Toysdaily 玩具日報

[詢問] 模型新手數問

砌左咁多年都係齊啪,而家的起心肝學上色有好多野想問,其實我都知問呢d會俾人笑,但都希望有人答我啦

1.MG 用既骨架係咪唔適合上色架,聽講D ABS膠一上色就會脆我想問十家點樣解決呢個問題?
2.處理水口通常我都係用刀CUT,但係用刀CUT完通常D水口位無論CUT得幾好都好,都隱藏唔到,甚至有D膠料太脆,我用鉗剪已經見白
3.我而家係用噴罐上底油同上色,但係上極都係好厚,但係唔噴得厚果層底油又遮唔到D膠色
4.處理完,上左色之後我見部件既線條變得無咁sharp,通常大家點樣解決?
5.如果凡想買噴筆氣泵等工具千零蚊筆直有咩選擇,本來想買雙星果套來玩,不過人地話呢套唔好用,同埋有d人話個泵要買個好d既水隔,咁有d咩要注意?
6.聽講手提磨機可以打磨水口,但係係咪可以用來打磨上左筆地既夾口?會唔會太大力整花d件?

想問既野太多太多啦.......
我想問下有冇d網站有教人砌模型架

1.MG 用既骨架係咪唔適合上色架,聽講D ABS膠一上色就會脆我想問十家點樣解決呢個問題?
ABS is 上色就會脆.

2.處理水口通常我都係用刀CUT,但係用刀CUT完通常D水口位無論CUT得幾好都好,都隱藏唔到,甚至有D膠料太脆,我用鉗剪已經見白
i also use cutter. you need to use sandpaper & putty

3.我而家係用噴罐上底油同上色,但係上極都係好厚,但係唔噴得厚果層底油又遮唔到D膠色
噴罐上底油 is enough too cover the original plastic surface, just don't spray too close, and don't assume spray once is enough...

4.處理完,上左色之後我見部件既線條變得無咁sharp,通常大家點樣解決?
sharper the line before spraying

5.如果凡想買噴筆氣泵等工具千零蚊筆直有咩選擇,本來想買雙星果套來玩,不過人地話呢套唔好用,同埋有d人話個泵要買個好d既水隔,咁有d咩要注意?
噴筆氣泵 is not the problem. do your family accept you spray at home, ventilation / smell / dust / cleansing...

6.聽講手提磨機可以打磨水口,但係係咪可以用來打磨上左筆地既夾口?會唔會太大力整花d件?
of course. but i usually use "400" sandpaper to 磨夾口...
我是否要加快完成那篇東西?:56:
回復 3# AIRU

鴻大大
等你啊
:sad:
回復  AIRU

鴻大大
等你啊
白狼 發表於 10-4-2014 11:06 AM

你也知我這幾周在死鬥甚麼,
現在我也想學萃香的無限分身……
我自問都係新手,有野我都仲學緊
但係如果我有識答你問題,我都會盡答用詳解

答:用"噴罐"既話脆化會高d,因為含有溶劑,
解決:最好係用噴筆上薄灰,然後先上色

答:水口位最好買把好少少的鉗剪,然後每件剪時返少少水口位, 再用"筆刀"慢慢""既方式去cut
然後用1000左右沙紙去磨返好水口,咁已經係最少白點既做法

仲有另一個做法係 剪果時留少少位,然後用手提打磨機(如果你有)磨返平少少,再用沙紙..

答:最好上色前用筆刀推深D坑,咁應該可以改善到你既問題

答:最近我都入左部噴筆泵,500幾蚊有成套(我新手夠玩),玩左之後,結論係一定要買水隔,其他如,單動or雙動
0.3,0.5,果d唔係太重要,買左返黎自然就了解