Toysdaily 玩具日報

查看: 8550|回復: 15

影d相出現橫紋直線,即係壞d咩啊?

Please help...:sad:
我部數碼相機無端端影相出現問題,十張有九張相都唔係爆哂光,就係出現橫紋、直線
例如...

咁即係壞d咩呀...?
係邊到有得整?約幾錢?

我部機係casio,Exilim s500
用o左年幾...過哂保養期
係我o既第一部相機...
唔想咁就放棄佢......:sad:

麻煩各位超pro o既brother 啦!
Thank you very much!
壞乜?...真係唔知...

請問有無試過將所有setting還原先再影?...有時可能係set得唔啱先會咁過噃...

如果都係無改善...買過部分分鐘比拎去整仲化算...

唔係高手嘅小櫻上
建議大大去D專講攝影既FORUM........XXFEVER....以我記得有個POST係一個修理相機既人開既.....可能會幫到大大....

但我覺得....一定係死電子野....問題係堆CHIPS定係CCD.....但我覺得....如小櫻大大所言....真係分分鐘買過部仲化算....因為修理都唔平(原廠的話)
數碼年代真係好多問題都要上維修中心跟進,大大最好上去走一趟!:no:
OH...THX......:cool:
原文章由 NAVIgator 於 30-4-2007 05:43 發表
Please help...:sad:
我部數碼相機無端端影相出現問題,十張有九張相都唔係爆哂光,就係出現橫紋、直線
例如...

咁即係壞d咩呀...?
係邊到 ...

可能係ccd有問題,我部機之前影出黎間唔中會有一兩張相會有紋,後來越黎越犀利,拎去sony維修到整佢話死ccd:cool:
ccd...咩o黎嫁...:no:
(如果死ccd要整幾錢嫁?Thx)
我部手提電話都有咁問題...暗o既地方 就有直紋..
但室外光線充足又冇事...奇怪...
原文章由 NAVIgator 於 1-5-2007 11:30 AM 發表
ccd...咩o黎嫁...:no:
(如果死ccd要整幾錢嫁?Thx)

ccd係相機入面既感光元件....全名唔記得左....
即係用途相等於菲林機既菲林

以dc黎講....最貴就係塊ccd....
「聽講」整分分鐘成千都未入得....."因為根本冇得修理ccd....淨係可以成塊換過佢.....
千......千......千......銀......:Q:ice::oh:
原文章由 NAVIgator 於 2-5-2007 06:05 AM 發表
千......千......千......銀......:Q:ice::oh:

我聽講o者...."
實質我都唔sure....但總之唔平...."
價錢尼家野....真係要你返廠問先知...

[ 本文章最後由 Horus 於 2-5-2007 09:23 AM 編輯 ]
原文章由 Horus 於 1-5-2007 07:37 PM 發表

ccd係相機入面既感光元件....全名唔記得左....
即係用途相等於菲林機既菲林

以dc黎講....最貴就係塊ccd....
「聽講」整分分鐘成千都未入得....."因為根本冇得修理ccd....淨係可以成塊換過佢.....

最近我拿番部CANON A80去修理 三年來一直陪我練習, 最後壞了
原來是CCD壞了 結果CANON免費幫我整好
因為保障CCD唔壞係客戶的權益 :shiny:
原文章由 LSKC 於 2-5-2007 10:56 PM 發表

最近我拿番部CANON A80去修理 三年來一直陪我練習, 最後壞了
原來是CCD壞了 結果CANON免費幫我整好
因為保障CCD唔壞係客戶的權益 :shiny:

咁...係大大好彩咋下化?
以我記得....有一批SONY 出產既CCD成批生產過程中出左問題....所以先有得免費修理....我果陣時部A1都係咁
聽講好多間廠好多條LINE都出左事
除左以上個CASE之外....我諗都好難再有免費....?
但我部機都好似整左半年有多...."
O係KONICA MINOLTA 推出相機界前半個月搞掂=-="

[ 本文章最後由 Horus 於 2-5-2007 11:05 PM 編輯 ]
原文章由 Horus 於 2-5-2007 23:02 發表

咁...係大大好彩咋下化?
以我記得....有一批SONY 出產既CCD成批生產過程中出左問題....所以先有得免費修理....我果陣時部A1都係咁
聽講好多間廠好多條LINE都出左事
除左以上個CASE之外....我諗都好難再有 ...

我部機就係果批有問題既貨,所以唔駛錢整~:)
我又死左CCD 囧= =