Toysdaily 玩具日報

查看: 8470|回復: 10

[車] Aoshima - 1/24 IMPREZA WRX STI '10

唔知放響呢區o岩唔o岩??
砌得唔好,好多瑕疵都係事後睇返相先發現...
有幾個問題想請各位師兄幫忙解答~

- 玻璃窗拋光用左雙星粗目->細目去做, 但係出黎都仲係好花, 其實捽果時有冇咩要注意? 駛唔駛等佢D拋光膏乾左先去洗??
- 另外有D件變形, 唔太合得埋, 好似車頭位咁, 我試過用風筒吹完修整過, 但係效果都麻麻地, 有冇D更好既方法?
- 最後痴倒後鏡落玻璃窗度, 用AA膠又會另到D透明件白化, 用白膠漿難定型同唔夠實, 落得多係痴到, 雖然乾後會透明但係都會有跡...請問有冇其他方法??

唔該晒各位先~萬分感激

no photos? {:1_215:}
回復 2# ygat2005
頭先試緊LINK~~依家睇唔睇到??

welcome, not easy to see vehicle in here:)

粗目->細目 could use on clear parts?:(

i use A+B膠 (epoxy)
可以,我上網搵過D教學睇,不過佢地就用埋極細目,同埋冇乜點講到細節,唔知分別係咪在於冇用埋極細目先仲有D花:80:
AB膠係透明??因為倒後鏡同CLEAR PARTS個接觸點好細, 好難痴得穩....
大大整得好靚, 好細緻啊~~~~~:D
砌模型車最難搞便是接著透明部件,我砌好幾部也遇到白化問題。另外我試過車窗只係內邊噴上透明smoke,外邊就用Tamiya modeling wax 打層臘OK靚架!
TO mf_c2000 :
多謝, 但係手震震, 好多細位手油做得唔好:55:

TO t3004 :
係囉~其他燈罩用白膠漿都冇問題,係車窗痴倒後鏡最頭痕~!!!
蠟水未試過~因為對上砌第一部車買左兩支打磨膏黎試咋~如果下次再砌可能買埋蠟水做最後打磨, 另外今日再搵過下D教學, 見有人介紹用MR HOBBY果幾支拋光劑, 好似幾勁~
靚嘢!!  我都砌緊架 Mercedes-Benz SLR McLaren
回復 9# ywwong

COOL~~但係佢好多排氣位, 打磨都好辛苦~加油師兄~!!
回復 1# ShanGun

車內籠上色見心機
可見大大用了不少精神
喜歡用啞色處理車殼
GOOD SHARE