Toysdaily 玩具日報

查看: 5264|回復: 13

[分享討論] 新人一問, 唔明以下幾款溶劑有咩用途 / 分別?

1.工具清洗
一向都只係識藍樽 (Thinner)  <差不多百搭兼萬用> 同 黃樽 (Leveling Thinner) <噴筆用, metallic color 用>
其實 #1 係咪有&#21874;呃錢呢?  用藍樽都做到?

2. 瓶&#35013;油漆完全干后添加翻落去可以溶解翻, 咁同用藍樽 (Thinner)有冇分別呢?

3. 洗走上好既漆, 咁同用藍樽 (Thinner)有冇分別呢?

4.  新出的油性快干溶&#21058;
見樽上寫係比噴筆用, 但好多師兄講過噴筆要用黃樽(Leveling Thinner) &#22175;開油噴, 咁其實噴筆應該用呢樽or 黃樽呢?

新人比較多&#22050;問
瓶&#35013;油漆完全干后添加翻落去可以溶解翻, 咁同用藍樽 (Thinner)有冇分別呢?

溶媒液 比起 藍標或者黃標, 溶解力強好多,

如果油漆 變杰甚至乾&#21655;, 加半份溶媒液 好快就變回接近新油  

如果加 藍標或者黃標, 要加幾多同幾長時間, 才可以溶回少少, 而且出來&#21874;油 係非常之稀 或者感覺好"水" 好難上色

打個譬喻, 打邊爐水乾, 加湯同加滾水&#22021;分別

溶媒液 更有一大用途 就係開濃度較高&#22021; Gaia 油, 加少少溶媒液 再加普通thinner, 就非常好噴.

Rapid 我用緊, 係非常之快乾, 噴完不需一分鐘 就隨手掉係&#26545;面, 價錢又平過 藍標或者黃標

廠方亦推薦用&#22175;開金屬油, 但我暫未試過
:36: 謝謝大大, 獲益良多!
回復 2# RoyFocker22

打邊爐水乾, 加湯同加滾水&#22021;分別?
i prefer 加滾水:(

黃樽 (Leveling Thinner) 好多forum 同好多師兄師兄都推薦噴筆用, metallic color 用,
咁rapid thinner 又係比噴筆用, metallic color 用

咁其實噴筆用同metallic color 用黃樽 (Leveling Thinner) or rapid thinner先係正確呢??
1.工具清洗
一向都只係識藍樽 (Thinner)   同 黃樽 (Leveling Thinner)
其實 #1 係咪有&#21874;呃錢呢?  ...
村上麗奈 發表於 14-5-2014 03:26 PM

1.係cleaning only,開唔到油,油一接觸到會變成一舊膠.

3.我未用過,但係用Thinner洗油正路可以準備買過盒.

最好自己買支細既試下XD
所有thinner都可以噴 無所謂正確 開金屬色 我用Gaia t09

一般半光澤面 其實分別唔太大 如果要好令好光滑 就prefer leveling

Rapid 太新 出&#21655;幾個月 暫時係得咁多感覺 我唔係搞實驗室 做唔到咁多 control experiment
Paint remover 我試過洗 uniball paint marker會輕微溶膠
所有thinner都可以噴 無所謂正確 開金屬色 我用Gaia t09

一般半光澤面 其實分別唔太大 如果要好令好光滑 ...
RoyFocker22 發表於 14-5-2014 09:57 PM

thiner我用ipp支金屬色專

一般半光澤面 其實分別唔太大 如果要好令好光滑 ...
RoyFocker22 發表於 14-5-2014 09:57 PM

無錯, 師兄, 以我的經驗, 有某&#21874;情況你用工業用天拿水都得. 唔可以一成不變, 使用之道千變, 存乎一心. (武俠小說腔, 哈~~)
Rapid咪&#21873;&#22175;噴ABS?! 試下至得!

謝謝大大, 獲益良多!
回復 7# RoyFocker22

rapid thinner係咪乾得太快會起沙. 呢枝就係想噴啞面, 消光先會用??

咁噴完仲要唔要噴消光?
回復 13# 村上麗奈

個人經驗 起沙主因太高氣壓 尤其噴凹位的風&#22232;卷 引致積油 少過0.8bar安全D 亦有人用更低氣壓