Toysdaily 玩具日報

查看: 5567|回復: 12

[玩具報告] Star Wars The Black Series Wave 3 - Obi-Wan Kenobi

前言:

大家好,話說早半個月前雖然筆者已經錯過了在斗城正價入手 Wave 3 6"白兵的好

時機,但同時剛好把 Star Wars 的 Episode 1 - 3 認真看了一片,覺得 Obi- Wan

這絕地武士也頗帥氣,所以便到街鋪大套入手了 Obi- Wan,Luke Skywalker,白兵。

之後再向老闆單入多一隻白兵及Wave 1的 R2-D2。Total 5隻除開每隻價錢也算非常

不錯。

剛好在復活節最後一天有空,所以筆者便決定先拿這隻面相塗裝差得要死的Obi-Wan

出來拍幾張,希望各位喜歡。

這張的小嘍囉好肉緊XDD

簡評:

老實說,玩得美玩,對塗裝的要求一定不能太高,玩開日玩的筆者在這方面也漸漸

吃得開,不過這隻 Obi-Wan 的面部上色用「邪神」來形容也絕不為過,當然這缺點

亦早在入手前已經知曉。

雖然臉部上色糟糕,但卻不得不讚賞 Black Series 系列那精準的臉部輪廓,讓不少高

手玩家能經過重塗使頭雕提升至收藏品級數!

另一方面可動亦有水準,身上應有的關節也有,筆者特別是下盤,廠方有心思地把腰以

下的袍用上真布,使其不會阻礙到腿力的向外伸展,同時雙腳也著不錯的貼地性!

總括而言,把玩過後 The Black Series 整體方面算是有驚喜,如以正常價錢入手的話

性價比亦十分理想,算是近期非常易入口的星戰玩具!

報告完畢
頭像被屏蔽
支野有激光啵! :58:
Obi-Wan係玩具黎講真係好可惜。
係電影入面, 要數具代表性一定有佢份;
但係玩具黎講, 3.75"差唔多可謂「買唔落手」, 絕大部分唔似樣不特止, 仲要怪怪咁。
難得黎到6", 一樣係過唔到自己果關。
其實要出一隻正常d既Obi-Wan係咪真係無可能?
支野有激光啵! 
超港人 發表於 23-4-2014 06:51 PM

同幪面超人RX支光劍一樣道理,冇激光就只係一支膠棒:DD
Obi-Wan係玩具黎講真係好可惜。
係電影入面, 要數具代表性一定有佢份;
但係玩具黎講, 3.75"差唔多可謂「買 ...
leungpak 發表於 23-4-2014 11:05 PM

要孩記有精細塗裝即係好似叫Bandai 隻隻shf 出到真骨彫咁既質素:69:

唔係冇,不過可遇不可求~

以外國玩慣美玩玩家黎講我諗其實 e 隻 obi wan 應該叫正常,

只係我地玩開日玩對面相有番d 要求xd
你影出來又唔覺太差,但實物頗趕客,like最尾一張 XD
我呢d老餅比較鐘情後傳,期待佢出老年版ben
我尋日睇完你個po,我都開左黎玩
發覺件衫兩邊胸都頂住對手既活動能力
有好多po都擺唔到,可惜!
你影出來又唔覺太差,但實物頗趕客,like最尾一張 XD
我呢d老餅比較鐘情後傳,期待佢出老年版ben
kevchan1103 發表於 24-4-2014 09:50 AM

kevchan ching,實物個樣真係幾嚇人,不過對比番figma avengers d樣孩記其實面形已經做得好似,係衰在上色{:1_201:}

我尋日睇完你個po,我都開左黎玩
發覺件衫兩邊胸都頂住對手既活動能力
有好多po都擺唔到,可惜!
quincy 發表於 24-4-2014 09:55 AM

quincy ching,e個問題又唔怪得孩記,因為e 點就算好多日玩都做唔好,

件衫就好似變左盔甲咁阻住對手,不過就算連 SHF 隻真骨 Kabuto 對手都係會比胸甲頂住的xd,
要解決真係除非響駁頭位加多個可動關節 / 用全真布做衫先得:67:
kevchan ching,實物個樣真係幾嚇人,不過對比番figma avengers d樣孩記其實面形已經做得好似,係衰在上 ...
神打魔帝 發表於 24-4-2014 11:06 AM

我見你玩得咁開心,我咪玩黎玩囉
點知扭黎扭去,就係頂住
我覺得件衫,好似造闊左少少
恭喜神打兄以抵入價入到心頭好{:1_208:}
之前睇過其他ching帖,知道6寸的雕功造型係ok的,
只要有心機重油一番,也可看到電影人物的神粹。。。
但我正正沒有心思和功力:38:
我都係玩返無臉的白兵和最期待的黑武士算了

奥比温把光劍好正,神打兄好有心機
但最尾個張爆裂相未免太暴,奧比温好紳士的嘛:p

奧比温絕對是星戰的靈魂人物,貫穿了整個星戰故事,
其實他的3.75也不是太差的
如果唔係面相上色出事,呢隻其實出得幾好!
另外,3.75 vintage EP2 Obi 係好靚仔架~
我那只都好出事, 頂唔順重新畫過對眼了~~ DSC06800.jpg
恭喜神打兄以抵入價入到心頭好
之前睇過其他ching帖,知道6寸的雕功造型係ok的,
只要有心機重 ...
大ken 發表於 24-4-2014 12:26 PM

thank you 大ken ching,黑武士我都好期待,3.75 既Obi 樣真係唔差wo,
反而佢徒弟個樣好似MJ xd

如果唔係面相上色出事,呢隻其實出得幾好!
另外,3.75 vintage EP2 Obi 係好靚仔架~
天涯孤客 發表於 24-4-2014 01:59 PM

所以要睇玩家既接受能力.....

我那只都好出事, 頂唔順重新畫過對眼了~~
mr.elljay 發表於 24-4-2014 02:17 PM

嘩!即時順眼左超多!

點解我個3.75 OBI 咁醜樣...HAHA! {:2_241:}