Toysdaily 玩具日報

查看: 19355|回復: 18

[分享討論] 咁多樣玩具, 中 lego 毒都幾煩...

剛入坑一個月, lego 真是魔力十足, 個個星期都要砌返一盒頂癮, 但發覺搵地方安置 lego 都幾困舊, star wars 等系列既飛船及飛機等大多都是向橫發展,  唔似 hottoys 或 合金魂等大件極都係向上發展, 唔知大家有冇同感 ~
有, 玩具櫃已爆櫃 (主要合金機械人), 後尾玩番LEGO, 大盒既多數買左唔開, 無位擺, 因為唔買到時絕版炒到飛起又買唔番, 細盒中盒既就開黎玩, 玩完打散入密實袋袋番好, 淨係玩隻人仔
回復 2# Mo.P

好方法喎.:$

my lego all store under bed :42:
因為lego 入左更多野.....

{:1_221:}效果不錯!BATMOBILE!
好彩我冇中樂高毒啊{:1_214:}
我有啲SW飛船都需要挂響有空間嘅壁度,遲早都係要分尸裝袋... :unhappy:
好彩我冇中樂高毒啊
tolete 發表於 21-6-2014 08:07 PM

我思考過容易中 lego 毒既原因, 唔知大家認唔認同..
1) 玩具黎講 lego 算係健康既, 買返黎較少會被家人責罵
2) 組裝容易, 說明書好快砌完一頁又一頁, 技術要求極低, 極容易在當中得到滿足感
3) 價錢大眾化, 除非絶版, 大部份貴極千餘元以下都有交易
4) 自己付出時間砌成, 所以特別珍惜及喜愛
回復 9# eb1815

重有個優點, 砌完拆晒又可以再砌, 真係玩極都唔完.
我主要玩屋仔…砌完過一排睇厭左
成間屋拆左去,砌另一個樣,或者幫舊屋加建變豪宅
位就得咁多,但係d屋既樣就經常變黎變去…新屋到手就拆舊屋
lego最大優點就係可以玩完又拆,拆完唔會變廢物,遲早d件又用得返
另一樣重要係...連女仔都岩玩!
任何年齡通殺
回復 8# Opelouis

my lego already 分尸裝袋    {:1_217:}
回復 13# ygat2005

Dun be sad, dude... :42:
我最近都買多左,主力係城堡系列

近呢一年INS點多左好多LEGO店,仲要間間都好多人,唔知咩原因.