Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: sumsum.com

[玩具攝影] TF 4 -日版L class Optimus Prime 背包去除工程、加火炎紋及補色完成!

樓主,我已經拆左個背部車底出黎,但點先可以裝番左右兩邊既裙甲上去呀?
請你再懇教呀!THANKS A LOT!
回復 16# chingwaiho

http://www.hk-tf.com/discuz/uplo ... &extra=page%3D3

另一個討論區我有回應過,但背後非常之肉酸要搵其他野填補⋯暫時未有時間搵到啱野⋯:54:

嘩!! 森哥久未露面, 一出山就驚為天人!!
這樣露一手已經將這隻不可動的REAL Figure比下去了{:1_235:}
嘩!! 森哥久未露面, 一出山就驚為天人!!
這樣露一手已經將這隻不可動的REAL Figure比下去了
隨感一亡魂 發表於 7-6-2014 06:55 AM

圖中乃不可動?!我仲以為係Takara Tomy出可動模型⋯

圖中乃不可動?!我仲以為係Takara Tomy出可動模型⋯
sumsum.com 發表於 7-6-2014 10:22 AM

其實未有消息可不可動既, 不過我覺得係不可動遮~
回復 19# sumsum.com
如果好似第三集咁出模型就正呀!
回復 17# sumsum.com
THANKS,不過睇黎真係好難,我未有咁既水準整到好似你咁靚,但都好多謝你既分享。
把劍死都唔照返電影個款……夠堅持……
又多隻“鑊盾文“……{:1_203:}
回復 21# chingwaiho

我都期待!因為變形玩具根本冇可能還原到電影60%外型(80%已經不敢奢望)。
回復 24# sumsum.com
不過我都覺得TF4既文哥玩具出得好無誠意,用料差、設計唔靚、無聲無燈、出黎效果同電影版差太遠......,如果唔係收藏開文哥真係唔買,所以寄望TAKARA TOMY再出模型滿足吓小小既心願。
回復 25# chingwaiho

講開取消着燈發聲功能⋯呢一個可以話係電影TF玩具史上一個遺憾⋯TF1、TF2、TF3嘅L class OP設定師功力係掂!但係因為要兼顧着燈發聲功能、收藏電池位置等方面嘅設計掣肘,否則一定設計得更加好!
TF4 L class,交俾一個功力差好遠嘅設計師,冇咗以上方面嘅考慮及掣肘竟然都設計都咁!只可以講timing、人和唔啱⋯
首先本身我自己唔太著重着燈發聲功能,因為保養方面較為麻煩,要定時換電池因為怕氧化、漏電池水⋯
朕隻最寵愛的TF1文……收埋無理好耐
拿返出來仍然有聲有光……
原來都唔洗點“定時“換電……:x
當然……真係怕出事 係要抽起電池既……

講到TF4文又要鬧多次d白痴設計人員!!
明知變唔到電影咁無背囊  
索性留個容易d拆開背囊既設計
比d玩家決定拆唔拆丫!
又唔係變左“拆變“結構……違背一向完全變形設計
有心做好d…總有方法囉!
交功課既……不如齋出鞋盒變形版算啦!