嘅 Mark III 車身,
車窗經過重新編排, 成為八個井井有條嘅車窗排列。新 Enviro 500 易名為 Trident E500 Turbo, 簡稱 E50D,
亦有稱為 E500NG (Enviro 500 New Generation) 或者 E500 MMC (Major Model Change),
新 E500 沿用上一代使用嘅 Cummis ISL 340B Euro 5 標準 Turbo 引擎,
連接配有 TopoDyn 節能程式嘅 ZF Ecolife 6AP1700B 六前速全自動波箱,
亦可選配 Voith D864 四前速全自動波箱, 車軸就放棄一直使用嘅美國 Dana 出品,
改由 ZF 提供, 並且配有全碟剎車, ABS 同 ASR 系統。
Enviro 500 NG 甫一出場, 即時得到香港各巴士公司嘅訂單,
總數超過 500 多架。

城巴喺 2013 年接收第一架 E500 NG, 車隊編號為 8321,
呢架巴士設有軸反方向輔助轉向功能 (但已經領鎖上), 8320 喺英國完成組裝並且進行多項測試後,
再喺 2013 年9 月11 日抵港加入城巴車隊, 同年10月30日出牌並於翌日正式投入服務。
新創建集團為城巴喺 2012 至 2014 年間分批訂購合共 220 多架 Enviro 500 NG 巴士,
當中 69 架為 11.3m 短陣版, 另外有 66 架為 12m 客車版,
服務城巴機場快線 Cityflyer。呢批新車除左樣辦車之外,
全數由珠海廣通客車負責組裝車身嘅工序, 部份底盤亦由 ADL 位於馬來西亞嘅廠房製造。
當中 8321-8360 呢四十架量產版 12m E500 NG 與同期投入服務嘅11.3m版 E500 NG (9100-9148)
車頭同城巴車隊入面嘅 E400 兩軸雙層巴士一樣, 設有車頭樹擋,
令佢地喺全港嘅 E500 NG 巴士車隊中, 顯得別樹一幟。
新巴士已經喺 2013 年開始陸續投入服務, 以替換車隊中年事已高嘅舊巴士。

今日, 麻帆良市正式歡迎城巴 Enviro 500 NG 登場!!
繼前幾日九巴 E500 NG 登陸之後, 城巴兩架新 E500 NG 亦嚟展現英姿,
市長 Super Bus 作為 E550 嘅粉絲, 自然心感興奮!!
今日本記者亦急不及待同市長一齊一睹呢兩架 城巴 Enviro 500 NG 嘅雄姿!

隆重歡迎! 城巴 Enviro 500 NG, 見參!!

#8320, 證書編號 0922, 全球限量 1400 架

#8328, 證書編號 0572, 全球限量 1100 架

正式落地!!

有樹擋嘅 E500 NG, 係咪好睇尐?

同城巴 E400 相會

係咪好有餅印 Feel~?

城巴新舊 E500

與 Cityflyer E500 NG 相會

大家可以睇下客車版同市區版有乜分別?

同新到冇幾耐嘅九巴 E500 NG 相會

來一個對比先~

城巴の E500 NG 車隊

E500 NG 全家福

新舊 E500 大集會!

小劇場 XDDD

初音一向最討厭 E500, 就算係新版 E500 都一樣憎到入骨,
但係今日嚟左兩架城巴新 E500, 初音出奇地話之你咁款,
原來最近麻帆良市因為接二連三發生巴士迷偷揸巴士週街亂舞嘅事件,
為左打擊呢尐"巴敗", 初音繼上次研製出有 GPS 追縱功能嘅汽車防盜系統之後,
今年年初嘅一架新 Rosenbauer Panther 機場消防車, 亦比初音徵用作防盜之用,
至於點樣防盗? 初音就帶大家去睇下~

鏡音リン又嚟啦, 呢個偷車賊專偷城巴車 (Super Bus 按: 鏡音リン唔係已經喺上次偷城巴 8001 比初音引爆炸瓜左咩...??)

(鏡音リン) 哈哈! Super Bus 又入城巴車啵, 仲要係新 E500添,
8328, 今次我要偷硬你啦~!! XDD

東望望西望望, 睇下有冇人先~~~

好, 立架撐~~

呢個時候, 架消防車悄悄駛近......

瞄準~~~~~~

POP!!

一支 "黃蜂尾後針", 正中鏡音リン嘅屁屁!!
(鏡音リン) 依呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~!!!!!!!!!!!!!!!

支刺針果然好洗好用~

Thanks for reading~
正野支持~~~~~~~~~~
Suprerbus兄,我就覺得有樹擋嘅 E500 NG層次感多d,但我較為喜歡無樹擋嘅 E500 NG,因為整體感覺完整d,.  另一方面Cityflyer E500 NG 我就好喜歡車廂內部,由其是座位豪華,但車身色彩就鍾愛正常的城巴顏色,如果可二合一我就happy了......最後鏡音真係好襯城巴,難怪專偷城巴啦! 謝謝大大分享初音劇場,睇完開心曬!
Suprerbus兄,我就覺得有樹擋嘅 E500 NG層次感多d,但我較為喜歡無樹擋嘅 E500 NG,因為整體感覺完整d,.  另一方面Cityflyer E500 NG 我就好喜歡車廂內部,由其是座位豪華,但車身色彩就鍾愛正常的城巴顏色,如果可二合一我就happy了......最後鏡音真係好襯城巴,難怪專偷城巴啦! 謝謝大大分享初音劇場,睇完開心曬!
好多巴士模型,正喎!
Suprerbus兄,我就覺得有樹擋嘅 E500 NG層次感多d,但我較為喜歡無樹擋嘅 E500 NG,因為整體感覺完 ...
feilong 發表於 26-6-2014 15:59

新 E500 嘅車頭設計原本就係沿襲自同廠出品嘅 E400, E400 喺英國係有樹擋,
不過喺香港用嘅話, 要唔要樹擋就由巴士公司自己選擇,
城巴就一批批啦, 九巴嘅就一定冇, 事實上九巴嘅第一架 E400, 係 E400, 兩軸車,
原本嚟香港果陣係有樹擋, 不過都好快就拆左
l see. 原來是這樣,謝謝您的補充呢,dennis d車真係幾正,支持!