Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] 要罵又要讚 !!! Kamen Rider 斬月 !!! 重新上色版

對第一彈那三位Rider完全提不起興趣,
但斬月那高貴感卻令我十分有愛,所以只敗他一個{:1_221:}

一打開包裝,當堂嘔晒血,因為眼看本體嚴重退化,
心口背脊被開大洞,雙拳的關節廢棄了,後腦給削半,
兩肩的關節變了接合式,結果肩頭又多兩個大洞,
小腿後更被偷膠,真是越看越可悲:cool:

[蜜瓜鎧甲]  有入手過斬月既朋友都應該知,
鎧甲上的綠色太青,蜜瓜的主色又太過綠,
d色完全唔夾,結果只好自己動手將顏色統一返 :(

整好後的斬月,全身以白色和綠色為主,
立即靚仔晒,只有腰帶和手腳銀甲用了貼紙:shy:

Melon Arms形態專用護盾,攻守兼備

武器為Musou無雙刀,手槍與武士刀融合型武器

此外還附有 [奇異果鎧甲]
原裝顏色出奇的好,不用重新上色:)

鎧甲偏向重裝,以綠色和棕色為主
可能斬月主體為白色,所以襯咩色都不會太怪

配合武器奇異擊輪,能作更廣泛攻擊的近身戰

手痕將肩甲倒轉裝,又有另一種風格品味:shiny:

記得由5年前起,當bandai推出這種高可動盒蛋,
便第一個(好似係^w^)在toysdaily這裏分享這系列的
上色玩評等等,不知不覺就上癮左咁多年{:1_221:}

由W的自砌版開始玩起(當年造形比例真係超差)
再到OOO超好玩的自由變換形態,但冇武器要全自製
然後Fourze勁多武器,但電單車就縮水變左BB車
接著Wizard強大的魔龍元素裝,但本體size又縮個碼
然而這代鎧武我只能嘔血形容,這系列盒蛋已經
愈出愈差。再咁落去,我真係唔知自己有冇心機再搞,
定係放棄這系列算罷了:die:

大家想睇返我以前出post的Rider可點以下:

My Blog歡迎參觀
http://howard8013.blogspot.hk/
非常有heart ge分享!上色上得好靚,非常佩服C兄的毅力:71:
Nice:71:
但個人較喜歡真.斬月:shy:
佩服佩服 ~ 咁好心機去重油 ~ !!
何解唔等SHF呢?
小小盒蛋竟然咁有心機重塗,重要隻色還原咁高,真心佩服:71:
蜜瓜 / 奇異果 armor :@
佩服佩服 ~ 咁好心機去重油 ~ !!
何解唔等SHF呢?
Kuuga_iwsp 發表於 8-3-2014 01:22 AM

SHF貴嘛,而且我也很享受上色的樂趣:^
小小盒蛋竟然咁有心機重塗,重要隻色還原咁高,真心佩服
旦糕仔 發表於 8-3-2014 02:01 AM

如果bandai個顏色出好d,我都唔洗重塗咁麻煩  {:1_224:}