Toysdaily 玩具日報

查看: 13669|回復: 15

[分享討論] 請問大家租迷你倉存放超合金、figure和模型等如何抗氧化和變黃??

小弟最近為了改善家居生活質素,將絕大部份玩具都搬入迷你倉了。
請問大家租迷你倉存放超合金、DX勇者、人偶figure和模型等如何抗氧化和變黃??
我租的是無冷氣的普通倉,空氣不算流通,比較焗。
放吸濕大笨象有效嗎? 大家通常調節濕度至甚麼水平才達到抗氧化安全標準???
變黃問題是否無法避免嗎?我聽好多師兄講過某廠的玩具在幾年後再開來玩便發現黃了,這是溫度過高引致嗎?
請各前輩指點一二,謝謝大家!!
本人比個意見你, 你大概計下D玩具二手只值幾$, 當如果全部加埋值兩萬左右, 你又租個一年5千的mini倉, 是非常傻的行為, 不如掉哂 d盒入密實袋, 買個櫃放哂入去算

如果是非常值錢,又一定唔掉盒, 咁你就千萬別租沒冷氣倉, 除左模型可幸存, 其他大部份死路一條
迷你倉呎租同租私樓差唔多, 租間大少少的屋好過:(
無冷氣咪攪啦:42:
抗氧化緊係間房抽真空啦:x
no solution......
無冷氣的普通倉
BraveSaga 發表於 5-6-2014 01:37 AM

死硬啦, 不如扔左好過, 個倉咁大, 你要幾多隻吸濕大笨象先夠?

我租果時睇過時x, 儲x皇同香xx物室, 係得最尾果間夠膽放個濕度器出黎俾人睇

都係果句, 一係唔租, 租就揾間唔會令你後悔既
本人比個意見你, 你大概計下D玩具二手只值幾$, 當如果全部加埋值兩萬左右, 你又租個一年5千的mini倉, 是非常 ...
GUNGUN 發表於 5-6-2014 02:14 AM

我覺得密實袋反而會令"塑膠"玩具加速老化

我的扭蛋有用藥丸拉鍊袋逐個分開袋住, 但反而更易溶膠, 而且有少少痴住個膠袋

就算合金玩具, 塑膠的部份可能接觸膠袋而老化
合金魂都有膠袋袋住, 如果太耐無拎出來, 唔知你覺唔覺膠袋有少少痴住合金的漆油...
[quote]本人比個意見你, 你大概計下D玩具二手只值幾$, 當如果全部加埋值兩萬左右, 你

好同意! 真係唔化算!
其實真係要長開冷氣, 抽濕同免曬陽光先可以好好保存....無論有冇display都好....呢d真係冇得慳
有冇推介? 我睇過時X果D都唔係24小時冷氣
回復 8# toylover

扭蛋呢類軟膠, 我用紙巾包埋一堆, 一係用原本佢果d袋仔

不過, 我上個月中倉去細倉, 一口氣掉左幾十套扭蛋去垃圾車, 費事執了
我一定玩具跟身, 隨時可以睇
我一定玩具跟身, 隨時可以睇
denniskwong 發表於 6-6-2014 02:23 PM

有頭髮邊個想做癩痢...
頭像被屏蔽