Toysdaily 玩具日報

查看: 13910|回復: 23

[改造交流] 更新@P.2(23-3-2014 終於完成!) 覺醒之鱗光 Unicorn 3號機 Phenix

自己睇過Unicorn小說全集...
雖然明知呢隻野係笨大老作出嚟...
但係見到佢咁華麗 (其實係浮誇) 既造型...
情人節當日都係乖乖比錢... :44:

整呢隻將會係一段非常漫長既路...
另一段苦行...... :!
暫時整咗咁多...... :64:

骨架...

金色鞋仔

睇落去好靚...
但係入面D線路就......

金玉其外 :handshake:
敗絮其中 :oh:
嘩 戴定太陽眼鏡至得 {:1_203:}
wa wa wa~~~~~~~~~~~~
嘩!師兄又出手啦,等睇成品。
嘩!好期待師兄的製成品呀!
好期待!好期待!
好期待ching作品{:3_144:}
回復 6# rx78man

回復 5# LOLO121

回復 4# christse2

回復 3# kingeltshan

回復 2# RoyFocker22

感謝各位大大既支持同埋期待 :64:
因為近期好忙, 同埋想做到最好...
有精神先做...
有好多時間先做...:64:
所以進度超慢的......

都O係度放一張相出嚟啦~ {:1_208:}

繼續努力! :!
極期待, C HING D 作品次次都令人驚嘆:^
回復 1# 豬潤

好豪華
好炫吧

期待大大的完成
^_^d
勁啊! 有冇教學呀? :handshake:
加油,支持,我都想入呢隻。{:1_208:}
多謝大家的支持...
一路整的時候, 其實覺得3號機很像Gundam 00 第一季的大佬......

:x :x :x :x

進度很慢...
用了近一星期製作了另一隻腳......
其實還沒有完成......

以下是一點點教學吧......

其實這次製作, 開始之前, 就知道有兩個難關.....
1) 加燈 (這個是當然的... 其實每一次加燈都覺得很痛苦......{:1_200:} )
2) 金色零件上的水口......

就先說一說金色零件的水口......

上網也有看過不同的意見...
例如用金色油點一點水口, 不過個人覺得雖然同是金色, 不過金色油的反光感, 跟電鍍的反光感實在是很不一樣......

所以就去文具店買一張金色貼紙! :!

磨平水口之後, 貼上貼紙...
最後用筆刀沿零件邊界飛走多餘的貼紙{:1_220:}

雖然貼紙稍為有一點彈性, 不過儘量貼在一個平面就好...

貼紙的金色稍為比零件的金色深一點...
不過還算可以接受...
*其實零件的金色太淺了......
找了很多店舖都找不到......{:1_217:}

之後當然要說一說加燈...:!

藍色零件上的銅線就是電路, 要慢慢拉的, 超花時間和眼力......{:1_206:}
整好之後近視應該會加深吧......

那些藍色零件上的點點, 就是加上去的燈...{:1_203:}
其實是很小很小的發光零件, 叫STM... (?)
旺角某模型場的地庫有得買...

腳板的那一粒是比較大的LED燈, 根據不同的情況會不同的燈啦~

暫時Update到這裏!
繼續努力!

貼片發光二極管SMD。1.6mmx0.8mm的話,形号是0603
excellent mod.  support.