Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 小弟劣作–老變TFP Predaking

希望手機圖冇傷眼,劣作一件求各位師兄俾D意見。我用老變上色唔知算唔算模型改造,有錯請版大移到正確版面。

黑色部份油到有少少粗糙感,形造出機械生物既感覺。心口斷斷續續的螢光橙色滲線打算係仿熔岩咁,意念來自獨角獸高達。橙色紋身就係按照劇中特效,金色刀刃上面既橙色就係扮餘燼。背翼同部份裝甲既火炎紋就係自己設計落去,意外地夾"火龍"既意念。多處既螢光橙色都可能透過照紫外光燈而達至發光效果。

以下既相都係開始照紫外光燈

圖有點多,多謝欣賞:64:
nice dragon :71:
how to make the 火炎紋?:help:
how to make the 火炎紋?
ygat2005 發表於 12-4-2014 10:01 PM

其實好簡單,要準備噴槍同膠袋(買一盒高達模型,分開一袋袋件個種袋。因為較硬身,不易變型)

1.係膠袋上剪一D火紋既形狀,隨意剪,剪多D唔同既會令到畫面豐富D(細心睇其實我黎黎去去都係個幾種形狀)
***注意:張膠大張D,因為要遮住上色,其實只要邊係火紋就夠

2.以上火焰為例,主要用到 紅色 黃色 橙色 (鍾意可以好似我咁加埋螢光橙同紅)
***注意:數量唔駛太多,色差大就足夠

3.假設係整沙撒比,新安洲呢類紅色機。先噴上底色紅色。待乾。

4.用火紋膠片壓住係模型件既上面,膠片遮住部份模型件。係膠片邊緣開始噴上橙色,噴少少落模型件上面,好似噴陰影咁用低氣壓少出油量咁噴。最後應該會得出岩岩膠片遮住左好明確既火紋邊,另一邊就係漸變咁慢慢淡色。之後隨意咁噴多幾條,可以用不同形狀。
***注意:噴橙色範圍唔駛多,最緊要見到一邊有火紋,一邊漸變。

5.之後就噴埋黃色及其他顏色,方法同黃橙色一樣。記得要保留一點點底色,最後可以用同樣方法噴返少少紅色(底色)。噴上光油,唔好一次噴勁厚,化到入面D色一PAT PAT就麻煩。

建議師兄可以用膠板試噴先,掌握左技巧之後,其實可以應用落唔同色調,好似藍,白(天空)。
我講得比較抽象,唔明可以問我。希望幫到師兄。
thx for hint :64:
好正呀~:handshake:
回復 1# 大佬B

很詳細地將用色列出給大家分享
大大的無私  值得欣賞吧
大讚

作品也非常搶眼喇  讚